3 Mayıs 2024 Cuma

Kadınlar Tuğluk için imza kampanyası başlattı

Kadınlar, Aysel Tuğluk'un sağlık durumuna dikkat çekmek ve tahliye edilmesi talebiyle "Aysel Tuğluk'a özgürlük için 1000 kadın" başlıklı imza kampanyası başlattı.

Kandıra 1 Nolu F Tipi Hapishanesi'nde tutsak edilen ve sağlık sorunları giderek ağırlaşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkan Yardımcısı Aysel Tuğluk'un tahliye edilmesi için kadınlar imza kampanyası başlattı.

KAMPANYA 12 OCAK'A KADAR SÜRECEK
"Aysel Tuğluk'a özgürlük için 1000 kadın" başlıklı imza kampanyası 12 Ocak'a kadar 1000 imza hedefiyle başlatıldı. Metne şu ana kadar 2 bin 545 kadın imza attı. Amerika'dan Almanya'ya, Hollanda'dan İsveç'e birçok ülkeden kadın tarafından sahiplenen kampanya kapsamında 14 Ocak'ta sosyal medya hesaplarından "Bin kadından biri de benim" paylaşımlarıyla Tuğluk'a ve tüm hasta tutsaklara özgürlük şiarıyla farkındalık yaratılacak.

İmza kampanyası metninde, Aysel Tuğluk'un Kürt halkının ve kadınların özgürlük mücadelesinde aktif yer aldığı belirtildi, "Yaşadığı coğrafyanın güçlüklerinin uzağında bir hayat kurma imtiyazını kullanmamış, kadın hareketinin ve hak savunuculuğunun kesişim alanlarında özveriyle çalışmaktan hiçbir koşulda vazgeçmemiş bir kadın. Türkiye'nin demokratikleşme ve özgürlük mücadelesinin savunucusu. Bir hukukçu ve siyasetçi" denildi.

GEÇ OLMADAN ÖZGÜRLÜK İSTİYORUZ
Aysel Tuğluk'un milletvekilliği yaptığı dönemde hakkında birçok dava açıldığını ve 2016 yılında rehin aldığı kaydedilen metinde, Adli Tıp Kurumu'nun "cezaevinde kalabilir" raporuna tepki gösterildi. Tuğluk'un hapishane koşullarında iyileşmesi mümkün olmadığı gibi sağlığının her geçen gün geri döndürülemez biçimde kötüye gittiği vurgulanan metinde şu ifadelere yer verildi: "Aysel kadınların yoldaşı, kız kardeşi. Aysel'in hayatının bu şekilde riske edilmesine daha fazla sessiz kalamayız. Seyirci olamayız. Hayatın ve mücadelenin her alanından 1000 kadın olarak herkesi Aysel için ses vermeye davet ediyoruz. Aysel için geç kalmış olmak istemiyoruz. Gözyaşı dökmek istemiyoruz. Bugün cezaevlerinde birçoğu ağır hasta olan yüzlerce mahpus var. Sadece geçtiğimiz ay yedi mahpus cezaevinde hayatını kaybetti. Hasta mahpusların tahliyesi ulusal ve uluslararası mevzuatın ve sözleşmelerin gereğidir. Herkesin evinde ve sevdiklerinin arasında yaşama ve tedavi görme hakkı vardır. Yaşama hakkına sahip çıkıyoruz. Her şey için geç olmadan Aysel Tuğluk için ve onun şahsında tüm hasta mahpuslar için özgürlük istiyoruz."

Aysel Tuğluk şahsında hasta tutsakların yaşam hakkını savunmak için imza kampanyası başlattıklarını duyuran kadınlar, "Bütün varlığımızla Aysel'in yanındayız. İmzalarınızı ve desteğinizi bekliyoruz" çağrısında bulundu.

Kadınların başlattığı imza kampanyasına buradan ulaşılabilir.