3 Mayıs 2024 Cuma

Kaplan: Öğrencilerin barınma talebi karşılanmalıdır

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Salim Kaplan, öğrencilerin barınma talebinin karşılanması gerektiğini belirtti. HDP'nin öğrencilerin başlattığı 'barınamıyoruz' kampanyasını sonuna kadar desteklediğini kaydeden Kaplan, öğrenci gençlerin eylemine duyarlılık çağrısında bulundu.

HDP Dil, Kültür, Sanat, Spor ve Eğitim Politikaları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Salim Kaplan, artan kiralar ve yetersiz yurtlar nedeniyle bir süredir eylemler yapan üniversite öğrencilerinin, barınma taleplerinin karşılanması gerektiğini belirtti.

Yazılı açıklama yapan Kaplan, tarikatlara milyonlarca lira aktaran iktidarın, öğrencilerin tarikat yurtlarına mecbur kalmasını istediğini söyledi.

Her yere milyonlarca dolarlık saraylarlar dikildiğini kaydeden Kaplan, "Amerika'da 291 milyon dolara Türk evi inşa eden iktidar, bu parayla yüzlerce öğrenci yurdu açabilirdi. Genellikle öğrencilere kiralamak için yapılan 1+1 tipindeki dairelerde şirketler belli bir tekelleşmeye giderek bir fiyat aralığı belirlemekte ve bu daireler değerlerinin çok üstünde öğrencilere kiralanmaktadır. Geriye kalan evler ise yaşanan ekonomik kriz, önlenemeyen fiyat artışları sonucu yüksek fiyatlarla kiralanmakta ve durum insanların en başat haklarından biri olan barınma hakkından öğrencilerin mahrum kalmasına sebep olmaktadır" dedi.

Sosyal devlet ilkesinin işletilmediğini, var olanların da aşındırılıp özelleştirildiğini, devletin bir şirket gibi yönetildiğini söyleyen Kaplan, "İktidarın, barınma hakkı başta olmak üzere öğrencilerin demokratik özerk bir üniversitede kendi ana dilleriyle eğitim yapabilme haklarını uluslararası ölçülere kavuşturma gibi bir derdi yoktur. En büyük stratejik planlarından biri de eğitim alanını kendi ideolojik alanına dönüştürmek ve yıllardır arzuladığı kültürel hegemonyasını kurmaktır" diye belirtti.

Öğrenci gençliğin büyük tarihsel bir direniş geleneğine sahip olduğunu hatırlatan Kaplan, "Öğrenci gençliğin temel itiraz noktalarından biri de bu gün kendi yurdunda yurtsuz kalmış olmanın haklı öfkesidir. Bizler parti olarak öğrencilerin başlattığı 'Barınamıyoruz' kampanyasını sonuna kadar destekliyor ve toplumsal muhalefetin tümünü buna karşı duyarlılık geliştirmeye davet ediyoruz" dedi.