23 Nisan 2024 Salı

Karadeniz ve Erzurum hapishanelerindeki hak ihlalleri kamuoyuyla paylaşıldı

Van Barosu, ÖHD ve TUHAYDER, Karadeniz ve Erzurum hapishanelerinde yaşanan hak ihlallerini kamuoyuna duyurarak, çok sayıda tutsağın açlık grevinde olduğunu aktardı. Yapılan açıklamada, hapishanelerdeki kötü muamele ve hak ihlallerinin derhal son bulması çağrısı yapıldı.

Van Barosu İnsan Hakları Merkezi, Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) ve TUHAYDER Van şubeleri, Karadeniz ve Erzurum Dumlu hapishanelerine ilişkin aralık ayı hak ihlalleri raporunu açıkladı. Van Barosu'nda düzenlenen basın toplantısında raporu Avukat Fettah Keleş okudu.

Rapor kapsamında Bafra T Tipi Kapalı Hapishanesi, Giresun Espiye L Tipi Kapalı Hapishanesi, Beşikdüzü T Tipi Kapalı Hapishanesi ve Erzurum Dumlu 1 ve 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Hapishanelerinin ziyaret edildiğini açıklayan Keleş, raporla hapishanelerdeki hak ihlallerini tespit ederek yetkili mercilerin harekete geçmesini sağlamayı amaçladıklarını dile getirdi.

Bafra T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde ağız içi arama uygulamasını kabul etmeyen tutsakların yaklaşık 2 yıldır hastaneye götürülmediğini dile getiren Keleş, hasta tutsakların durumunun giderek ağırlaştığının altını çizdi. Sık sık baskın yapıldığını, muhalif gazetelerin, Kürtçe mektupların verilmediğini, etkinliklerin yaptırılmadığını kaydeden Keleş, Espiye L Tipi Kapalı Hapishanesi'nde de benzer ihlallerin yaşandığını söyledi.

Espiye'de tutsakların keyfi gerekçelerle infazının yakıldığını dile getiren Keleş, hak ihlalleri nedeniyle tutsakların 2 aya yakın süredir 10'ar günlük dönüşümlü açlık grevinde olduğunu aktardı.
 
Trabzon Beşikdüzü T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde sosyal faaliyetlerin tamamen yasaklandığını dile getiren Keleş, hapishane giriş-çıkışında çıplak arama dayatıldığını, tutsakların bakanlığa gönderdiği dilekçelerin işleme konulmadığını, kelepçeli muayene dayatıldığını aktardı. Keleş, Beşikdüzü'nde yaşanan hak ihlalleri nedeniyle tutsakların temmuzdan bu yana 5'er günlük dönüşümlü açlık grevinde olduğunu ifade etti.
 
Erzurum Dumlu 1 ve 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Hapishanesi'nde ise ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü olmayan pek çok tutsağın da tek kişilik hücrelerde tutulduğuna işaret eden Keleş, tutsakların günde sadece 1 saat avluya çıkarıldığını kaydetti. Keleş, tutsakların kaldığı hücrelerin pencerelerin telle kapatıldığını, tutsakların temiz hava ve güneş ışığından mahrum bırakıldığını, elektrik faturalarının "ticarethane" tarifesinden fahiş şekilde kesildiğini, mektupların aylar sonra verildiğini anlattı. 

Dumlu 1 Nolu Kapalı Hapishanesi'nde tutsakların hak ihlallerine karşı açlık grevine girdiklerini söyleyen Keleş, tel örgülere tepki için slogan atan 7 tutsağa 2 aylık haberleşme cezası verildiğini belirtti.

Keleş, pek çok hapishanede ağır işkence, sağlık ve tedavi hakkı, güvenlik hakkı, haberleşme, ifade özgürlüğü şeklinde ihlalleri tespit ettiklerini kaydederek, ihlaller ve kötü muamelenin derhal sonlandırılması çağrısında bulundu.