25 Nisan 2024 Perşembe

'Kadınların siyasetin merkezine yürümesini engelleyemezsiniz'

Balıkesir'de gözaltına alınan ESP Eş Genel Başkanı Gümüştaş, SKM Sözcüsü Aktaş, MYK üyeleri ile HDP Edremit İlçe Eşbaşkanı Özdem, adliyeye sevk edildi. ESP, SKM ve HDP adliye önünde açıklama yaparak, iktidarın saldırılarına karşı mücadelenin büyütüleceğini belirtti; "Kadınların siyasetin merkezine yürümesini engelleyemeyeceksiniz" dedi.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP), ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, SKM Sözcüsü Deniz Aktaş ve MYK üyeleri ile HDP Edremit İl Eşbaşkanı Sevgi Özdem için Balıkesir Adliyesi önünde açıklama yaptı. 

Açıklamaya ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü, HDP Milletvekili Ali Kenanoğlu, HDP İl Eşbaşkanı Cemal Camekan, PM ve MYK üyelerinin de aralarında olduğu çok sayıda kişi katıldı.

CAMEKAN: BU SİYASİ SOYKIRIM OPERASYONLARININ DEVAMIDIR
ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, SKM Sözcüsü Deniz Akşam, HDP Edremit İlçe Eşbaşkanı Sevgi Özdem'in ile SKM MYK üyelerinin gözaltına alınmasının sıradan bir saldırı olmadığını belirten HDP Edremit İlçe Eş Başkanı Cemal Camekan, "Bu partimiz HDP ve bileşenlerine karşı 7 Haziran 2015'ten bu yana uygulanan siyasi soykırım operasyonlarının bir devamıdır. Bu kadın mücadelesine, kadını siyaset sahnesinde bulunmasına karşı yapılan bir operasyondur."

Gözaltı ve tutuklamaların mücadelelerini engelleyemeyeceğini vurgulayan Camekan, "Aksine sizin her operasyonunuz, her türlü baskınız mücadele azmimizi daha da arttıracak" dedi, gözaltıların serbest bırakılmasını istedi.

GÜL: KADINLARIN SİYASETİN MERKEZİNE YÜRÜMESİNİ ENGELLEYEMEYECEKSİNİZ
SKM Üyesi Didar Gül, devrimci ve sosyalist kadınlara yönelik saldırıların kesintisizce sürdüğünü belirterek, TJA ve Rosa Kadın Derneği üyelerinin işkence ile gözaltına alınıp tutuklandığını, katliamlara karşı sokaklara çıkan kadınların şiddet uygulanarak gözaltına alındığını hatırlattı. Son saldırının da ESP ve SKM'li kadınlara yönelik olduğunu ifade eden Gül, "İktidar, toplumsal mücadelede kadın özgürlük mücadelesinin ne anlama geldiğini çok iyi biliyor ve buna göre konumlanıyor, kadın mücadelesinin karşısında" dedi. 

ESP ve SKM'ye yönelik komplonun boşa düşürüldüğünü söyleyen Gül, "Kadın özgürlük mücadelesi gözaltıyla, tutuklamayla engellenemedi. Bir kez daha tekrarlıyoruz; kadın özgürlük mücadelemizi engelleyemeyeceksiniz, sosyalist kadınların siyasetin merkezine yürümesini engelleyemeyeceksiniz, kadınları susturamayacaksınız" şeklinde konuştu.

TÜMÜKLÜ: BİZİM DE MESAJIMIZ NET; HER YERDE VE HER ZAMAN KARŞINIZDA OLACAĞIZ
ESP Eş Genel Başkanı Şahin Tümüklü ise her güne yeni bir hukuksuzluk, haksızlıkla başladıklarını  belirtti. Tümüklü şöyle devam etti: "Bu ülkede kendi yasalarınca kurulmuş, kendi hukuk sistemince onaylanmış bir partiyi kriminalize etmeye çalışan bir faşist diktatörlükle karşı karşıyayız. Her şeye ve herkese düşman. Kendi politik islamcı gericiliğini ve tek tipçi erkek egemen faşizmini herkese ve her şeye dayatıyor. O kadar çok korkuyor ki, kadın özgülük mücadelesinin en küçük çabasından, en küçük eyleminden ödü patlıyor. Yetmiyor doğa için mücadele edenlerin, Kürt halkının barış ve demokrasi mücadelesine destek verenlerin, Alevi inancının özgürlüğü için, sendikal özgürlük için mücadele eden herkesin karşısına tankıyla, mahkemesi, hapishanesiyle dikiliyor. 

"Ama biz biliyoruz, bunlar gidici. Giderken de bize mesaj veriyorlar. Mesajları net; biz hak ve özgürlüklerinizi kullandırtmayacağız, sizi var etmeyeceğiz, bu coğrafyadan sileceğiz. O zaman biz de onlara yanıtımızı veriyoruz; her daim, her zaman her yerde her zaman karşınızda olmaya devam edeceğiz. Politik islamcı gericiliğinizin karşısında, kadın özgürlük mücadelesini her sokakta, her meydanda haykırmaya devam edeceğiz. Baskınıza, faşist zorbalığınıza karşı Kürt halkının eşitlik ve barış mücadelesini büyütmeye devam edeceğiz. Doğanın yağmalanmasına, sermayeye peşkeş çekilmesinin karşısında böceğin, ağacın hakkı için karşınıza dikilmeye devam edeceğiz. Kokularınızı büyüteceğiz. Taki sizi yenene kadar. Emekçilerin, ezilenlerin, kadın özgürlük mücadelesini başarıya ulaştırana kadar bu mücadelemiz devam edecek.

"Yoldaşlarımız çıkacak; kadın cinayetlerine, tecavüzlere, tacizlere karşı faşizmin barikatlarında teşhire devam edecek. Asla vazgeçmeyeceğiz. Mutlaka direnenler, mutlaka kadınlar kazanacak."

KENANOĞLU: BİZİ KENDİLERİYLE KARIŞTIRMASINLAR
HDP İstanbul Milletvekili Ali Kenanoğlu, ülkede adaletin değil, adaletsizliğin hakim olduğunu belirtti, sosyalist kadınların, kadın özgürlük mücadelesinde öncülük yaptıkları için hedef alındıklarını ifade etti. 

Sosyalist kadınların gözaltına alınmasının hukuksuz olduğunu vurgulayan Kenanoğlu, "İki kişinin yan yana gelmesinden korkan zihniyet her alanı kendi kontrolüne almak için uğraşıyor. O nedenle iki, beş kişi yan yana geldiği zaman korku dağların başını sarıyor" dedi. 

İktidarın korkuyu her alana yaymaya çalıştığını söyleyen Kenanoğlu, gözaltıların işkenceye dönüştürüldüğünü belirtti. Sosyalist kadınların gözaltına alınmasının da işkence olduğunu kaydeden Kenanoğlu, "Niye? Bir daha yan yana gelmesinler diye, bir daha iktidarın ve Saray'ın politikalarını eleştirmesinler, buna karşı bir örgütlenme meydana getirmesinler diye bunu yapıyorlar. Ama yanılıyorlar, biz onlara benzemeyiz. Onlar, bizlerin, HDP'lilerin, ESP'lilerin yerinde olsalardı çoktan darmadağın olup, ülkeyi bile terk etmişlerdi. Dolayısıyla bizi kendileriyle karıştırmasınlar. Biz bedelini öderiz ve çocuklarımızın, doğamızın, taşımız, toprağımızın, börtü böceğimizin geleceği için bu korkulara ve baskılara boyun eğmeden mücadelemizi sürdürürüz."

Kenanoğlu, sosyalist kadınların daha önce de baskı, gözaltı ve tutuklamalara maruz kaldığını, buna rağmen mücadelelerinde geri adım atmadıklarının altını çizdi ve serbest bırakılmalarını istedi.