25 Nisan 2024 Perşembe

Kanadalı şirketin Avanos'taki ağaç katliamı Meclis gündeminde

HDP Milletvekili Kenanoğlu, Tarım ve Ormancılık Bakanı Dönmez'e Kanadalı maden şirketi Centerra Gold'un altın arama çalışmaları kapsamında ağaçları keserek yaptığı sondaj faaliyetlerini sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde olan Kapadokya'nın yanı başındaki Avanos'taki Ziyaret Dağı'nda Kanadalı maden şirketi Centerra Gold'un altın arama çalışmaları kapsamında ağaçları keserek yaptığı sondaj faaliyetini Meclis gündemine taşıdı. 

Kenanoğlu, şirketin 1998 yılında Kırgızistan'da 1.7 ton siyanürü içme suyuna karıştırması sonucu 5 bin insanın zehirlendiği olaya vurgu yaparak Avanos'taki madencilik faaliyetine dair detayları ve bölgede oluşacak riskleri Tarım ve Ormancılık Bakanı Fatih Dönmez'e sordu.

HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu'nun, Bakan Dönmez'e yönelttiği sorular şöyle: 

Ağaçlandırma alanında maden araması çalışması için ÇED raporu alınmış mıdır?
Maden arama sahasında kaç ağaç kesimi yapılacaktır?
İçme suyu ve tarımsal sulama kaynaklarının bulunduğu alanda bu faaliyetlerin yürütülmesi halinde insan sağlığına ve bölgeye vereceği olası zarar hususunda etki analizi yapılmış mıdır?
Bu maden sahasından etkilenecek olan yöre halkı bilgilendirilmiş midir?
Tarım ve hayvancılığın devam ettiği bölgede yöre insanının itirazları neden dikkate alınmamaktadır?
İnsanların yaşam ve geçim alanlarına, su kaynaklarına, tarım arazilerine, kültürel geçmişe, doğaya ve canlılara zarar vermesi muhtemel olan bu maden işletmesine izin verilecek midir?