5 Mayıs 2024 Pazar

Kadınlar Van'dan haykırdı: Kadınlar kazanacak

Van'da alana akan kadınlar üniformalı erkeklerin her türlü şiddetine karşı mücadele edeceklerinin mesajını verdi. Rengarenk ulusal kıyafetleriyle miting alanında buluşan kadınlar, kadına yönelik şiddete karşı örgütlü mücadeleyi sürdüreceklerinin vurgulayan sloganlar attı. Erkek egemen sistemi kadınların yıkacağı kaydedilen mitingde aynı coşkuyla Newroz'a çağrı yapıldı. 

Van'da 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mitingi coşkuyla başladı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi ve Tevgara Jinên Azad (TJA) öncülüğünde düzenlenen miting için kentin birçok noktasından kadınlar alana aktı.

"Jin, jiyan, azadî" sloganıyla alana gelen kadınlar, çalınan müzik eşliğinde halaya durdu. Rengarenk ulusal kıyafetleriyle miting alanında bir araya gelen kadınlar, "Deniz Poyraz isyanımızdır", "Ez jinim, ez Kûrdim", "Êdî bes e", "Bijî berxwedana zindana", "Gariba Gezer nemir e" ve "Êdî bes se, dem dema Jinan e" lolipopları ile TJA flamalarını taşıdı.

GARİBE GEZER VE EKİN WAN LOLİPOPLARINA YASAK
Miting tertip komitesi tarafından hazırlanan ve üzerinde "Garibe Gezer", "Ekin Wan" yazılı lolipopların taşınmasına ise izin verilmedi.

'KÜRT KADINININ MÜCADELESİ BÜYÜK PUNTOLARLA YAZILACAK'
Bir dakikalık saygı duruşunun ardından başlayan mitingde konuşan Tertip Komitesi Başkanı Ayşe Minaz, "8 Mart sembol günlerden bir tanesi olsa da onlarca yıldan bu yana kadın yoldaşlarımız eşit bir dünya, özgür bir dünya, sömürüsüz, şiddetsiz bir dünya, demokratik bir Türkiye için mücadele ettiler, bu uğurda canlarını vermekten çekinmediler. Kadın mücadelesinin en zorlusu, zahmetlisi bizim coğrafyamızda ve topraklarımızda gerçekleşti. Ortadoğu'da ve bu coğrafyada kadının insanlık mücadelesi, çabası dillere destan kahramanlıklar bıraktı. Bu kahramanlıklar kadını toplumun öncüsü, dönüştürücüsü yaptı. Kısacası Kürt kadını mücadelenin her alanında bir devrim yarattı. Toplumu dönüştürdü, kendisini dönüştürdü ve gelecek nesillere sağlam bir miras bırakmanın temellerini attı. Dünya kadın mücadelesine örnek olacak bir motivasyon kaynağı oldu. Tarihe altın harflerle yazılacak bir birikim bıraktı ve liderlik etti. Kadın tarihi yeniden yazıldığında bu coğrafyanın zorluğu, zahmeti, Kürt kadının mücadelesi büyük puntolarla yazılıp okunacaktır" dedi.

KARAKOYUN: ÜNİFORMALI KADIN KATİLLERİNE, TECAVÜZCÜLERİNE KARŞI MÜCADEL EDİYORUZ
HDP İl Eşbaşkanı Handan Karakoyun ise Kürt kadınlarının özgürlüğü için mücadele ettiğini belirterek, "Kadınlar olarak büyük bir mücadele yürütüyoruz. Mücadelemiz üniformalı kadın katillerine ve tecavüzcülerine karşıdır. Kadının kurtuluşu kadınların duruşunda ve örgütlülüğündedir. Kadınların örgütlülüğü bu eril düzene bir yanıt olacaktır. Biz bu kentte bir kadının daha öldürülmesine izin vermeyeceğiz. Üniformalı erkekleri uyarıyoruz; hiçbir kadın yalnız değildir. Bu dünyayı başınıza yıkacağımızı ve her türlü suçun hesabını soracağımızı bilin. Kadın ve çocuklardan kirli ellerinizi ve üniformalarınızı alıp gideceksiniz" dedi.

VARLI: KADIN EVET VE HAYIR ARASINDA RENKTİR
Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Van İl Eşbaşkanı Gülderen Varlı da, kadınların meydanlarda buluşmasının tüm dünya kadınlarına eşitlik ve birliktelik mesajı olduğunu belirtti. Varlı, "Dünyanın her yerinde olduğu gibi bugün Van'da da kadınlar özgür ve adil bir dünya mücadelesinin en ön saflarını doldurmuş bulunuyor. Rosa'lardan, Leyla Qasım'lara, Arin Mirxan'lardan Leyla Güven'lere bir özgürlük koşusudur. Kadın evet ve hayır arasında bir renktir. Hayata, sevgiye, insanca yaşama barışa, özgürlüğe evet ama çelikvari bir irade ile zulme, nefrete, taciz ve tecavüze hayır diyoruz" dedi.

Varlı'nın konuşmasının ardından miting Şilan Dora'nın seslendirdiği şarkılarla devam etti.

BULDAN: DENİZ'İN VE GARİBE'NİN MÜCADELESİNİ YAŞATACAĞIZ
Alkış ve sloganlarla sahneye çıkan HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, kadınlara seslendi. Kadınlara yönelik her türlü şiddeti lanetlediğini belirten Buldan, "Erkek yargıya, haklarımızı gasp edenlere, bu ülkeyi bu duruma getirenlere, zamlara itiraz ettiğimiz gündür bugün. Ama aynı zamanda halaylarımız, horonlarımızla bir araya geldiğimiz gündür bugün. Bugün buraya gelemeyen evde, tarlada, atölyelerde işlerinin başında olan milyonlarca kadını sevgiyle selamlıyorum. Cezaevlerinde rehine olarak tutulan tüm kadınlara selamlarımı gönderiyorum. Hak arayan annelerimize, barış annelerine, Emine Şenyaşar, Gülistan Doku'nun annesine, her gün meydanlarda olan annelere selamlarımı gönderiyorum. Bu 8 Mart'ı Deniz Poyraz ve Geribe Gezer'e adadık. İkisini de minnetle anıyorum. Onların mücadelesini yaşatacağımıza söz veriyorum" dedi.

'İKTİDARIN GİTME ZAMANI GELDİ'
30 yıl önce kadınların bugünü hayal edemediğini ifade eden Buldan, "Kadınlar kendi örgütlülüğünü, meclislerini kuracak, parlamento grupları kurulacak, eşit temsiliyeti hayata geçirecek deselerdi kimse inanmazdı. Biz kadınlar bunu başardık. Milyonlarca kadınla bir araya geldik ve haklarımız için mücadele ediyoruz. Bunlar yeterli değil, yolumuz, mücadelemiz uzun. Hala bu ülkede kadınlar inkar ediliyor, cezaevlerine atılıyor, emekleri sömürülüyor, şiddet görüyor, katlediliyor. Bunun için daha fazla örgütlenmek, bilinçli bir şekilde bu mücadeleyi yürütmesi gerekiyor. Kürt sorununun demokratik yöntemlerle çözülmesini talep ediyoruz. Bir sorun var ve bu sorunun adı Kürt sorunudur. Yine kadınların haklarını güvenceye alacak bir yasaya ihtiyaç var. Bu ülkeyi yönetenler bırakın kadını, hiç  kimseyi yani toplumu yok sayan bir zihniyete sahipler. Bu yönetimden en fazla kadınlar zarar görüyor. Bu ülkede en büyük mağduriyeti biz kadınlar yaşıyoruz. Çünkü onlar hırsızlıkları ve talanlarıyla bu ülkeyi yönetiyorlar. Ülkeyi yoksullukla baş başa bıraktılar. Bunun adı derin yoksulluktur. Kendileri saraylarda yaşarken, ülkeyi sarayın penceresinden gören bir iktidarla karşı karşıyayız. Bu iktidarın artık gitme zamanının geldiğini buradan ilan ediyoruz" sözlerini kullandı.

'SAVAŞ ÖNCE KADIN VE ÇOCUKLARI VURUR'
Ukrayna'daki savaşa karşı çıktıklarını dile getiren Buldan, "Savaşa karşıyız, çünkü savaş önce çocuk ve kadınları vurur. Bunun itirazını yapmaya devam edeceğiz. Hiçbir sorun savaşla çözülmez. Savaşı çıkaran erkekler kadın ve çocukları düşünmeden bu savaşı çıkarıyorlar. Biz her alanda barış talebimizi dile getireceğiz. Her türlü savaşa, sömürüye kadınlar karşıdır ve itiraz ediyor. Ukrayna'da, Suriye'de de Türkiye'de de barış. Kürtlerin ve Türkiye'nin barışa ihtiyacı var" dedi.

'SON BİR AYDA 26 KADIN KATLEDİLDİ'
Türkiye'de son bir ayda 26 kadının katledildiğini ifade eden Buldan, "Katiller cezasızlık politikası ile ceza almadılar. Van'da son bir ayda 4 kadın erkekler tarafından katledildi. Erkek zihniyeti, erkek yargısı ve erkek iktidar kadınların yaşamını yitirmesine neden olan politikaları izlemeye devam ediyor. Kadın katilleri ceza almıyor ve ellerini kollarını sallayarak geziyorlar. Yaşamını yitiren her kadının failinin ceza alması için mücadele edeceğimizin sözünü veriyoruz" diye vurguladı.

'BİNLERCE İNSAN ÖLÜMLE PENÇELEŞİYOR'
Hapishanelerde yaşanan hak ihlallerine dikkat çeken Buldan, şöyle devam etti: "Artık yaşananlar ülkenin geleceğine vurulan kara bir tablodur. Binlerce insan orada hak ihlalleriyle karşı karşıyadır. Ölümle pençeleşen binlerce hasta tutuklunun tahliye edilmesine karşı onları cezaevinde tutmaya devam ediyor. Biz annelerin bu taleplerini sonuna kadar takip edeceğiz. Hasta tutsakların bir an önce tahliye edilmesi için mücadele edeceğimizin sözünü veriyoruz. Cezaevleri bir yaradır ve bu yaranın kabuk bağlamasına izin vermeyeceğiz."

'ANLAYIŞI DEĞİŞTİRECEK KADINLARIN İTTİFAKIDIR'
Bir kadın ittifakı kurduklarını ve bunun meydanlarda kurulduğunu söyleyen Buldan, "Bu ülkeyi kurtaracak ve anlayışını değiştirecek kadınların ittifakıdır. Bu meydanlar, bu topraklar, bu ülke bizimdir ve kimse bizden alamaz. Kayyumlara sesleniyorum; o belediyeler bir gün mutlaka yine kadınların ve HDP'nin eline geçecektir. Öyle belediyelerimizi gasp etmelerini asla kabul etmeyeceğimiz bir şeydir. Bu devran dönecek. Siz gideceksiniz bizler, kadınlar gelecek" dedi.

NEWROZ ALANLARINA ÇAĞRI
Bu yüzyılın çok zorlu bir yüzyıl olduğunu ancak bu yüzyılın onurlu bir mücadelenin de bir yüzyılı olduğunu kaydeden Buldan, gelecek yüzyılın kadınların yüzyılı olacağını söyledi. Buldan, son olarak halkı Newroz alanlarına akmaya çağırdı.

MİTİNG SONRASI KİTLESEL YÜRÜYÜŞ
Mitingin ardından yüzlerce kadın, "Bijî serok Apo", "Jin, jiyan, azadî" ve "Gençler Apo'nun fedaisidir" sloganlarıyla üç koldan çıkış kapılarına doğru yürüdü.

Polisin yürüyüşü engellemek için kurduğu barikatı yıkan kadınlar Beşyol Meydanı'na yürüdü. Burada kadınlara yaşanan polis saldırısının ardından kadınlar ara sokaklarda bir süre daha yürüyüş yaparak eylemlerini sona erdirdi.