1 Mayıs 2024 Çarşamba

Kasım ayında en az 126 işçi öldü

İSİG Meclisi tarafından hazırlanan raporda, bu ay 126 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği belirtildi. Ölen işçilerden sadece birinin sendikalı olduğuna dikkat çekilen raporda, son dönemde artan intihar vakaları için "Birden çok faili bulunan politik cinayet" ifadeleri kullanıldı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) Kasım ayı iş cinayetleri raporunu açıkladı.

Raporda son zamanlarda artan intiharlara değinilerek, "İntiharlar, birden çok faili bulunan politik bir cinayettir" tespitine yer verildi ve kapitalizmin zenginler için yaşam, yoksullar için ölüm anlamına geldiği vurgusu yapıldı.

2019 yılının ilk on bir ayında 1606 işçinin iş cinayetlerinde yaşamını kaybettiği belirtilen raporda, Kasım ayında ise en az 126 işçinin bu rakamlara eklendiği ifadeleri yer aldı.

En çok iş cinayetinin yaşandığı illerin başında 15 kişi ile İstanbul olduğuna dikkat çekilen raporda, "Ölümler en çok inşaat, taşımacılık, tarım, ticaret/büro, metal, gıda, gemi/tersane, belediye/genel işler, madencilik, enerji ve konaklama iş kollarında gerçekleşti" denildi.

Raporda şu bilgiler yer aldı: 

"Ölenlerin 3’ü kadın işçi, 123’ü erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tekstil, eğitim ve sağlık iş kollarında gerçekleşti.

Üç çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetleri ticaret, metal ve konaklama işkollarında gerçekleşti.

51 yaş ve üstünde, çalışırken ölen 33 emekçi bulunuyor.

3 göçmen/mülteci işçi yaşamını yitirdi. Mülteci/göçmen işçilerin 1’i Afganistanlı, 1’i İranlı ve 1’i Suriyeli.

Ölen işçilerin sadece biri sendikalı."