9 Mayıs 2024 Perşembe

Kartal'daki Rifis Makina sendikalı 8 işçiyi işten çıkardı

DİSK'e bağlı Birleşik Metal-İş'e üye olukları için Kartal'daki Rifis Makina yönetimi 8 işçiyi işten çıkardı. Konuya ilişkin açıklama yapan sendika, işçilerin haklarını alması için mücadeleyi yürüteceklerini kaydetti. 

DİSK'e bağlı Birleşik Metal-iş Genel Yönetim Kurulu, İstanbul Kartal'da faaliyet gösteren Rifis Makina yönetiminin sendikaya üye işçilerin hakkını tanımak, onları temsil eden sendikayla toplu iş sözleşmesi için müzakereler başlamak yerine, sendikanın iş yerinde aldığı yetkiye itiraz ettiğini duyurdu. 

Açıklamada, "Rifis Makina patronu işçilerin sendikalaşmasından haberdar olduğu ilk andan itibaren de işçilerin sendikal tercihleri konusunda yoğun bir baskıya başladı ve 8 işçiyi işten çıkarttı. Sendikaya üye olmak işçilerin Anayasal hakkıdır. Rifis Makina işverenleri açıkça suç işlemektedir" denildi.

İşçilerin sendikaya üye olma hakkının sadece Anayasada değil, imzalanan uluslararası sözleşmeler ve ulusal mevzuat tarafından da güvence altına alındığı kaydedilen açıklama, şöyle devam etti: "Sendikal hakların kullanılmasının engellenmesi Türk Ceza Kanunu'nda suç olarak tanımlanmış ve cezai yaptırıma bağlanmıştır. Rifis yönetimi bu suçu işlemekten derhal vazgeçmelidir.

Talebimiz biran önce işten çıkartılan Rifis işçilerinin işbaşı yaptırılmasıdır. İşverenin işçiye düşmanca tavrından vazgeçmesidir. Sendikamızla görüşerek diyalog kanallarının açılmasıdır. Rifis işçileri anayasal haklarını kullanmışlar ve sendikamıza üye olmuşlardır.
Tek 'suçları' ekmekleri ve gelecekleri için sendikalı olma haklarını kullanmalarıdır.

İşten atılan üyelerimiz fabrika önündeler. İşlerine, ekmeklerine ve Anayasal haklarına sahip çıkıyorlar. DİSK/Birleşik Metal-İş Sendikası olarak her zaman olduğu gibi işçilerin haklarını alması için tüm gücümüzle mücadelemizi artırarak sürdüreceğimizin bilinmesini istiyoruz."