1 Mayıs 2024 Çarşamba

'Kanser hastası Hasan Kaymaz tahliye edilmeli'

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, Elazığ T Tipi Hapishanesinde kalan 58 yaşındaki kanser hastası Hasan Kaymaz'ın derhal tahliye edilmesini istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, F Oturması'nın 492. hafta açıklamasında ağır hasta tutsak 59 yaşındaki Hasan Kaymaz'ın durumuna dikkat çekti.

Bu haftaki basın açıklamasını okuyan komisyon üyesi Mehmet Acettin, "Elazığ T Tipi Hapishanesinde tutulan 58 yaşındaki Hasan Kaymaz, 1986 yılından beri Epilepsi ve 2007 yılından bu yana kanser ve kalp hastasıdır. 8 ay önce Covid-19'a yakalan Kaymaz'a, epilepsi ve kanser hastalığı nedeni ile yüzde 95 engelli raporu verilmiştir" dedi.

Yargılaması devam ederken serbest bırakılmasının ardından siyasi iltica talebinde bulunduğu İsviçre tarafından 2013 yılında Türkiye'ye iade edilen Kaymaz, Türkiye'ye gelir gelmez tutuklandı ve 55 yıl hapis cezasına çarptırıldığını kaydeden Acettin, "Halen Elazığ T Tipi Hapishanesinde tutulan Hasan Kaymaz; kanser hastalığının hızla yayılması nedeniyle kalp çevresinde bulunan damarlardaki tümörlerin alınması da dahil bu güne kadar yedi kez ameliyat edilmiştir. Kanserin yayılması devam etmekte olup, yine kanser nedeniyle kronik böbrek yetmezliğine yakalanmıştır" diye belirtti.

Hastalıkları nedeniyle hapishanede kalamayacak durumda olan Kaymaz için yapılan infaz ertelemesi taleplerinin kabul edilmediğini ifade eden Acettin, "Hasan Kaymaz yeterli tedavi ve bakıma erişemediği her gün ölüme daha da yaklaşmaktadır. Yaşam hakkının korunması için derhal serbest bırakılması gerekmektedir. İnsan hakları savunucuları olarak; ağır hasta Hasan Kaymaz şahsında tüm hasta mahpusların tedaviye ve sağlığa erişimlerinin önündeki engellerin kaldırılması ve serbest bırakılmalarının sağlanması için kamuoyunu duyarlılığa ve yetkilileri göreve çağırıyoruz" dedi.