19 Nisan 2024 Cuma

'Kanser hastası Hasan Subaşı derhal tahliye edilsin'

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, F Oturmasının 436. haftasında, Silivri 6 Nolu L Tipi hapishanesinde bulunan kanser hastası Hasan Subaşı'nın derhal tahliye edilmesini istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek için gerçekleştirdiği F Oturmasının 436. haftasında, Silivri 6 Nolu L Tipi hapishanesinde bulunan kanser hastası Hasan Subaşı'nın durumuna dikkat çekti.

Hapishane Komisyonu üyeleri Meral Nergis Şahin ve Mehmet Acettin tarafından yapılan açıklamada, Subaşı'nın 2008 yılında 20 yaşındayken tutuklandığını ve 5 yıl sonra tahliye edildiği kaydedildi.

Hapishanedeyken, kalın bağırsağında oluşan kist nedeniyle hastalanan Subaşı, tahliye edilmesinin ardından Adana'da Türkiye İnsan Hakları Vakfı'na (TİHV) başvuru yapar. Yapılan sağlık kontrollerinde bu kistlerin zamanla büyüdüğü ve kolon kanserine neden olduğu söylenir. Yapılan ameliyatla kalın bağırsağı tamamen ve sol böbreğinin de bir bölümü alınır. Kemoterapi tedavisi gören Subaşı, bu tedaviye rağmen hastalığı sol akciğerine de sıçrar. Açıklamada, doktorların yeniden ameliyat olması gerektiğini söylediği Hasan Subaşı, ameliyat olamadan yeniden tutuklanır.

Açıklamada, "İnsan hakları savunucuları olarak Hasan Subaşı ve onun nezdinde risk grubunda bulunan tüm hasta mahpusların sağlık ve yaşam haklarının korunabilmesi için serbest bırakılmalarını istiyoruz" denildi.