24 Nisan 2024 Çarşamba

Kadınlardan para cezalarına tepki

Erkek şiddetini protesto eden kadınlara "Kabahatler Kanunu"na dayanarak verilen para cezalarına tepki gösteren İHD Mersin Kadın Komisyonu, "Emniyet, idari para cezaları keserek kadınların mücadelesine set çekmeye çalışıyor" dedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Mersin Şubesi Kadın Komisyonu, kentte erkek şiddetini protesto eden kadınlara "Kabahatler Kanunu"na dayandırılarak kesilen para cezalarına tepki gösterdi. Şube binasında yapılan açıklamaya çok sayıda kadın katılırken, açıklamayı İHD Kadın Komisyonu üyesi Zeynep Benli yaptı.

12 KADINA PARA CEZASI
Dünyada ve Türkiye'de kadına yönelik şiddetin artarak devam ettiğini hatırlatan Benli, devletin ve yasaların koruyamadığı kadınların yaşamak için mücadele ettiğini ve kadın mücadelesi için alanlarda olduklarını hatırlattı. Sokağa çıkan kadınlara idari para cezaları kesildiğine dikkati çeken Benli, "Emniyet, idari para cezaları keserek kadınların mücadelesine set çekilmeye çalışılmaktadır. Son olarak basın açıklaması yapan 12 kadına para cezası kesilmiştir. Salgın hastalık nedeniyle sokaklarda düşüncelerini dile getiren kadınlara ceza kesilirken başka şehirlerde devlet eliyle toplu açılışlar ve davetler yapılmaktadır" diye konuştu.

"Basın yasağı konularak kadın cinayetlerinde sanıklar serbest gezmekte, hatta  kadına ve çocuğa yönelik şiddet uygulamaya devam etmektedirler" diyen Benli, şunları ifade etti: "Sözleşme, kadınlara yönelik her türlü ayrımcılığı yasakladığı gibi ayrımcılığın kadına yönelik şiddetin bir biçimi olarak gerçekleştiğini hüküm altına almaktadır. Kadına yönelik şiddet, yaşamın hangi alanında yaşanırsa yaşansın imzacı devletlere sözleşme ile büyük görevler yüklenmiştir. Çok önemli olarak sözleşmenin 12. Maddesi genel yükümlülükler bölümünde taraflara, 'din, örf, adet, gelenek' ve 'sözde namus anlayışının' kadına yönelik şiddetin, gerekçesi olamayacağını da hatırlatmaktadır."

Siyasetçilere dönük operasyonlara da tepki gösteren Benli, bu operasyonlarla demokrasinin bir darbe daha aldığını söyledi. Benli, devletin çözümsüzlük politikasından vazgeçmesi gerektiğini belirtti.