19 Mayıs 2024 Pazar

Kalın: Rusya'dan İdlib'de ateşkes yapılmasını istedik

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, Suriye'nin İdlib bölgesinde Esad yönetiminin ihlallerde bulunduğunu ifade ederek, Rusya'dan ateşkes yapılması yönünde talepte bulunduklarını söyledi. Kanal İstanbul'a ilişkin ise "Bu her şeyden önce bir devlet projesidir, belediye projesi değil" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu.

Suriye rejiminin İdlib'teki ihlallerini arttırdığını söyleyen Kalın, konuya ilişkin Rusya'ya sert mesaj gönderdiklerini söyledi. Kalın, "Bugüne kadar bununla ilgili maalesef somut bir adım atılmadı. 24 saat içerisinde çatışmaların durdurulması, rejim saldırıların durdurulması konusunda bir çaba içinde olacaklarını heyetimize ilettiler. Süreci yakından takip ediyoruz. Bunun yeni bir ateşkes ile hayata geçirilmesini bekliyoruz. Rusya'dan ateşkes yapılmasını istedik. Aksi halde hem İdlib mutabakatı ihlal edilmiş olacak, hem Türkiye'ye dönük göç dalgası olacak. Siyasi süreci sabote edecek sonuçları olacaktır. Bunun altını çizmek istiyoruz. İdlib sorunu sadece Türkiye'nin sorunu değildir, uluslararası bir sorundur. Burada Rus tarafının daha büyük bir sorumluluk sahibi olduğunu hatırlatmakta fayda görüyoruz. Saldırıların bir an önce durmasını, bunun yeni bir ateşkesle hayata geçirilmesini bekliyoruz. Rus tarafından da temel beklentimiz bu. Muhataplarımıza mutabakatın, sivillerin korunması, siyasi sürecin hayata geçirilmesi için gerekli adımları atmalarını söylüyoruz" dedi.

'MEŞRU HÜKÜMETE DESTEK SÜRECEK'
Doğu Akdeniz'de Türkiye'yi hesaba katmayan hiçbir planın hayata geçmesinin mümkün olamayacağını belirten Kalın şöyle devam etti: "Halife Hafter'e verilen destekleri görüyoruz. Meşru hükümeti hedef alan girişimler devam ediyor. Meşru hükümete destek vermeye devam edeceğiz. Zor günlerde Libya halkının yanındayız. Türkiye kadar Libya da kazançlıdır. Doğu Akdeniz'de Türkiye'yi hesaba katmayan hiçbir planın hayata geçmesi mümkün değildir. Bazı Körfez ülkelerinin Mazlum Kobani ile görüşüp, Türkiye'ye karşı kullanma arayışında olduklarını görüyoruz, bunlar karşılıksız kalmayacak. Uluslararası toplum Hafter'e çok net mesaj vermeli. Hafter saldırılarını durdurmazsa çok daha kanlı bir iç savaşın yaşanması kaçınılmaz. (Libya'ya asker gönderme) Başka ülkelere de asker gönderme konusunda meclisin bir yetkilendirme yapması gerekiyor. Oradaki sıcak gelişmelere bağlı olarak böyle bir tezkere ihtiyacı doğabilir. Meclis de bu konuda çalışmalarını yürütüyor. Biz prensip olarak meşru uluslararası toplumun tanığı Libya hükümetinin yanında olacağız. Bunun gerektirdiği adımları atmaktan sarfı nazar etmeyiz. Bu askeri eğitim olabilir, başka alanlarda destek olabilir."

KANAL İSTANBUL DEVLET PROJESİDİR
İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB), Kanal İstanbul projesinden çekildiğini duyurmasına ilişkin de konuşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, "Bu her şeyden önce bir devlet projesidir, belediye projesi değil" dedi. Kalın, "Bununla ilgili bütün değerlendirmeler yapıldı ve yapılmaya devam edecek. İstanbul boğazının trafiğini rahatlatacak ve yeni imkanlar suracak. Orada ikinci bir şehir kurmak suretiyle nüfusun yoğunlaşmasının da dengeli dağılımını sağlayacak. Yeni yaşam alanlarının ortaya çıkmasına imkan sağlayacak. Muhalefetin 'yaptırmam' seviyesine getirmesi anlaşılır değil" şeklinde konuştu.