26 Nisan 2024 Cuma

Kadınlardan #PedYasaklanamaz eylemi: Regl olmak yasaklandı mı?

Alkol yasağı satışının tepkilere neden olmasının ardından valiliklere gönderilen Market Tedbirleri genelgesi ile hangi ürünlerin yasaklandığı merak konusu oldu. Sosyal medyada kadınlar, bazı marketlerin ped satışı yapmamasına tepki gösterdi.

İçişleri Bakanlığının koronavirüs tedbiri adı altında alkol satışını yasaklamasına gösterilen tepkilerin ardından 81 ilin valiliğine gönderilen Market Tedbirleri başlıklı genelge ile elektronik eşya, oyuncak, kırtasiye, giyim ve aksesuar, ev tekstili, oto aksesuar, bahçe malzemeleri, hırdavat, züccaciye ürünlerinin satışı yasaklandı.

Bazı ürünlerin satışı ile ilgili belirsizliklerin olduğu genelgeye dönük tepkiler sürerken, kimi marketlerin ped satışını yasaklaması sosyal medyada gündem oldu. #Pedyasaklanamaz etiketiyle sosyal medya gündeminin başına oturan yasağa, "Regl olmak yasaklandı mı?" sorusuyla tepki gösterildi.

Sosyal medyada yapılan paylaşımların bazıları şöyle:

Gazeteci Banu Güven: "Rakı şarap satışını yasaklamak için İçişleri Bakanı talimatıyla acilen karar çıkaran İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulları, il sağlık müdürlükleri, ped yasağını öylece seyrediyor. Kadın sağlığı sizin ilgi alanınıza girmiyor mu beyler?"

CHP Adana Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Leyla Karakaş, "Madem genelgede zorunlu ihtiyaç diye belirtiliyor. Ped kadınların zorunlu ihtiyacıdır, böyle bir yasağı şiddetle kınıyorum. Ne yapsın kadınlar yasağın bitmesini mi beklesin, regl olmak için?" diye sordu.

Üniversiteli Kadın Kolektifi: "Migros ve a101'in bazı şubeleri genelgede böyle bir şey olmadığı halde keyfi olarak ped satışı yapmıyor. Bunu kabul etmiyoruz bedenlerimize hâkimiyet kurmalarına izin vermeyeceğiz! #Pedtemelihtiyaçtır ücretsiz şekilde her regli olan bireye ulaştırılması gerekir! #PedYasaklanamaz"

Kampüs Cadıları: "Bugün bazı marketlerde ped satışı keyfi olarak yasaklandı. Regl olan herkesin temel bir ihtiyacı olan hijyenik pedlere erişim engellenemez. Hijyenik pedler zorunlu temel ihtiyaçtır, ücretsiz dağıtılmalıdır! #PedYasaklanamaz"