30 Haziran 2024 Pazar

Kadınlardan bakanlığa: Katledilen kız kardeşlerimizden siz sorumlusunuz

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na seslenen kadınlar, "Aileyi koruyan, boşanmayı engelleyen politikalarınız her gün kadınları katlediyor. Katledilen kız kardeşlerimizden siz sorumlusunuz" dedi.

Mersin Kadın Platformu, son dönemlerde artan kadın katliamlarına dikkat çekmek için Mersin Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. "Aileyi koruyan politikalarınız kadını öldürüyor. 6284'e dokunma, uygula" pankartının açıldığı eylemde sık sık, "Jin jiyan azadî" sloganı atıldı.

Platform sözcüsü Çiğdem Göksoy, son üç günde 8 kadının katledildiğini hatırlattı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na seslenen Göksoy, "Aileyi koruyan, boşanmayı engelleyen politikalarınız her gün kadınları katlediyor. Kadınları şiddet gördüğü evlere, ilişkilere hapseden politikalarınızdan derhal vazgeçin, şiddeti önleyici yasaların gereklerini uygulayın. Kadınlar her gün en çok da evli olduğu erkekler tarafından öldürülürken Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 'Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Vizyon Belgesi ve Eylem Planı' ile boşanmaları daha fazla engellemeye çalışarak kadınları aileye daha bağımlı hale getirmeye çalışıyor. Bir yandan da LGBTİ+'ları daha fazla hedefe koyacak strateji belgesi hazırlıkları yapıyor" ifadelerini kullandı.

'HAYATIMIZA KAST ETMEKTEN VAZGEÇİN'
Kadına yönelik şiddetin engellenmesi için mevcut yasaların etkin bir biçimde kullanılması gerektiğini belirten Göksoy, şöyle devam etti: "Adının içerisinde 'kadın' geçmeyen bakanlık ailenin varlığını, güçlendirilmesini kadınların en temel hakkı olan yaşam hakkının önüne koymaktadır. Bir kez de Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü önünden tekrar ediyoruz. Katledilen kız kardeşlerimizden siz sorumlusunuz. Aileyi kutsayarak, boşanmaları engelleyerek hayatlarımıza kast etmekten vazgeçin. Bu katliamı durdurun. Kadın düşmanlığının, ayrımcılığın ve erkek şiddetinin son bulması için İstanbul Sözleşmesi'ne geri dönülmeli ve 6284 etkin şekilde uygulanmalıdır. Hayatlarımız kutsal ailenize, torba yasalarınıza sığmaz. Katledilen kadınların isyanını kuşanarak yaşamlarımız için mücadele etmeye devam edeceğiz."

Basın açıklaması sloganlar eşliğinde sona erdi.