27 Nisan 2024 Cumartesi

Kartek Metalurji'de BMİS üyesi 4 işçi işten atıldı

İstanbul Esenyurt'ta faaliyet gösteren Kartek Metalurji Talaşlı İmalat Sanayi'nde 4 işten atıldı. İşten atma saldırısına tepki gösteren DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası, "Korona virüs salgınının hızla yayıldığı şu günlerde işçiler açlığa terk edildi. Kartek Metalurji işçilerinin sendikalı çalışma hakkına saygı gösterilmeli, işçilere yönelik işten çıkarma, baskı ve şantaj sona ermelidir" diye belirtildi.

DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası, İstanbul Esenyurt'ta faaliyet gösteren Kartek Metalurji Talaşlı İmalat Sanayi'nde 4 işçinin işten atılmasına ilişkin açıklama yaptı.

İstanbul Esenyurt'ta faaliyet gösteren Kartek Metalurji Talaşlı İmalat Sanayi işçileri Birleşik Metal-İş Sendikası örgütlendiler. Sendikanın işyerinde yasanın aradığı çoğunluğu sağladı ve çoğunluk, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından verilen yetki tespitiyle belgelendi.

Birleşik Metal-İş'in yetkiyi almasını hazmedemeyen Kartek patronu bugün 4 işçiyi işten çıkardı. Sendikadan yapılan açıklamada, üyeleri olan işçiler üzerinde baskının devam ettiği kaydedildi.

Dünyada salgın halinde hızla yayılan ve Türkiye'de de tespit edilen koronavirüse karşı vakaların arttığı böylesi bir dönemde, anayasal haklarını kullanarak sendikalaşan işçilerin açlığa terk edilmesine tepki gösteren Birleşik Metal-İş, "Ülkemizde sendikalaşmak patronlar için ölümcül virüslerden daha tehlikeli görülmektedir. İşçilerin sendikaya üye olma hakkı sadece Anayasamızda değil, ülkemizin altına imza koyduğu uluslararası sözleşmeler ve ulusal mevzuatımız tarafından da güvence altına alınmıştır. Sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi Türk Ceza Kanunu'nda suç olarak tanımlanmış ve cezai yaptırıma bağlanmıştır. (TCK 117 ve 118) Kartek yönetimi bu suçu işlemekten derhal vazgeçmelidir. İşyerinde çalışma barışı isteniyorsa; işçilerin sendikalaşma hakkına saygı duyulmalı ve atılan işçiler, derhal geri alınmalıdır" diye belirtti.