25 Nisan 2024 Perşembe

Kalın: Erdoğan-Sisi görüşmesi tesadüf değil planlı

Darbeci Erdoğan ve Sisi'nin gülümseyerek el sıkıştığı buluşmanın tesadüfen değil planlı bir buluşma olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, fotoğrafın iki yıllık bir geçmişi olduğunu belirtti. Mısır'ın Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu öne süren Kalın, iki ülke arasında temsilci gerektirmeyen düzeyde ilişkilerin süreceğini de kaydetti.

Halklara düşman politikalarını ve darbe zihniyetini yok sayan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yıllar önce "darbeci", "katil", "asla aynı masaya" oturmam dediği Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'nin Doha'da söylediklerini unutarak gülümseyerek el sıkışmasına ilişkin Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın açıklama yaptı.

Buluşmanın ayaküstü tesadüf eseri olmadığını söyleyen Kalın, fotoğrafın iki yıl geriye giden bir geçmişinin olduğunu söyledi. Kalın, "Mısır ile Türkiye'nin belli çıkarları, beklentileri daha yakın bir hale geldi. Bakış açılarımız ve çıkarlarımız biraz daha örtüşmeye başladı" sözleriyle çıkarları için "asla" denilen darbecilerle hareket edeceklerini bir kez daha kanıtladı.

Kalın, Mısır'ın Türkiye'ye ihtiyacı olduğunu da öne sürerek şu sözleri kullandı: "Mısır, Türkiyesiz bir Doğu Akdeniz'den, bir enerji haritasından bahsetmenin mümkün olmadığını gördü. İkili ilişkiler bağlamında da bizim ticari, ekonomik, siyasi insani ilişkilerimiz ortada. Mısır'ın bütün ekonomik zorluklarına rağmen Arap dünyasındaki merkezi rolü ortada. Bütün bunlar adım adım bizi birbirimize yaklaştırdı. Bir tarafta zemin hazırlanmış oldu."

Kalın, Türkiye ve Mısır arasında özel temsilciyi gerektirecek bir durumun olmadığını ve iki ülke arasındaki ilişkilerin bakanlar düzeyinde devam edebileceğini söyledi.