6 Mayıs 2024 Pazartesi

Kampüs Cadıları: Vergini reglimden çek

Kampüs Cadıları, hijyenik ped ve tamponların ücretsiz ve ulaşılabilir olması talebiyle İzmir'de eylem yaptı. Eylemde, "Keyfimizden mi kanıyoruz vergini reglimden çek" denildi.

Kampüs Cadıları, ped fiyatlarındaki artışa dikkat çekmek amacıyla İzmir Alsancak'ta eylem yaptı.

Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerinde bulunan Halkbank önünde bir araya gelen kadınlar, "Keyfimizden mi kanıyoruz vergini reglimden çek" yazılı pankart açtı.

'PAYRİYARKAL KAPİTALİST SİSTEMİ YIKACAĞIZ'
Basın açıklamasını okuyan Buse Özyılmaz, iktidarın kadın yoksulluğunu derinleştirdiğini söyledi, krizin faturasının genç kadınlara ve öğrencilere kesilmek istendiğini belirtti. Özyılmaz, "Biz buna izin vermiyoruz. Bu koşullar altında yapılan göstermelik burs ve kredi zamlarının da bir geçerliliği olmadığını biliyoruz. Mezun olduğumuz zaman bizi bekleyen işsizliği ve geleceksizliği kabul etmiyoruz. Kriz dönemlerinde ilk olarak kadınlara saldıran patriyarkal kapitalist sisteminizi başınıza yıkmaya geliyoruz" diye konuştu.

'ERKEK DEVLETTEN ALACAKLIYIZ'
Kadınların en temel ihtiyaçlardan biri olan hijyenik ped ve tamponların devlet tarafından lüks tüketim ürünü olarak tanımlandığını dile getiren Özyılmaz, "Hijyenik ped ve tamponlardan yüzde 18 vergi alınması kabul edilemez! Artan zamlarla birlikte hijyenik ped ve tamponlara ulaşmamız imkansız hale geldi. Ekonomik sebeplerle daha ucuz ve kalitesiz olan alternatif ürünlere yöneldikçe sağlığımız tehlikeye giriyor. Bizi bu çıkmaza sokan, sağlığımızı tehlikeye atan erkek devletten alacaklıyız" ifadelerini kullandı.

'HİJYENİK PEDLER ULAŞILABİLİR OLMALI'
Bu uygulamaların altındaki kadın düşmanı politikaların farkında olduklarını söyleyen Özyılmaz, "Ücretsiz ve ulaşılabilir hijyenik ped talebimizden asla geri adım atmıyoruz. Bir taraftan ekonomik kriz, diğer taraftan artan erkek şiddeti ile sıkıştırılmaya çalıştığımız bu döngü aşılamaz değildir. Bu döngüde hiçbir kızkardeşimiz yalnız değillerdir. Bütün kızkardeşlerimizi yan yana gelerek kızkardeşliği ve isyanı yükseltmeye davet ediyoruz" diye konuştu.

Açıklamada sık sık "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Ped, tampon lüks değil ihtiyaçtır", "Devlet elini bedenimden çek" sloganları atıldı.