19 Nisan 2024 Cuma

Kadınlardan İstanbul'da Aysel Tuğluk için pankart

Hasta tutsak Aysel Tuğluk'un durumu gittikçe kötüleşirken AYM Tuğluk'un avukatlarının tahliye talebini reddetti. Bu kararı kabul etmeyen kadınlar Tuğluk için İstanbul'un birçok bölgesinde pankart astı. 

Demans hastalığı teşhisi konulan ve beş yıldır tutsaklığı devam eden Aysel Tuğluk için, avukatlarının yaptığı tahliye başvurusu Anayasa Mahkemesi tarafından reddedildi. "AYM'nin kararını kabul etmiyoruz" diyen kadınlar, İstanbul'un birçok bölgesinde Tuğluk için pankart astı.

Tuğluk'un sağlık durumunun her geçen gün daha fazla kötüye gittiğine dikkat çeken avukatlar, Tuğluk'un bir an önce tahliye edilmesi için AYM'ye "Tedbiren tahliye edilmesine yönelik başvuru"da bulundu. Aysel Tuğluk'un hapishanede tek başına yaşamını idame ettiremeyeceğini, hastalığının her geçen gün daha da ağırlaştığını gösteren çok sayıda bilimsel rapor, reçete ve belge olmasına rağmen AYM başvuruyu reddetti.

AYM'nin "nörolojik rahatsızlığın zamanla ilerleyebileceği, bir başkasının yardımı olmadan zorunlu ihtiyaçlarını karşılayamaz, hapishane koşullarında hayatını yalnız idame ettiremez duruma gelebileceği ihtimali"yle tedbir kararı vererek, Tuğluk'u hapishane koşullarına mahkûm ettiğini belirten kadınlar şunları da ekledi: "Tarihe geçecek bu çelişki yalnızca bu ülkedeki adaletsizlik silsilesine eklenecek yeni bir vaka değil, bir insanın, hasta bir mahkumun, Aysel Tuğluk'un yaşamına mal olacak kadar ağır sonuçlar doğuracak, kabul edilemez bir tutumdur! Hem de çok kısa bir zaman önce demans hastası Çevik Bir'in tahliye edildiği şu şartlarda bu apaçık siyasi bir karardır. Kabul etmiyoruz!"

Tuğluk'un göz göre göre unutmaya, unutturulmaya mahkum edilmesine izin vermeyeceklerini belirten kadınlar, "Kaybedecek bir gün bile yok, Aysel Tuğluk derhal tahliye edilerek bir an önce tedavi olanaklarına kavuşturulmalı" dedi.

AYM'nin tahliye talebini reddetmesi üzerine Tuğluk için harekete geçen kadınlar, Kadıköy, Avcılar ve Bağcılar'da "Aysel Tuğluk serbest bırakılsın" yazılı pankartlar astı.

AYM kararı sebebiyle kararın muhatabı olan Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığına bir kez daha başvuruda bulunulacağını duyuran kadınlar, bütün sürecin takipçisi olacaklarını belirtti.