19 Nisan 2024 Cuma

Kadınları seks işçiliğine zorlayan çetenin karar duruşması görüldü

Milas'ta sahte iş ilanı üzerinden kadınları seks işçiliğine zorlayan çete üyeleri hakkında görülen davanın karar duruşmasında fail Mutlu Erbey'e 15 yıl hapis cezası verilirken, yargılanan diğer isimler ise beraat etti.

Muğla'nın Milas İlçesinde sahte iş ilanı üzerinden kadınlara ulaşarak seks işçiliğine zorlayan çete üyeleri, Ayşe Gündüz, Pınar Gündüz, Ali Lofçalı ve aynı zamanda tecavüz faili Mutlu Erbey hakkında S.F.Y.'nin açtığı davanın karar duruşması Bodrum Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya taraf avukatları, S.F.Y hazır bulunurken, fail erkek Mutlu Erbey SEGBİS ile tutuklu bulunduğu Muğla Hapishanesi'nden katıldı.

Fail Mutlu Erbey suçlamaları reddederek beraatını talep ederken, avukatı da bu talebi yineledi. S.F.Y.'nin avukatları ise failin çelişkili ifadeler verdiğini söyleyerek, cezalandırılmasını talep etti.

Mahkeme heyetinin Mutlu Erbey hakkında "cinsel saldırı" suçundan 13 yıl, "şantaj" suçundan 2 yıl olmak üzere verdiği toplam 15 yıl hapis cezası netleşti. Aynı zamanda "alıkoyma" suçundan da suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi.

Diğer sanıklar hakkında ise olayla ilgilerinin olmadığı gerekçesiyle beraatlarına karar verildi.

Duruşmanın ardından açıklama yapan İnsan Hakları Derneği (İHD) Başkanı Eren Keskin, davanın tecavüze maruz bırakılan kadının çabaları sonucunda açıldığı ve failin ancak bir yıl sonrasında tutuklandığını belirtti. Kararı temyiz edeceklerini söyleyen Keskin, yaşananları "organize bir suç" olarak değerlendirdi. Keskin, "Eksik bir karar ama saldırganın ceza alması ayrıca önemli de bir karar. Bu tür kararlar kadınlara maruz bırakıldıkları şiddet ve tecavüz karşısında mücadele etme azmi verecek. İtirazımızın olduğu konularda istinaf başvurumuzu yapacağız. S.'nin mücadelesinin tüm kadınlara örnek olmasını diliyoruz" sözlerine yer verdi.

Dava avukatlarından Evrim Çakır da kararın eksik ancak önemli olduğunu belirtti. Uzun süren bir mücadelenin ardından bu kararın önem taşıdığına değinen Evrim, "S. bu süreçte çok hırpalandı. Her yerden önüne set çekildi. Eksik bulduğumuz konularda itirazlarımızı yapacağız. Mücadelemiz sürecek" dedi.

Kadın örgütleri tarafından hiç yalnız bırakılmadığına işaret eden S.H.Y. ise, dava sürecinde Emniyet Müdürlüğü'nde bir odaya kapatıldığını ve şikayetini geri çekmesi yönünde tehdit ve darp edildiğini hatırlattı. Devletin üniformalıları tarafından tehdit edildiğini, savcı hakkında suç duyurusunda bulunduğunu ve savcının da sanık sıfatıyla yargılandığını ekleyen S., birçok zorluk yaşadığını ancak vazgeçmediğini ve dik durduğunu kaydetti. S., kadınlara seslenerek, "Kadın örgütleriyle, hukukçularla mücadelenizi sürdürün. Tecavüze maruz kalmak bizim suçumuz değil. Ben başardım" diye belirtti.