24 Nisan 2024 Çarşamba

'Kadınların silahlı mücadeleye katılmasının koşulları olgunlaştı'

Filipinler'in en güçlü kadın ittifakı Gabriella içerisinde yer alan Donna Denine, koronavirüs salgını ile birlikte kadınların içinde bulunduğu durumun daha da ağırlaştığına dikkat çekti, "Ancak tüm bu sorunlar, kadınların örgütlenmesi ve silahlı mücadeleye dahil olmasının koşullarını da olgunlaştırdı" dedi.

Gabriella, Filipinler'de 200'den fazla kadın örgütünden oluşan bir yapı. Diktatörlük karşıtı eylemler sırasında 1984 yılında kuruldu.

Hareket içerisinde yer alan Donna Denine, Filipinler'deki kadınların durumu ve mücadelesine ilişkin ETHA'nın sorularına yanıt verdi. Filipin halkının büyük bir ekonomik kriz ile karşı karşıya kaldığını belirterek, "Hükümet bu sorunları ele almadığı gibi halka karşı savaş yürütüyor" dedi.

Ülkede 54 yıldır devam eden iç savaşa ilişkin ise şunları söyledi: "Bu savaşın üç nedeni var. Birincisi, emperyalizmdir. Ülkedeki ham maddelere ulaşmak amacıyla dış güçler müdahale ediyor. İkincisi, devam eden toprak sorunu, yani feodal kalıntılar. Halkın yüzde 75'i çiftçi. Üçüncüsü ise, bürokratik kapitalizm ve hükümetteki yolsuzluklardır."

Donna Denine, Filipinler'de 70'li yıllarda Ferdinand Marcos başkanlığındaki diktatörlüğe karşı başlayan kadın mücadelesinin bugün de devam ettiğini belirtti, "O günlerde sayısız kadın hakları için ve faşizme karşı yeraltında mücadele ediyordu. Bugün de, kadınlar, erkek şiddetine, sömürüye ve ABD emperyalizmine karşı savaşıyor" dedi.

'KADINLARIN EN BÜYÜK SORUNU TOPRAK SORUNU'
Kadınların en büyük sorununun "toprak sorunu" olduğunu belirten Donna Denine, bu soruna ilişkin şunları söyledi:
"Halk, üzerinde çalıştığı toprağa sahip değil. Kadınların ve çiftçilerin çoğunluğu toprak ağaları için çalışıyor. Elbette, ağaların verdiği ücretler, insanların karnını bile doyurmuyor. Bu nedenle, toprakların halka verilmesi için eylemler gelişiyor. Hükümet eylemleri durdurmak için, askerleri halkın üzerine salıyor. Filipin devleti, uluslararası tekellerin haklarını koruyor. Bu durumda, halka ve kadınlara tek yol kalıyor: Silahlı savaşım ve savunma. Filipinler ordusunun ihtiyaçlarının büyük bir kısmını ABD karşılıyor. Bizler, ABD'nin orduya mali desteğini durdurmasını istiyoruz."

Koronavirüs salgını ile birlikte kadınların durumunun daha da kötüleştiğine dikkat çeken Denine, "Ancak giderek kötüleşen bu durum, kadınların, kendilerini ezen sisteme karşı örgütlenmesi ve silahlı mücadeleye dahil olmasının koşullarını olgunlaştırdı" dedi.

Gabriella'dan Donna Denine, "Kadınların ister sokakta ister parlamentoda ister silahlı mücadelede harekete geçmeleri için şimdi tam zamanı" diye konuştu.

'BU YIL DA GREVE KATILACAĞIZ'
Birkaç yıldır 8 Mart'ta örgütlenen kadın grevine bu yıl da katılacaklarını kaydeden Donna Denine şunları söyledi: "Kadınların örgütlenmesi, sömürüye karşı grev ya da halk hareketi olarak her şekilde savaşmaları önemlidir. Küresel grev ve işçi hareketi dayanışmasının her şekline kadınların sesini duyurmak ve kadınların sorunlarını gündemleştirmek için katılacağız."