9 Mayıs 2024 Perşembe

Kadınlardan Kürt liderlerine ulusal birlik çağrısı

Kürt kadınları Şırnak’ta düzenledikleri eylemde, ulusal birlik için Kürt liderlerine çağrı yaptı, Kürtlerin özgürlüğünün birlikten geçtiğine dikkat çekti.

Tevgera Jinên Azad (TJA), Federe Kürdistan Bölgesi'nde yaşanan gerilime tepki gösterdi, Kürt ulusal birliğinin sağlanması gerektiğini kaydetti.

Şırnak'ta HDP Silopi ilçe binası önünde yapılan eyleme Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP milletvekilleri Ayşe Acar Başaran, Fatma Kurtalan, Şevin Coşkun, Ayşe Sürücü, Gülistan Kılıç Koçyiğit, Remziye Tosun, Semra Güzel, Hasan Özgüneş, TJA Sözcüsü Ayşe Gökkan'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

Buradan Habur Sınır Kapısı'na yürümek isteyen kitlenin önü TOMA, zıhlı araç ve çevik kuvvet ekipleri tarafından kesildi, yürüyüşe izin verilmedi. "Em jin şer naxwazin, yekîtîya netewî dixwazin" pankartının açıldığı eylemde, "Bijî aşîtî", "Bijî berxwedana zindana", "Bimre ixanet" dövizleri taşındı. Eylemde, ulusal birlik, cezaevlerindeki açlık grevleri ve PKK Lideri Abdullah Öcalan lehine sloganlar atıldı.

Parti binası önünde yapılan açıklamada konuşan TJA Sözcüsü Ayşe Gökkan, dört parça Kürdistan'a seslendi, "Biz Kürdistan'ı parçalanmış şekilde kabul etmiyoruz. Saddam Kuzey Kürdistan'a saldırdığında nasıl ki; Şırnak ve Hakkari'de herkes peşmerge olup Saddam'a karşı mücadele etti. Qamislo'da katliam olduğunda Nusaybin'in yarısı feryat etmeye gitti. DAİŞ Kobanê'ye saldırdığında Kürdistan kadınları birlik olup, Kobanê'de yan yana geldiler. Biz de bugün bu ruh ile Silopi'de bir araya geldik. 60 devletin ordusu, NATO'nun orduları orada bir araya geldi. DAİŞ'i bitiremediler. Kürt kadınları zılgıtları ile alkışları ile DAİŞ'e karşı direniş gösterdiler. 'Yaşasın Kürt kadınları' diyenler ne zaman ki, DAİŞ bitirildi hepsi illegal ilan edildi" dedi.

'KÜRT KADINLARIN MÜCADELESİ GÖRÜLMELİ'
Kürt liderlerine çağrıda bulunan Gökkan, "Kürtlerin birliği, Kürtlerin özgürlüğüdür. 100 yıl önce Kürdistan 4 parçaya ayrıldığından Kürt kadınları 8 parçaya ayrıldı. Kürt liderlerinin hepsi bilsin ki; bu 8 parça bir oldu, DAİŞ'i gönderdi. Şengal katliamı, Afrin katliamı, Mahmur katliamında Kürt kadınları hepsi bir araya gelerek, Kürt halkına rehberlik ederek, DAİŞ'in sonunu getirdi. Ulusal birlik için tüm liderlerin Kürt kadınlarının bu mücadelesini görmesi gerekiyor. Hepsine çağrıda bulunuyoruz" diye konuştu.

'KÜRTLERİN ÖZGÜRLÜĞÜ BİRLİKTEN GEÇİYOR'
PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın yaptığı ilk telefon görüşmesinde Mesut Barzani'ye misyonunu oynama çağrısı yaptığını hatırlatan Gökkan, Kürtlerin tek talebinin ulusal birlik olduğunu kaydetti. Kürtlerin birliğini sağlamasının bu dönem bakımından büyük önem taşıdığını söyleyen Gökkan, aksi durumda Kürtlerin yok olacağını belirterek, TJA olarak bu tehlikeye dikkat çekmek istediklerini kaydetti.

Leyla Güven’in tutuklanmasına tepki gösteren Gökkan, egemen güçlerin Kürtlere dönük politikalarının değişmediğini, bugün Eyn Îsa'ya, Maxmur'a dönük saldırılarının sürdüğünü dile getirdi. Kürtlerin özgürlüğünün birlikten geçtiğini kaydeden Gökkan, Kürt liderlerine ulusal birlik için seferber olması çağrısında bulundu.