6 Mayıs 2024 Pazartesi

Kadınlar Uruguay ve İspanya'da 8 Mart'ta genel greve hazırlanıyor

Uruguay ve İspanya'da kadınlar 8 Mart günü genel grev örgütleme kararı aldı. Uruguay'da, sendika üyesi kadınlar grev kararı alırken, İspanya'da feminist kadınlar genel grev kararı aldı. Eyleme genç kadınlarda okullarında boykot örgütleyerek katılacak.

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü yaklaşırken pek çok ülkede kadınlar genel grev kararı aldı. Uruguay'da, Uruguay Çalışanlar Sendikaları Konfederasyonu (PIT-CNT) 8 Mart'ta 24 saatlik genel grev düzenleyeceğini açıkladı. Sendikanın Genel Sekreteri Elbia Pereira, sosyal medyada bir video yayımlayarak, "Yürüyoruz ve herkese sesleniyoruz. Direnerek ve işçi kadınların hakları için mücadele ederek devam edeceğiz" dedi.

Genel grevin merkezinde sadece kadın hakları değil, geçtiğimiz yılın temmuz ayında yeni seçilen sağcı koalisyon hükümetinin onayladığı Acil Durum Yasası (LUC) da olacak. Sendika tarafından muhafazakar ve neoliberal restorasyon programının bir parçası olarak nitelendirilen LUC yasasının 135 maddesiyle ilgili 27 Mart'ta referandum düzenlenecek.

LUC nedeniyle yoksulluğun artacağı, ücretlerin ve emekli maaşlarının düşürüleceği ve sosyal hakların kısıtlanacağı belirtiliyor. Başkent Montevideo'da 8 Mart'ta Avenida 18 de Julio caddesinde kitlesel bir eylem düzenlenecek ve LUC'a karşı kampanya kapsamında çeşitli etkinlikler yapılacak.

İSPANYA
İspanya'da ise farklı kentlerde 8 Mart komisyonları ve meclisleri özerk biçimde eylem ve etkinlikler planlıyor. Madrid gibi kentlerde kitlesel yürüyüşlere hazırlık yapılırken Barselona ve Valladolid kentlerinde 8 Mart'ta yine genel grev düzenleme kararı alındı.

Barselona Feminist Hareket Genel Meclisi'nin 6 Şubat'ta gerçekleştirdiği toplantının ardından Genel Meclis'in Emek Komisyonu çok sayıda kadın örgütü, kolektifler ve bireylerle bir araya gelerek 8 Mart'ta genel grev kararı aldı.

Komisyon açıklamasında, "Çalışma reformlarının uygulanmamasını, güvencesizlik ve işsizliği, sağlık ve kamu hizmetlerinin özelleştirilmesini, göçmen işçi kanunlarını, ayrımcılığı, yabancı düşmanlığını, ırkçılığı, kurumsal şiddeti ve erkek şiddetini her gün yaşıyoruz. Bu durumla karşı karşıya olduğumuz koşullarda tüm işçilerin ekonomik ve sosyal hayatı felç etmesine ihtiyacımız var. Genel grevin gücümüzü gösterecek en etkili mücadele yöntemi olduğuna inanıyoruz. Kapitalist ve ataerkil ittifakı titreten güçlü bir grev inşa etmek istiyoruz" sözlerine yer verdi. Kadınlar, genel grevin başarısı için mücadeleci sendikalara seslendi.

Ayrıca İspanya'da öğrenci kadınlar da 8 Mart'ta greve hazırlanıyor. Özgür ve Mücadeleci Öğrenci Birliği (Libres y Combativos) yaptığı yazılı açıklamada, öğrencileri boykota çağırdı ve 8 Mart çalışmalarını geniş çaplı bir kampanyayla başlattı.

Pandemiyle yoğunlaşan kadına yönelik şiddete karşı milyonlarca işçi ve genç kadının başkaldırdığı vurgulanan açıklamada, "Bu nedenle 8 Mart'ta Libres y Combativos Öğrenci Birliği'nden tüm öğrencileri 8 Mart'ta yapılacak güçlü bir öğrenci genel grevinde sınıfları boşaltmaya ve öğlen 12'deki gösterilerde sokakları kitlesel olarak doldurmaya çağırıyoruz" denildi.

Genç kadınlar mücadelelerinin antifaşist, antikapitalist ve ırkçılık karşıtı olmakla birlikte LGBTİ+ mücadelesiyle yan yana olmayı içerdiğini vurgulandı.