28 Mart 2024 Perşembe

Kamu emekçileri: Banka promosyonları güncellensin

KESK'in çağrıcılığıyla pek çok ilde basın açıklaması düzenleyen kamu emekçileri, güncellemeyen banka promosyon sözleşmeleriyle hak kaybına uğradıklarına dikkat çekti, promosyonların derhal yenilenmesini istedi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), pek çok ilde düzenlediği basın açıklamalarıyla banka promosyonlarının güncellenmesini istedi.

KESK Ankara Şubeler Platformu, Eğitim Sen Ankara 5 No'lu şube önünde basın açıklaması düzenledi. "Bankalar kazanırken, emekçiler kaybediyor. Promosyonlar yenilensin" pankartı açılan eylemde, "Banka promosyonları güncellensin", "Promosyon yenilensin, halk kayıpları giderilsin" dövizleri taşındı. Basın açıklamasını Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Ankara Şube Eşbaşkanı Kubilay Yalçınkaya okudu.

Yalçınkaya, Haziran 2021 öncesi birçok ilde 3 ila 5 yıllığına imzalanan sözleşmelerle emekçilerin eline 3 ila 5 bin TL aralığında ek bir gelir geçtiğini söyledi. Güncel olarak imzalanan banka promosyon sözleşmelerinde ise bu sayının 25 ila 30 bin TL'ye kadar çıktığına işaret eden Yalçınkaya, "Özellikle 2021 yılı ve öncesinde 3 ila 5 yıllık promosyon sözleşmesi yapılan işyerlerinde çalışan emekçiler, hak kaybına ve eşitsiz bir uygulamaya maruz kalmışlardır. 2021 yılı ve öncesi döneme ait anlaşmaların kamu emekçilerine aylık katkısı 110-140 TL aralığında olurken, bugün imzalanan anlaşmaların aylık karşılığı 400-500 TL aralığında gerçekleşmektedir" ifadelerini kullandı.

İktidarın kamu emekçileri için promosyon ödemeleri konusunda emekten değil sermayeden yana tavır aldığını ifade eden Yalçınkaya, "İktidarın benimsediği sermayeye dost, emekçiye düşman ekonomi politikaları sonucunda bankaların karlılık oranları artarak devam etmektedir. Kamu emekçilerinin bankalardan aldığı promosyon gelirleri reel olarak azalırken 2021 yılı 6'ncı ayı ile 2022 yılı 6'ncı ayı arasında özel bankaların karı yüzde 450, kamu bankaların karı yüzde 831 artmıştır" ifadelerini kullandı.

Eylem boyunca sık sık "Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz", "Sefalete teslim olmayacağız" sloganları atıldı.

ANTALYA
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Antalya Şubesi, kamu emekçilerinin banka promosyonlarının yenilenmesi için örgütledikleri imza kampanyasında toplanan imzaları Güllük postanesinden yetkililere gönderdi.

Postane önünde açıklama yapan kamu emekçileri, "Banka promosyonları yenilensin, hak kayıpları karşılansın" pankartı açtı. SES Antalya Şube Eşbaşkanı Şükran İçöz, sağlık ve sosyal hizmet emekçileri olarak ücretleri üzerinden bankaların elde ettiği kardan paylarını istediklerini belirtti. İmzalarını teslim ettikleri yetkililerden bu konuya ilişkin derhal bir çözüm beklediklerini ifade eden İçöz, "Bankalara da çağrımızdır, biz emekçilerin maaşları üzerinden sağladığınız bu kadar kara rağmen promosyonların düzeltilmesinde zorluk çıkarılması halinde tüketimden gelen gücümüzü de kullanarak boykotlar örgütleyeceğimizin bilinmesini istiyoruz" dedi. İçöz, promosyon anlaşmalarında meslek örgütlerinin taleplerinin dikkate alınması gerektiğini belirterek, derhal banka promosyonlarının yenilenmesi çağrısı yaptı.

SES Adana, Mersin ve Bursa şubeleri de, banka promosyonlarının yenilenmesi talebiyle başlattıkları imza kampanyalarında toplanan imzaları yetkililere göndererek, kamu emekçilerinin hak kayıplarının karşılanması çağrısında bulundu.

TALEPLER
Kamu emekçilerinin ortak talepleri ise şu şekilde:
"♦ Promosyon sözleşmelerinin yenilenmesinin çıkarılacak bir kararnameyle tek bir günde çözüme kavuşacağı bilinmektedir. Bu nedenle tüm emekçiler lehine promosyon sözleşmeleri için yeniden bir düzenleme yapılması,
♦ Hükümetin memur maaş zamlarında yaptığı gibi 6 aylık enflasyon farkının promosyon sözleşmelerinde de uygulanması,
♦ Enflasyonun belli bir oranı aşması ya da olağanüstü bir enflasyon artışı durumunda promosyon sözleşmelerinin süresi dolmadan güncellenmesi,
♦ Enflasyonist dönemlerde promosyon sözleşmelerinin cezai şart olmaksızın güncellenmesi,
♦ Promosyon sözleşmelerinin süresinin 3 yılı aşmaması,
♦ Promosyon anlaşmalarında işkolundaki örgütlü yapıların tamamının sürece dahil edilmesi gerekmektedir."