19 Mayıs 2024 Pazar

Karadeniz esnafı: Geçinemiyoruz

HDP'nin "İş ve Aş Buluşmaları" kapsamında Hopa'da ziyaret ettiği meslek odaları temsilcileri ve eğitimciler, geçinemediklerini söyledi, iktidarın sermayeden yana pandemi politikalarına tepki gösterdi.

Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP), Artvin'in Hopa ilçesindeki "İş ve Aş Buluşmaları" kapsamında, eğitimciler, emekliler ve esnaf odalarıyla görüştü.

HDP heyeti, 2 gün sürecek program kapsamında sabah saatlerinde ilk olarak Hopa Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret etti. Ziyarette konuşan Oda Başkanı Osman Akyürek, inşaat sektöründe yaşanan durgunluğun kendilerini ekonomik olarak zor duruma soktuğunu belirtti. Çay üretiminde yaşanan sorunlara da değinen Akyürek, "Tarım açısından çay gibi ürünlerin özel sektöre bırakıldığında tarım desteklerinin daha sıkıntılı duruma düştüğünü görüyoruz. Hükümet çayın yüzde 70 kadarını alabiliyor. Vatandaş da kalan çayını çok daha ucuza özel sektöre veriyor" dedi.

Heyet daha sonra Hopa Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nı ziyaret etti. Heyeti karşılayan odanın Başkan Yardımcısı Yavuz Şiviloğlu, pandemi kurallarının her yerde aynı işlemediğine dikkati çekti, bu koşullarda özellikle kahvehanecilerin büyük sorun yaşadığını söyledi. Şiviloğlu, "Kayıtlı 500 esnaf var. Bunların 400'u hiçbir destek almadı. '1000 lira destek veriyoruz, 500-750 TL kira desteği veriyoruz' diyorlar. Bunlar komik rakamlar. Yastık altındaki altınları bırakın, yastık kalmadı. Herkes gününü kurtarmaya çalışıyor. Herkes pandeminin ana sorumlusu esnafmış gibi davranıyor. Esnaf dükkanını açmadığı ay, devlete 3 bin TL borcu var. Bir de üstüne esnafa cezalar kesiliyor" şeklinde konuştu.

EĞİTİM EMEKÇİLERİ AŞIYA ERİŞEMİYOR
Heyetin bir sonraki adresi KESK'e bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Hopa Temsilciliği oldu. Eğitim-Sen, SES, Tüm Bel-Sen ve DİSK'le ortak bir buluşma gerçekleştiren HDP heyeti, kamudaki ve eğitim ve sağlık alanındaki sorunları dinledi.

Eğitim-Sen yöneticisi Zeliha Yıldırım, eğitim politikalarının pandemi koşullarında, eğitimcilerin ve öğrencilerin haklarını korumakta yetersiz kaldığını, eğitimde bir yılın kaybolduğunu söyledi. Öğretmenler ve memurlardan önce Sağlık Bakanı'nın aşı olmasını eleştiren sendika temsilcileri, "Bu süreçte öğretmene, hak ettiği maaşı çok gören iktidar, aşıyı da çok gördü, pandemi döneminde öğretmenlerin iş yükü tarifsiz biçimde arttı buna rağmen toplumda öğretmenlerin yatarak para kazandığı algısı yaratılıyor. Uzaktan eğitim sorunlarla yürütüldü, interneti ve bilgisayarı olmayan öğrenci sayısı Eğitim Bakanlığının belirttiğinden kat be kat fazla" diyerek sorunları sıraladı.

Sağlık alanında yaşanan sorunları aktaran SES Eşbaşkanı Serhan Safatlı, "Pandeminin başından bugüne SES ve TTB olarak pandemi kurullarına alınmadık. Halkın sağlığı değil sermayenin çıkarı gözetiliyor. Pandeminin kontrolden çıkmasının sebebi yanlış politikalar ve Rize'den Samsun'a kadar yapılan kongrelerdir. AKP'nin Ankara'da düzenlediği son kongre ile 'Ankara'ya adeta Covid bombası atılmıştır" diye konuştu.

'KARADENİZ TALAN EDİLDİ'
Ekoloji Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Naci Sönmez, Ekoloji Komisyonu Eş Sözcüsü Menekşe Kızıldere ve Ekonomiden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Garo Paylan'dan oluşan HDP heyeti, Eğitim Sen ziyaretinin ardından Hopa İskelesi'nde ekolojik talana ilişkin açıklama yaptı. Sönmez, Artvin'in maden şirketleri tarafından talan edildiğini söyledi.

Karadeniz sahilinin doldurularak büyük bir doğa tahribatı yaşandığına işaret eden Sönmez, "Karadeniz Sahil Yolu dolgusu ile Karadeniz'de kentlerle deniz arasına barikat çekilmiş durumda. Hopa'da da yeni bir deniz dolgu projesiyle halkın denize erişimi tamamen koparılmak isteniyor. Dolgu projesi kapsamında yapılan taş ocaklarıyla köyler cehenneme döndürülmek isteniyor. Dolgu projesiyle doğal yaşam yok edilmek isteniyor" diye belirtti.

"Metin Lokumcu Hopa halkının direnişinin sembolüdür" diyerek 21 Nisan'da gerçekleşecek olan Metin Lokumcu duruşmasına çağrı yapan Sönmez, "İnsanların, emeğin ve doğanın sömürülmesine karşı birleşik mücadeleyi sürdüreceğiz" mesajını iletti.

EMEKLİLER ÇALIŞMAK ZORUNDA KALIYOR
Açıklamadan sonra HDP Ekonomi Komisyonu üyesi Erol Katırcıoğlu ve Emekten Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Şaziye Köse, Tüm Emekliler Sendikası Hopa Temsilcileriyle bir araya geldi.

Emekliler Sendikası temsilcileri, "Emekli maaşları geçinmeye yetmiyor, diğer ülkelerdeki emekliler hobi edinirken, biz hala ekmek derdindeyiz, bu nedenle iş arıyoruz" dedi. "Emekli yurttaşlar kendileri geçinemezken bir de işsiz kalan çocuklarına, torunlarına bakmaya çalışıyor. Bu düzene sessiz kalmayanlar ses çıkardıkça otoriter yönetimin baskısı altında kalıyor" diyerek, HDP'nin tüm Türkiye'yi kapsayan İş ve Aş Buluşmalarını desteklediklerini belirtti.

Hopa'daki ziyaretleri sona eren HDP heyeti Kemalpaşa ilçesine geçerek, belediyeyi ziyaret etti. Belediye Başkanı Ergül Akçiçek, Sarp Sınır Kapısı'nın kapanmasından dolayı esnafların durumunun kötüye gittiğine dikkati çekerek, kapının açılmasını istedi.

Heyetin temasları yarın da devam edecek.