29 Mart 2024 Cuma

Kağıt işçilerinden iktidara: Bizi kriminalize edip kendinizi aklamaktan vazgeçin

Geri dönüşüm malzemelerindeki ranttan kaynaklı, işlerini yapması engellenen atık kağıt işçileri maruz kaldıkları saldırılara karşı eylem yaptı. Polisin tüm saldırı ve tehditlerine rağmen eylemlerin yapan işçiler, iktidarın yaptıkları işi kriminalize etmelerine izin vermeyeceklerini ve mücadeleyi sürdüreceklerini kaydetti. 

İstanbul ve ilçelerinde atık kağıt işçilerine yönelik saldırılar hız kazandı. Kağıt işçilerinin malzemelerini topladığı çekçek araçlarına polis ve zabıta saldırılarıyla el koyarken, İstanbul Valiliği de emekçileri hedef gösteriyor.

Geri dönüşüm işçileri ise saldırılara karşı örgütleniyor. İşçiler, "Yoksulları değil yoksulluğu önleyin" diyerek eylemlerini sürdürüyor. Dün akşam Bahçelievler ilçesi ve çevresinde geri dönüşüm malzemeleri toplanan işçiler maruz kaldıkları saldırılara karşı Yenibosna'daki Kuleli Parkı'nda basın açıklaması yaptı.

TÜM ENGELLEMELERE RAĞMEN EYLEM YAPILDI
İstanbul Geri Dönüşüme Katkı Derneği'nin çağrısıyla yapılan açıklama öncesi polis parkın içerisini abluka altına aldı. Emekçiler basın açıklamasının ardından oturma eylemi yapacağını söyleyince polis, gözaltı tehdidinde bulundu. Yoğun yağışa rağmen açıklamaya gelen emekçiler ve destekleyenler parkın içerisinde toplandı. İstanbul Geri Dönüşüme Katkı Derneği Başkanı Mesut Aygün konuştu. Aygün, 7 Ağustos'tan itibaren İstanbul Valiliği'nin kararı doğrultusunda depolara baskın yapılmaya başlandığını söyledi. Dükkanların, depoların baskına uğradığını emekçilerin kullandığı çekçek araçlarına el konulduğunu vurguladı. 

'MÜCADELEMİZİ EN BAŞINDAN BERİ VERİYORUZ'
Sürece ilişkin bililendirme yapan Aygün, aradan geçen birkaç gün sonrasında, yine hiçbir tebligat ve uyarı yapılmadan, Bahçelievler Belediyesi'nde dükkanların tamamının arkadaşlarının başına yıkıldığını söyledi. Aygün, "Biz bunu protesto ettik ve yanlış olduğunu vurguladık, biz bunun suç olduğunu da vurguluyoruz. Valiliğin açıklamasında bizlerin sözde çevre temizliğine zarar verdiğimizi, çekçekçi arkadaşların trafik oluşturduğuna dair açıklamaları var. Sanki biz gayrimeşru bir iş yapıyormuşuz gibi bizi kriminalize ederek kendilerini aklama ve bu saldırıları meşru gösterme derdindeler. Yine biz bu saldırılara karşı Bahçelievler Belediyesi önünde meramımızı, tepkimizi dile getirme noktasında eylem gerçekleştirdik. Bunun sonrasında yine Ümraniye'de yine meslektaşlarımıza dönük ranta dayalı bir saldırı gerçekleşti. Bu saldırı sonrasında arkadaşlarımızla olan tartışma ve karşılıklı itişmeden sonra 3 meslektaşımız şu an tutuklu, bir tane meslektaşımızın dükkanı da yanmış vaziyette. Bizler buna karşı mücadelemizi de başından beri vermekteyiz."

'VALİLİK, BELEDİYELER SUÇ İŞLİYOR'
Aygün, geri dönüşüm malzemelerindeki rant yüzünden kendilerine saldırıların gerçekleştiğini sözlerine ekledi ve AKP iktidarının bu saldırılarda payı yokmuşcasına tweet atmasının gerçekçi olmadığını kaydetti. Aygün, "Ancak biliyoruz ki bunlar hepsi birer halkalarıdır. Mücadelemizden hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz, Bahçelievler Belediyesi'nde çekçekçi arkadaşlarımızın elinden ekmek paraları, alın terini dökerek evini geçindirdiği araçlar bir bir her gün alınıyor. Karşı gelen arkadaşlarımız da ters kelepçeyle gözaltına alınıp darp ediliyor. Bunun tamamı İstanbul Emniyet, İstanbul İl Jandarma ve kolluk güçleri tarafından yapılıyor. Biz buradan tekrar söylüyoruz; İstanbul Valiliği suç işliyor, kolluk güçleri suç işliyor, belediyeler suç işliyor. Bu suça ortak olmayın. Bizler, bu saldırılar devam ettikçe ve her türlü hakkımızı alana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" diye konuştu. 

POLİS GÖZALTINA BAHANE İÇİN TAHRİK ETTİ
Açıklamanın ardından "Ekmeğim çekçek, çekçeğime dokunma" sloganının atıldığı sırada polis sloganı keserek gözaltı tehdidinde bulundu. Bunun üzerine emekçiler, parkın içerisinde beklemeye başladı. Bu sırada polis amiri emekçilere parkın içerisinde oturmayı da yasakladığını söyledi. Emekçiler de konuşmalar yaparak parkın içerisinden ayrıldı. Parkın dışında ise kaldırımda yürüyen işçileri polis sürekli tahrik ederek dağılmaları yönünde ikaz etti. Ardından eylem sonlandırıldı.