2 Mayıs 2024 Perşembe

'Kadınlar Türk devletine boyun eğmeyecek'

Türk devleti işgal ettiği bölgelerde kadınlara yönelik idam ve hapis cezaları veriyor. Kadın örgütleri açıklamalar yaparak "Kadınlar özgürlük için mücadele etmeye devam edecek" dedi.

Hak İhlallerini Belgeleme Merkezi Türk devletinin işgali altındaki bölgelerde yaşanan hak ihlallerine ilişkin rapor yayınladı. Rapora göre, bu bölgelerde kaçırılan ve Efrîn Merkez Hapishanesi'nde tutulan kadınlardan 2'sine idam, 8 kadına ise müebbet hapis cezası verdi. Efrîn Merkez Hapishanesi'nde tutulan 10 kadından 9'unun Kürt birinin ise Arap olduğu belirtildi.

Efrîn-Şehba, Rakka, Dêrazor, Minbic ve Tabqa'daki kadın kurumları verilen cezalara tepki gösterdi. Zenubya Kadın Topluluğu Rakka Meclisi açıklama yaparak işgalci Türk devleti ve çetelerinin bu mahkemeleri meşru göstermeye çalıştığını hatırlattı ve şunları belirtti: "Bu kararları kabul etmiyoruz. Türk devleti işgali altındaki bölgelerde tıpkı DAİŞ'in Rakka'da yaptığı gibi kadınlara işkence ve tecavüzü dayatıyor. Türk devletinin yaptığı bu insanlık dışı uygulamaların DAİŞ'in yaptıklarından geri kalır yanı yok."

'TÜM KADINLARI KADIN DEVRİMİNE DESTEK OLMAYA ÇAĞIRIYORUZ'
Türk devletinin işgal ettiği bölgelerde kadınlara yönelik işlediği suçların yeni olmadığını vurgulayan Tabqa Kantonu Demokratik Sivil Yönetimi Kadın Koordinasyonu ise "İşgalci Türk devleti kadınların özgür iradesini kırmaya çalışıyor. İnsan hakları örgütleri, kadına yönelik işlenen suçlara karşı müdahale etmelidir. Tüm dünya kadınları da kadın devrimine destek olmaya çağırıyoruz" dedi.

Zenubya Kadın Topluluğu Dêrazor Meclisi ise açıklamasında şunları kaydetti: "Kadınlar, işgalci Türk devletinin saldırılarına ve suçlarına boyun eğmeyecek. Biz kadınlar özgürlük için mücadele etmeye devam edeceğiz."

Efrîn ve Şehba Kantonu Kongra Star Meclisi ve Zenubya Kadın Topluluğu Minbic Meclisi de açıklamalar yaparak saldırıları kabul etmeyeceklerini söyledi.