1 Mayıs 2024 Çarşamba

Kadınlardan İzmir ve İstanbul'da erkek devlet ve polis tacizine ilişkin açıklama

İzmir ve İstanbul'da Ankara'da mücadele yürüten kadınlara yönelik erkek devlet ve polis şiddetini teşhir eden Kadınlar Birlikte Güçlü,  kadın dayanışmasını daha da yükselteceklerini ve mücadele edeceklerini vurguladı.

Kadınlar Birlikte Güçlü İstanbul ve İzmir'de Ankara'da mücadele yürüten kadınların maruz  kaldıkları erkek-devlet ve polis  şiddetine dikkat çekmek için açıklama yaptı. Kadınlar, mücadelelerinin erkek egemen sistemi yeneceğini de vurguladı. 

İSTANBUL
Kadıköy Eğitim Sen 2 Nolu Şube'de açıklamanın yapıldığı salona"Erkek-devlet şiddetine karşı mücadelemiz engellenemez" pankartı asıldı. Açılış konuşmasını yapan Kadın Zamanı Derneği Başkanı Dilek Başalan, "Son zamanlarda kadın hareketine ve feminist mücadeleye karşı yükselen erkek-devlet şiddeti ile karşı karşıyayız. Yaşam alanlarımızın her anında artan erkek-devlet şiddetiyle karşı karşıyayız" şeklinde konuştu.

Basın metnini okuyan Sinem Tuğcu, ülkenin her geçen gün şiddet ve ekonomik kriz girdabına battığını, erkek şiddetinin kadınları her gün katlettiğini, homofobi, transfobi ve nefret katliamlarına sebep olduğunu dile getirdi. Sinem, "Devletin güvenlik güçleri bunlar karşısında tepkisizliğini korumaya, hatta 6284'ü etkin uygulamayarak, failleri koruyarak şiddeti teşvik etmeye devam ediyor. Üstelik hakkını arayan biz kadınları tehdit etmekten ve sindirmeye çalışmaktan da geri durmuyor" dedi. 

Rojda Aksoy ise, erkek-devletten aldıkları güçle kadınları katleden, cezasızlık politikaları ile cesaretlendirilen faillerin dışarıda gezdiğini, failleri engellemeyen polisin ise her eylemde kadınların karşısına çıkarıldığına işaret etti. Erkek-devlet şiddetine karşı bulundukları her yerde mücadelelerini sürdüreceklerinin mesajını veren Aksoy, "Ülkede idari ve hukuki kurumların kadın düşmanı politikalarına ve kararlarına karşı haklarımızı, hayatlarımızı, yaşam alanlarımızı savunmaya devam edeceğiz. Olduğumuz her yerde mücadeleyi büyütürken bize yönelen erkek-devlet şiddetini her zaman ve her yerde yüksek sesle ifşa etmekten geri durmayacağız" sözlerini kullandı.

Açıklama, "Yaşasın kadın mücadelemiz", "Kadınlar birlikte güçlü" sloganları ile alkışlar ve zılgıtlar eşliğinde sona erdi. 

İZMİR
İzmir Kadınlar Birlikte Güçlü, İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şube binasında basın toplantısı düzenledi."Erkek devlet ve polis şiddetine karşı mücadelemiz engellenemez" pankartının açıldığı açıklamada basın metnini Büşra Yeşilbaş okudu.

Erkek devlet şiddetinine karşı hayatlarına ve haklarına sahip çıkmak için  kadın dayanışmasını "Kadınlar birlikte güçlü" diyerek yükseltmeye devam ettiklerini kaydeden Yeşilbaş, Türkiye'nin her geçen gün şiddet ve ekonomik krize biraz daha battığını belirtti. Yeşilbaş, "Erkek şiddeti kadınları her gün aramızdan alırken, devletin güvenlik güçleri bunlar karşısında tepkisizliğini korumaya hatta 6284'ü yetkin uygulamayarak şiddeti teşvik etmeye devam ediyor. Fakat ayrıca; hakkını arayan biz kadınları tehdit etmekten ve sindirmeye çalışmaktan da geri durmuyor" dedi.

Başta Ankara olmak üzere birçok ilde kadın özgürlük mücadelesi yürüten kadınlara yönelik yoğun bir şekilde polis tacizi yaşandığına işaret eden Yeşilbaş, kadınların evlere giderken yollarının kesildiğini, iş yerlerinin önünde polis beklediğini aktardı. Yesilbaş, "Ankara'da feminist mücadele yürüten arkadaşlarımızın yaptıkları her etkinliğe, atölyeye, buluşmaya polisler gelerek kadınları bulundukları alanda kriminalize etmeye çalışıyor, taciz ediyor. Mücadeleye katılmak isteyen, dayanışma içinde olmak isteyen kadınların aileleri aranıyor. Erkek egemen sistemin en kaba erkeklik biçimleri devreye sokuluyor. Kadınlar polis baskısı ile aile içine hapsedilmeye ve şiddete karşı sessiz kalmaya zorlanıyor" ifadelerini kullandı.

Ankara Emniyeti'nin açık bir şekilde suç işlediğinin altını çizen Yeşilbaş; adil, eşit ve özgür bir hayat kurmak için verdikleri mücadeleye olan inançlarının erkek egemen sistemi yeneceğini vurguladı.