28 Nisan 2024 Pazar

'Kanser hastası Cihat Özdemir serbest bırakılsın'

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 403. F oturumunda hasta tutsak Özdemir'in serbest bırakılmasını istedi. Açıklamayı okuyan Mehmet Acettin, "Tedavisi geciktirilmiş ve kanseri tehlikeli bir evreye girmiştir" dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 403. F oturumunu gerçekleştirdi. Oturumda, Kırıkkale Hacılar F Tipi Hapishanesi'nde tutsak olan kanser hastası Cihat Özdemir'in durumun dikkat çekildi.

Galatasaray Meydanı'na gitmeleri polis barikatı ile engellenen İHD üyeleri dernek binası önünde açıklama yaptı.

Açıklamayı okuyan İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu üyesi Mehmet Acettin, ülkede her gün yeni bir hak ihlalinin yaşandığına işaret etti ve insan haklarını korumak için mücadele ettiklerini vurguladı.

Bu haftaki oturumlarında kanser hastası Cihat Özdemir'in durumunu paylaşan Acettin, Özdemir'in tiroit bezinde nodül tespit edilmesine rağmen tedavi edilmediğini söyledi.

'KANSERİ TEHLİKELİ BİR EVREYE GİRMİŞTİR'
Patoloji raporuna göre Özdemir'e troit kanseri teşhisi konduğunu kaydeden Acettin, konuşmasına şöyle devam etti: "17 Kasım 2019'da tedavi amaçlı olarak ameliyat edilmek üzere Ankara Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirilmiştir. Ameliyat öncesi yapılan tetkiklerde beyinde ve tükürük bezinde lezyon bulunması nedeniyle yeniden biyopsi yapılması gerekli görüldüğünden, tetkikler bitinceye kadar Sincan 1 Notu F Tipi Kapalı Hapishanesine götürülmüştür. Süreçten anlaşıldığı üzere, Kırıkkale Yüksek İhtisas Hastanesinde muayene ve tetkiklerinin yapılmaması sebebiyle teşhis ve tedavisi geciktirilmiş ve kanseri tehlikeli bir evreye girmiştir. Ameliyat geçtiğimiz hafta içinde gerçekleşmiş olmasına rağmen 2 senelik bir aksama süreci sebebiyle kanserin yayılma tehlikesi mevcut olup Cihat Özdemir'in durumu kritikliğini korumaktadır. Pankreası çalışmadığından sindirim bozukluğu, kalbinde mitral yetmezlik ve çarpıntı midesinde kronik gastrit ve kronik duodenit, kronik derin venöl yetmezlik ve venöz reflu gibi başka tanı ve yakınmaları mevcuttur."

Acettin, insan hakları savunucuları olarak Özdemir ve diğer tüm hasta tutsakların serbest bırakılmasını talep etti.

'İNSANCA YAŞAM KOŞULUNUN SAĞLANMASINI İSTİYORUZ'
Açıklamanın ardından söz alan Özdemir'in ablası Elif Özdemir, oturumda insanların ellerinde tuttuğu tüm fotoğrafların hapishanelerin görünmesi gereken yüzü olduğuna çekti. Özdemir, "F tipi hapishanelere girenler oradaki koşullar nedeniyle sağlıksız çıkıyor. Bazı doktorlar mahpus gözüyle gördükleri için insanları tedavi etmediğini haftalarca burada konuştuk. Tüm hasta mahpuslar için insanca yaşam koşulunun sağlanmasını istiyoruz" dedi.