29 Mart 2024 Cuma

'Kadınların mücadelesinden korkuyorlar'

HDP Sultangazi Kadın Meclisi'nin kadına yönelik şiddet, istismar ve katliamlarına karşı Gazi Mahallesi'nde yaptığı eylemde konuşan SKM'li Gamze Toprak, gözaltılara tepki göstererek, Çünkü hiçbir baskı yasaları kadınları mücadeleden alıkoyamadı, bu saatten sonra da alıkoyamayacaktır" diye belirtti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sultangazi Kadın Meclisi, kadına yönelik şiddet, istismar ve katliamlarına karşı Gazi Mahallesi'ndeki Şair Abay Lisesi önünde açıklama yaptı.

"Kadın yaşamdır, yaşamını öldürme, tacize, tecavüze, kadın cinayetlerine daha fazla tahammülümüz yok" pankartının açıldığı eylemde, "Kadın yaşam özgürlük", "Baskılar bizi yıldıramaz" sloganları atıldı.

TOPRAK: KADIN MÜCADELESİNDEN KORKUYORLAR
Eylemde konuşan SKM üyesi Gamze Toprak, ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş ile SKM Sözcüsü Deniz Aktaş ve MYK üyelerinin gözaltına alınmasına tepki gösterdi. Toprak, "Bugün İstanbul Sözleşmesi'ni iptal etmeye çalışanlar, 6284'ü uygulamayanlar pandemiyi bahane ederek kadın katillerini serbest bırakanlar, buna karşı mücadele eden ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş'ı, ESP Sözcüsü Deniz Aktaş'ı ve MYK üyelerimizi gözaltına alıyorlar" dedi. Toprak, "Korkuyorlar çünkü; erkek egemenlikli faşist diktatörlük sarsılıyor. Korkuyorlar çünkü; bütün baskılarına rağmen kadınlar sokakta haykırıyor. Çünkü hiçbir baskı yasaları kadınları mücadeleden alıkoyamadı, bu saatten sonra da alıkoyamayacaktır" diye belirtti.

Kadınlar Birlikte Güçlü'nün çağrısı ile Abbasağa Parkı'nda İstanbul Sözleşmesi'ne yönelik saldırılara karşı yapılacak forumun yasaklanmasına tepki gösteren Toprak, "Tüm yasaklara karşı kadınlar sokakları, meydanları doldurmaya devam edecek" diye konuştu.

HDP Sultangazi Kadın Meclisi üyesi Güldem Doğan, Pınar Gültekin'in katledilmesiyle kadını erkek şiddetinden koruyan yasaların kağıt üstünde kaldığını bir kez daha gördüklerini belirterek, cinsiyetçiliğin devlet politikası haline geldiğini söyledi. Doğan, Gültekin'in katledilmesinden sonra da ülkenin farklı illerinde yaşanan kadın katliamlarına dikkat çekti.

‘İZİN VERMEYECEĞİZ'
İstanbul Sözleşmesi'nin tartışmaya açılmasının iktidarın kadınlara düşman olduğunun göstergesi olduğunu ifade eden Doğan, "İstanbul Sözleşmesi her bir maddesi geçmişte yaşanan ihlaller ve ihmallerden alınan tecrübelerden yola çıkılarak yazılmıştır. İstanbul Sözleşmesi, şiddeti önleme, kadınları şiddetten koruma, şiddet söz konusu olduğunda failleri etkin biçimde cezalandırma ve şiddet ile başa çıkma konusunda devletin bütüncül ve koordineli bir politika sergilemesi gerektiğini açıkça düzenler. Biz kadınlar İstanbul Sözleşmesi'nin iptaline asla izin vermeyeceğiz ve elbette tam tersine uygulanmasında ısrarcı olacağız" ifadelerini kullandı.

BİRLİKTE MÜCADELE ÇAĞRISI
İktidarın kadın düşmanı politikalarına karşı çıkan kadınların hedef alındığını dile getiren Doğan, SKM'lilerin de bundan dolayı gözaltına alındığına dikkat çekti. Doğan, şunları söyledi: "Biz kadınlar kadın düşmanı politikalarına geçit vermeyeceğimizi her yerde, her platformda söylemeye devam edeceğiz. Birlikte her daim alanlarda, meydanlarda omuz omuza mücadele ettik, mücadele etmekten bir an olsun geri durmayacağız. Hayatlarımız hakkında karar almak isteyenlere karşı hep birlikte sesimizi yükseltelim" çağrısında bulundu.