3 Mayıs 2024 Cuma

Karantina süresi çarklar dönsün diye düşürüldü

Omicron varyantıyla birlikte vaka sayılarında artış yaşanırken Sağlık Bakanı Koca, karantina süresinin 7 güne düşürüldüğünü açıkladı. Kararı değerlendiren Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, kararın bulaş riski göze alınarak çarkların dönmesini amacıyla alındığına dikkat çekti.

Pandeminin başından itibaren çarkların dönmesini ve sermayenin karını esas alan iktidar bir kez daha benzer bir karara imza attı. Dün yapılan Bilim Kurulu toplantısı sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, vaka sayıları artmasına rağmen karantina süresini 7 güne düşürdüklerini açıkladı.

Koca, "7. günden sonra hafif ya da hiç semptom göstermeyen kişiler için karantina süresi sona erer. Pozitif vakalar 5. gün test yaptırmaları durumunda ve test sonucu negatife dönmüşse karantina süresi sona erer" dedi.

Bilim Kurulu toplantısı sonrası basına açıklama yapmak yerine sosyal medya hesabı Twitter'dan yazılı açıklama yayınlayan Bakan Koca, toplantıda alınan kararları maddeler halinde açıkladı.

Omicron varyantının vakalarda artışa neden olduğunu söylemesine rağmen tedbirleri gevşetme kararı alan Bakan Koca, hastanelerde belirgin bir artış gözlenmediğini iddia etti. Özellikle İstanbul'un birçok hastanesinde uzayan test kuyruklarını görmezden gelen Bakan Koca, "Omicron varyantının diğer varyantlarla karşılaştırıldığında daha az hasta ettiğini söyleyebilmek için yeterli veri olmamakla birlikte mevcut işaretler endişeye sebep olmamaktadır" diye konuştu.

Vakalarda artış olduğunu itiraf eden Bakan Koca, tedbirlerin gevşetilmesinin gerekçesini açıklayamadı. Bakan Koca, pozitif vakaların karantina süresinin 7 güne düşürdüklerini söylerken, 7. günden sonra hafif ya da hiç semptom göstermeyen kişiler için karantina süresinin sona ereceğini belirtti. Bakan Koca, "Temaslı kişiler son 3 ay içinde hatırlatma dozu aşısını olmuş ya da hastalığı geçirmiş ise karantinaya alınmaz. Semptom takibi yaparak maske kullanımı ile günlük yaşamına devam eder. Aşısız ya da hatırlatma dozu aşısı üzerinden 3 ay geçmiş temaslı kişiler 7 gün karantinaya alınır. Semptom takibi yapılır. 5. gün test yaptırıp negatif olan kişiler karantinayı erken sona erdirebilirler" dedi.

EVDE BULAŞIYOR, FABRİKADA BULAŞMIYOR
İktidar tedbir almazken, tedbirleri kişilerin üzerine yıkan Bakan Koca, "Yeni durumda kişisel tedbirlerin önemi artmıştır. Kişisel koruyucu ekipman kullanımı, kapalı ve havalandırması kısıtlı ortamlarda uzun süre geçirilmemesi ve sosyal mesafeye dikkat edilmesi gerekmektedir" diye belirtti.

Bakan Koca, bulaş riskinin en çok olduğu yerlerin, "Kalabalık toplantılar, ev içi kalabalık ve uzun süreli buluşmalar, havalandırması sınırlı eğlence mekanları, restoran ve kafeteryalarda geçirilen maskesiz uzun süreler" olduğunu söylerken, fabrika ve işyerlerini bulaş riski yüksek mekanlar olarak saymaması dikkat çekti.

'YÜZ YÜZE EĞİTİM DEVAM EDECEK'
Sağlık Bakanı Koca, eğitim kurumlarında gerekli tedbirlerin alındığı öne sürdü, yüz yüze eğitime devam edileceğini açıkladı.

Bakan Koca, salgının yönetimi açısından hatırlatma dozu aşılarının öneminin arttığına işaret etti.

ÇARKLAR DÖNSÜN
Pandeminin başladığı günden bu yana geçen yaklaşık iki yıllık süre içerisinde çarkların dönmesini esas alan, işçi ve emekçilerin hayatlarını değil sermayedarların karını düşünen AKP-MHP iktidarı aynı politikayı sürdürüyor.

Bakan Koca'nın dün yaptığı açıklamayı değerlendiren Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, bulaş riskinin ortadan kalkmadığını ancak 'işlerin yürümesi' için böyle bir karar alındığını vurguladı.

İzolasyon süresinin 7 güne indirilmesinin bulaş riskinin ortadan kalkması anlamına gelmediğini vurgulayan Ceyhan, sürenin bulaş riskinin göze alınarak, çarkların dönmesi amacıyla 7 güne düşürüldüğüne işaret etti.