3 Mayıs 2024 Cuma

Kadınların seks işçiliğine zorlanmasına karşı eylem

Tarsus'ta kadın ve çocukların seks işçiliğine ve uyuşturucu kullanmaya zorlanmasına ilişkin kadınlar eylem yaptı. Eylemde, kadın ve çocukları hedef alan suç çetesine ilişkin adli makamlar ve hükümet göreve çağrıldı. 

Mersin Kadın Platformu ve Tarsus Kadın Platformu, Tarsus'ta kadın ve çocukların seks işçiliğine ve uyuşturucu kullanmaya zorlanmasına ilişkin açıklama yaptı. Tarsus Yarenlik alanda yapılan açıklamada, "Tecavüze, çocuk istismarına, cinsel şiddete, uyuşturucu çetelerine izin vermeyeceğiz" pankartı ile "Tarsus uyuma çocuklarına sahip çık", "İş yerlerinde tacize izin vermeyeceğiz" ve "Emeğime bedenime karışmak ne haddine" dövizleri taşındı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin Milletvekili Fatma Kurtulan'ın da katıldığı eylemde basın metnini okuyan Çiğdem Göksoy, AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla İstanbul Sözleşmesi'nden çekilinmesinin ardından her türlü şiddeti meşrulaştıran erkek egemen zihniyetin cesaretlendiğini vurguladı.

Tarsus'ta meyve ve sebze paketleme depolarında çalışan kadın ile çocukların uyuşturucu tacirleri ve çeteler tarafından tecavüz edilerek seks işçiliğine zorlandığının altını çizen Göksoy, "T.'nin uyuşturucu verilerek tehditle para karşılığında cinsel ilişkiye zorlanması kadın kurumuna başvurusu ile ortaya çıktı. Soruşturma hala devam ediyor. Hemen ardından, Tarsus'da tarım sektörünün depolama alanında çalışan 15 yaşında bir çocuk, çalıştığı iş yerinde hap verilerek kaçırılmış, sonra tecavüz edilerek yol kenarına atılmış. Bu çocuğun yaşadıklarının ilk olmadığını biliyoruz ama son olmasını istiyoruz. Daha öncesinde de benzer pek çok durum yaşanmış ancak kadınlar yaşadıklarını dile getirmekte korktuklarını beyan etmişlerdir. Çünkü, uyuşturucu ve tecavüz çetesi çektikleri videolarla tehdit ederek kadınları ve genç erkekleri fuhşa ve uyuşturucu ticaretine zorlamakta" dedi.  

Gökay, kadınları ve çocukları hedef alan bu suç çetesinin durdurulması için adli makamları ve hükümeti görevini yapmaya çağırdı.

Eylem, "Jin jiyan Azadi", "Yaşasın kadın dayanışması" ve "Korkmuyoruz susmuyoruz itaat etmiyoruz" sloganlarıyla sona erdi.