17 Mayıs 2024 Cuma

Kars Belediyesi'ne yönelik saldırı İstanbul'da kınandı

HDP'li Kars Belediyesi'ne yönelik iftira ve karalama kampanyalarını kınayan HDP İstanbul Kadın Meclisi, HDK Kadın Meclisi ve TJA, Kars Belediyesine yönelik saldırılarıyla aynı zamanda eşbaşkanlık sisteminin hedef alındığı belirtildi.

HDP İstanbul Kadın Meclisi, HDK Kadın Meclisi ve TJA, Kars Belediyesi'ne yönelik saldırılara ilişkin HDP İl binasında basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısına HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, SKM Sözcüsü Deniz Aktaş, SYKP Kadın Meclisi, Devrimci Partili Kadınlar ve Yeşiller Partisili kadınlar katıldı.

Basın açıklamasını okuyan HDP İl Eş Başkanı Elif Bulut, AKP iktidarının 31 Mart yerel seçimlerinden bu yana HDP'li belediyelere dönük faşizan politikalar yürüttüğünü söyledi.

Covid-19 salgınının ilanı ile HDP'li belediyelerinin de halk sağlığına öncelik veren bir çalışma yürüttüğünü kaydeden Bulut, "Tüm dünya koronavirüs ile mücadele ederken, AKP iktidarı 23 Mart tarihinde 8 belediyemizi gasp etmiş, bununla da yetinmeyerek halk sağlığını öncelemek yerine; sermayeyi besleyecek paketleri uygulamaya koymuştur. Bizler belediyelerimiz aracılığıyla bu uygulamaları hayata geçirirken, AKP iktidarı yardım kampanyalarımızı engellemekte, Kürtlerin kazanımlarına yönelik düşmanca politikalarından vazgeçmemektedir" ifadelerini kullandı.

İktidarın militarist, milliyetçi siyasetinin karşısında HDP'nin alternatif olan halkçı, çoğulcu, kadın özgürlükçü, ekolojist yerel yönetimlerinin başarı elde ettikçe daha büyük saldırıyla karşı karşıya kaldığını vurgulayan Bulut, "Bunun son örneğini; Kars Belediyemizde gördük. İktidarın kalemşörleri tarafından algı operasyonlarıyla adına 'haber' denilen spekülasyonlarla belediyelerimize saldırılar devam etmektedir. Başlatılan bu saldırı ve algı operasyonun nedeni, partimizin başlattığı dayanışma ağını kriminalize etmek ve Kars Belediyemize kayyum atamak için bir zemin hazırlamak olduğu ortadadır. Bir süredir hedefe konulan Kars Belediyemiz; farklı etnik, dinsel farklılıklarıyla bir arada yaşayan kentte yürüttüğü çalışmalarla örnek yerel yönetimler modellerinden birini oluşturmaktadır" dedi.

EŞBAŞKANLIK SİSTEMİ HEDEF ALINIYOR
Kars Belediyesine yönelik saldırılarla aynı zamanda eşbaşkanlık sisteminin hedef alındığına dikkat çeken Bulut, "Kars Belediyesini hedef göstermek aynı zamanda kadınların kazanımı olan eşbaşkanlık sistemine saldırıdır" diye konuştu.

Eşbaşkanlık uygulaması, haklılığını ve meşruluğunu toplumsal yaşamdan, uluslararası sözleşmelerden, anayasadan ve HDP'nin program ile tüzüğünden aldığını söyleyen Bulut, "Eşbaşkanlık sistemimiz suç değil olamaz, toplumun yarısı olan kadınların yönetimde eşit söz sahibi olduğu, kadın taleplerinin toplumsallaştırıldığı kadın bakış açısıyla hizmet üreten, ekolojik, kolektif, tekçiliğin değil; ortak aklın ön planda olduğu yerel yönetimler modeli olarak dünyada tek örnektir" diye belirtti.

HDP İl Eşbaşkanı Elif Bulut, "Halklarıyla iç içe dayanışma içinde olan belediye eşbaşkanlarımız Şevin Alaca ve Ayhan Bilgen'e yapılan saldırıyı asla kabul etmiyoruz. Halkla birlikte çalışıp şeffaf belediyecilik örneği sergileyen, Kars Belediyemiz, halktan aldığı güvenle hizmet etmeye devam edecektir" dedi.