24 Nisan 2024 Çarşamba

Kampüs Cadıları: Üniversitelerde kadınlar güvende değil

Denizli'de bir araya gelen Kampüs Cadıları yaptıkları açıklama ile üniversitelerdeki şiddete ve istismara dikkat çekerek mücadeleyi yükseltme çağrısında bulundu.

Kampüs Cadıları, kadın düşmanı politikalar, söylemler, kadınların hak ve kazanımlarına dönük saldırılara karşı Denizli Candoğan Parkı'nda basın açıklaması yaptı.

"Evde veya kampüste, Kampüs Cadıları seninle" yazılı pankart açan kadınlar "Evde veya kampüste mücadele her yerde", "Kadınların isyanı kampüslerden taşıyor" ve "Tacizci hocalar istemiyoruz" sloganları attı.

Kadınlar adına basın metnini okuyan Fatoş Alcalı, ülkede her gün kaybedilen, katledilen, şiddet gören, taciz ve tecavüze uğrayan kadınların haberlerinin okunduğuna dikkat çekti. Kadınların güvende olmadığını söyleyen Alcalı, "Ceren Özdemir'in katledildiği gibi herhangi biri tarafından bir sebep olmaksızın katledilebiliriz. Gülistan Doku gibi bulunduğumuz yer kameralarla kuşanmış olsa bile devlet eliyle kaybedilebiliriz. Pınar Gültekin gibi yakılabilir gömülebiliriz, Zeynep Şenpınar gibi reddettiğimiz bir erkek tarafından öldürülebiliriz" diye konuştu.

KADINLAR ÜNİVERSİTELERDE CİNSİYETÇİ POLİTİKALAR İLE KARŞI KARŞIYA KALIYOR
Kadınların üniversitelerde cinsiyetçi politikalar ile karşı karşıya kaldığını söyleyen Alcalı, "Kaldığımız yurtlardan, kampüslerimize, amfilerimizden çalışmak zorunda bırakıldığımız işlere kadar erkek egemen, ırkçı, cinsiyetçi politikalar yeniden üretiliyor. Öğrenci yurtlarına giden yolların ışıklandırılmaması, üniversitelerde tacizi önleme birimlerinin olmayışı olanların ise işlemeyişi bize yönelen tehditlerin tesadüfi olamadığını gösteriyor. İktidar eliyle ölüyor, öldürülüyoruz. Kampüslerden uzakta olmak öğretim görevlileri tarafından tacize uğramamıza engel olmuyor. Çünkü akademi kadroları hala tecavüzcü, tacizci akademisyenlerle dolu. LGBTİ+'lar yurtların ve kampüslerin içinde hak gasplarına uğruyor, şiddet görüyor. Evde veya kampüste transfobi, bifobi ve homofobi ile daima mücadele edeceğiz" diye belirtti.

'ÜNİVERSİTELERDE CİNSEL TACİZİ ÖNLEME BİRİMLERİ AÇILSIN'
Artan tacize, tecavüze karşı üniversitelerin içinde "Cinsel tacizi önleme birimleri"nin açılması gerektiğini ve toplumsal cinsiyet odaklı atölyelerin düzenlenmesi gerektiğini söyleyen Alcalı, "Taleplerimiz gerçekleşene kadar sokak sokak, meydan meydan mücadele etmeye, yan yana durmaya devam edeceğiz. Evde veya Kampüste diyerek üniversitelerin açıldığı bu dönemde bulunduğumuz her alandan taleplerimizi yükselteceğiz. Şimdi her zamankinden daha fazla yan yana olmaya, dayanışmaya ve örgütlenmeye ihtiyacımız var. Artık çanlar biz kadınlar için çalıyor. Evde veya kampüste bu mücadeleyi yükseltmek senin elinde kız kardeşim" diye vurguladı.