4 Mayıs 2024 Cumartesi

'Kampüslerden sokağa isyanımız büyüyor'

İÜ'lü kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü öncesi düzenledikleri pankart atölyesi ve basın açıklamasıyla tüm kadın ve LGBTİ+'ları 8 Mart'ta Taksim'e çağırdı. Kadınlar, her sene Taksim'i dolduran kalabalığın verdiği güçle kampüslerde erkek egemenliğe karşı mücadeleyi sürdüreceklerini duyurdu.

İstanbul Üniversiteli kadınlar, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü öncesi 8 Mart'a çağrı yaptı. Kampüs içerisinde pankart atölyesi düzenleyen kadınlar hazırladıkları "Kampüslerden sokağa isyanımız büyüyor" pankartıyla Beyazıt Ana Kapı önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Kampüsten Beyazıt Meydanı'na sloganlarla geçen kadınlar, kampüslerde tacizci akademisyenlerden CİTÖK'lerin kapatılmasına her türlü erkek egemen baskıya karşı mücadeleye devam edeceklerini haykırdı.

Kadın öğrenciler adına basın açıklamasını okuyan Ekinsu Gündoğan, yıllardır üniversitelerde kadınlar ve LGBTİ+'lar olarak ayrımcılığa maruz kaldıklarını belirtti ve erkek egemen devlet aklının kampüslerde pek çok şekilde kendini gösterdiğine işaret etti. Bu duruma niteliksiz ve güvensiz yurtlar, kadın üniversitesi projesi, hijyenik regl ürünlerine uygulanan zamlar, Cinsel Tacizi Önleme Komisyonlarının (CİTÖK) kapatılması ve İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesi gibi birçok örnek sayan Gündoğan, "Gücümüzü her sene Taksim'i büyük bir coşkuyla dolduran, dünyanın her yerinde sokaklara çıkan; bedeni ve kimliği için mücadele eden; özgür bir dünya düşleyen kadınların ve LGBTİQ+ların isyanından alıyoruz" dedi.

Farplas'ta direnen kadın işçileri selamlayan Gündoğan, Boğaziçi direnişinden 1 Temmuz'a direndikleri gibi her alanda mücadeleyi büyütmeye devam edeceklerini belirtti. Gündoğan, şöyle devam etti: "Tüm sıra arkadaşlarımızı 8 Mart'a Feminist Gece Yürüyüşü'ne kampüslerden sokağa bulunduğumuz her alanda isyanımızı büyütmeye çağırıyoruz."

Kadınlar, "Yaşasın kadın dayanışması", "Hayatlarımız bizim, senin mi sandın" sloganlarıyla eylemi sonlandırdı.