7 Mayıs 2024 Salı

Kamu emekçileri: Gelirimizin yüzde 35'ini devlete geri veriyoruz

Ek zam talebi ile basın açıklaması yapan KESK İzmir Şubeler Platformu, "İnsanca yaşayabileceğimiz bir maaş hakkımızdır" dedi. Açıklamada sermaye-mafya-devlet düzenine karşı da kırmızı kart gösterildi.

KESK İzmir Şubeler Platformu, ek zam talebiyle Konak Kemeraltı girişinde basın açıklaması yaptı. Kamu emekçileri, "Çetelere değil emekçiye bütçe", "Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz" sloganları attı.

Basın açıklamasını okuyan KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü BES İzmir Şube Başkanı Mustafa Güven, HDP İl binasına yapılan saldırıyı kınayarak ve saldırıda katledilen Deniz Poyraz'ı anarak sözlerine başladı. Güven, "Sorumluları istifaya davet ediyor;  ihmali olan tüm kamu görevlilerinin bir an önce ortaya çıkarılmasını talep ediyoruz" dedi.

'SİSTEMATİK OLARAK YOKSULLAŞTIRILIYORUZ'
Kamu emekçilerinin son bir yılda yüzde 35 yoksullaştığını dile getiren Güven, "2022-2023 Dönemini kapsayan TİS sürecine girilirken sahte enflasyon rakamlarıyla yine düşük yüzdelik rakamlara mahkum edilmek isteniyoruz. Türkiye'de ortalama bir kamu emekçisi yıllık gelirinin yüzde 35'ini vergi olarak devlete geri veriyor. Karşılığında ise özellikle son 10 yıldır düşük yüzdelik zamlarla sistematik olarak yoksullaştırılıyor" diye konuştu.

BİRLEŞİK MÜCADELE ÇAĞRISI
2021 TİS döneminin yaklaştığını hatırlatan Güven, "Eğer bu ülke gerçekten ilk çeyrekte yüzde 7 büyüdüyse büyümeden hakkımızı, insanca yaşayabileceğimiz bir maaş hakkımızdır diyoruz" diyerek talepleri sıraladı:

🔹Kamuda Mülakat uygulamalarının son bulmasını, liyakatin esas alınması için,
🔹Kamusal emeklilik sisteminin güçlendirilmesini, Bireysel Emeklilik dayatmasına son verilmesi için
🔹Her türlü ek ödemenin emekli maaşlarına dâhil edilmesi için
🔹Haksız ve hukuksuz bir şekilde keyfi olarak ihraç edilen kamu emekçilerinin işlerine iade edilmesi için
🔹Vergi diliminin yüzde 15’de sabitlenmesi vergide adalet için işyerlerimizden başlayarak taleplerimiz etrafında birleşmeye ve mücadele etmeye çağırıyoruz.

'İNSANCA YAŞAYACAK BİR ÜLKE İSTİYORUZ'
Eylemde konuşan KESK Eşbaşkanı Aysun Gezen ise "Artan geçim derdine karşı alın terimizle yarattığımız tüm değerlere yönelik saldırılara karşı insanca yaşam için bir araya geldik. İlk çeyrekte yüzde 7 büyüme açıklandı. Bu büyümeden üreticiler, çiftçiler payını alamıyor, gençler payını alamıyor. Bizler bu yolsuzluk ve talan düzenine karşı büyümeden payımızı aldığımız insanca yaşanacak bir ülke istiyoruz" dedi.