19 Nisan 2024 Cuma

Kadınlardan İzmir ve Diyarbakır'dan Başaran'a destek verdi

HDP Genel Merkez binası önünde dün düzenlenen provokasyonda HDP Kadın Meclisi Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran'a dönük saldırıya kadınlar İzmir ve Diyarbakır'da tepki gösterdi. Kadınlar, "Bizi susturmaya, korkutmaya gücünüz yetmez. Hele çivilemeye hiç yetmez" dedi.

Kadınlar Birlikte Güçlü (KBG) İzmir'de, Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) da Diyarbakır'da açıklama yaptı, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran'ın yanında olduklarını vurguladı.

KBG İzmir, Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde eylem yaparak, "Erkek devlet şiddetine karşı susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz #ÇivilemekNeHaddine" yazılı pankart açtı.

Açıklamada kadınlar adına ortak açıklamayı okuyan Berfin Büyükertaş, Ayşe Acar Başaran'a yönelik saldırıya tepki gösterdi, saldırının hesabının sorulacağını söyledi. Büyükertaş, "Ayşe ve hiçbir kadın yalnız değildir. Her gün, her saat, her yerde maruz kaldığımız erkek-devlet şiddeti, bu kez HDP Batman milletvekili ve HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran'a yöneldi. Kadınların sesine, soluğuna, itirazlarına, kahkahasına, direnişine tahammül edemeyenler çareyi şiddet ve katletmekte buluyorlar. Bizleri tehdit ve baskı ile susturabileceklerini zannediyorlar. Kadınlara yapılan saldırılar münferit değildir ve failler erkek devlet tarafından korundukları için bu kadar cüretkarlar. Deniz Poyraz'ın katiline 'kardeşim' diyenlerdir Ayşe'ye 'çivilerim' tehdidini savuranlar! Ve nefret saçan dili, katilleri aklayan mahkeme kararlarıyla siyasi iktidardır tüm bunların arkasındaki güç" diye konuştu.

'ERKEK ŞİDDETİNİN HESABINI SORMAYA DEVAM EDECEĞİZ'
8 Mart'tan Newroz'a ve 1 Mayıs'a yansıyan kadın iradesinin erkek egemen siyasal iktidarı korkuttuğunu ve öfkelendirdiğini vurgulayan Büyükertaş, şunları söyledi: "Sokaktan Meclis'e, evlerden grev halaylarına, mahkeme salonlarından kampüslere her yerdeyiz çünkü! Söküp atmaya çalıştığınız hayattan vazgeçmiyoruz, direniyoruz. Katlettiğiniz, şiddet uyguladığınız her birimizin hesabını soruyoruz, sormaya da devam edeceğiz. Bizi susturmaya, korkutmaya gücünüz yetmez. Hele çivilemeye hiç yetmez. Haddinizi bilin. Karşınızda sırtını, geçmişi yüz yıllar öncesine giden onurlu bir mücadeleye dayamış bizler varız. Ne ilksiniz ne de son olacaksınız şimdilik. Sizden öncekiler gibi geçmişin utanç sayfalarına yazılacak adınız. Ama bizler hep burada olacağız. Ta ki zihniyetinizi sonsuzluğa gönderene dek."

Kadınlar eylemde sık sık, "Asla yalnız yürümeyeceksin", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Bijî tekoşina jinan", "Kadınlar birlikte güçlü", "Jin jiyan azadi", "Deniz Poyraz isyanımızdır" ve "AKP elini kadınlardan çek" sloganlarını attı. 

DAKAP: ŞİDDET DİLİNİ ASLA KABUL ETMEYECEĞİZ
Dağkapı Meydanı'nda eylem yapacağını duyuran Dicle Amed Kadın Platformu (DAKAP) da yoğun yağmur nedeniyle Tüm Bel-Sen Şube binasında basın toplantısı düzenledi. Açıklamaya HDP Diyarbakır Milletvekilleri Remziye Tosun ve Dersim Dağ ile DAKAP bileşenleri katıldı. "Erkek devlet şiddetine karşı susmuyoruz. Ayşe Acar Başaran'ın yanındayız" pankartının taşındığı açıklamada ilk olarak Rosa Kadın Derneği Başkanı Adalet Kaya söz aldı. Erkek devletin saldırılarını farklı boyutlara ulaştırdığını söyleyen Kaya, Ayşe Acar'ın sadece HDP vekili değil kadınlarla her alanda mücadele yürüten bir yoldaş olduğunu vurguladı, Ayşe Acar Başaran'ın yalnız olmadığını kaydetti.

'ZİHNİYETİNİZİ DUVARA ÇİVİLEYECEĞİZ'
HDP milletvekili Remziye Tosun, Diyarbakır il binaları önünde bir yıldan fazladır devam ettirilen provokasyon tutmayınca Süleyman Soylu'nun benzerini Ankara'da yapmak istediğini söyledi. İzmir'de Deniz Poyraz'ın benzer bir saldırganlıkla katledildiğini hatırlatan Tosun, "Bundan kaynaklıdır ki Ayşe Acar Başaran'a yapılanı kabul etmiyoruz. Sizler değil bizler bu erkek egemen zihniyeti ve dili duvara çivileyeceğiz" dedi.

'SALDIRILARI DENİZ POYRAZ KATLİAMINDAN BİLİYORUZ'
Yapılan konuşmaların ardından hazırlanan basın metnini kadınlar adına Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Diyarbakır Şubesi Eşbaşkanı Özüm Vurgun okudu. İktidarın 2016 yılında yaşanan darbe girişimini kendi lehine çevirdiğini, tüm muhalif kesimleri hedefine aldığını kaydeden Vurgun, HDP'li belediyelere kayyum atandığını, belediye eşbaşkanları ve kadın aktivistlerin tutuklandığını hatırlattı. Vurgun, "İktidarın her gün biraz daha şiddet dozunu artırdığı nefret diliyle beraber halklar kutuplaşmakta kin öfke ve düşmanlık oranı da artmaktadır. HDP ve Kürt kimliğine yönelik kullanılan bu şiddet dilini İzmir'de HDP il binasına yapılan saldırı sonucu katledilen Deniz Poyraz ve Türkiye'nin birçok ilinde Kürt halkına yapılan; ölümlerle sonuçlanan faşizan saldırılardan iyi biliyoruz. Kolluk kuvvetlerinin iktidardan aldığı güç cesaret ve yetki ile Kürt coğrafyasında, Kürtlerin bulunduğu her yerde pervasız ve insanlık dışı tutumlarını biliyoruz" diye konuştu.

Ayşe Acar Başaran'ın halkın iradesi olduğunu vurgulayan Vurgun, tehdit eden polisin görevden alınması çağrısında bulundu.

'FAŞİZM ÜZERİNDEN SİYASET YAPMANIZA İZİN VERMEYECEĞİZ'
İktidara seslenen Vurgun, ırkçılık, faşizm, kan ve gözyaşı üzerinden siyaset yapmalarına izin vermeyeceklerini vurgulayarak şunları söyledi: "Gün tüm halkların birleşip barışı savunma günüdür. Gün kadın kırımına karşı kadın mücadelesini yükseltme günüdür. Yaşamı inşa eden biz kadınlar gücümüzü örgütlülüğümüzden ve kadın dayanışmasından alıyoruz. Tüm kadın kazanımlarımıza hep birlikte sahip çıkıyoruz. Demokrasi, hukuk adalet ve barış mücadelesini büyütme noktasında kararlılığımızı yineliyoruz. Toplumsal muhalefet ve demokratik siyaset susturulamaz."

Kadınlar açıklamayı, "Jin jiyan azadi" sloganı ile sonlandırdı.