26 Nisan 2024 Cuma

Kadınlar sokakları kuşandı: İtaat değil isyan

25 Kasım'da sokağı isyan çağrısıyla donatan kadınlar erkek, itaati değil isyanı seçerek mücadele ettiklerini kaydetti.

Birçok kentte kadınlar 25 Kasım dolayısıyla sokağa çıktı. Hatay'dan Balıkesir'de Karadeniz'e sokağı kuşanan kadınlar, erkek devlet şiddetine boyun eğmeyeceğini kaydetti.

Ekmek ve Gül'de yer alan habere göre kadınlar, "İşyerlerimizde, evlerimizde, sokaklarda ve yaşamın her alanında birlikteliğimizden ve dayanışmamızdan aldığımız gücün kararlılığıyla bize sınırlar çizmeye çalışanlara inat 'fıtratımızda özgürlük var!' diyoruz" ifadelerini kullandı.

Bursa Kadın Platformu'nun 25 Kasım yürüyüşü ise polis tarafından engellenmek istendi. Polisin barikatlarını aşan kadınlar Fomara Medyanından Kent Meydanına yürüdü. Burada yapılan açıklamada, AKP-MHP iktidarının da kadın mücadelesinin kazanımlarını hedef alan politikalarının artarak devam ettiği belirtildi. "Kadın cinayetlerini olağanlaştıran erkek adalete 'itaat yok isyan var' demek için sokaktayız" denilen açıklamada, mücadelenin süreceği kaydedildi.

İskenderun Kadın Platformu Yaşam Parkı'nda bir araya geldi. Eylemde açıklamayı Sibel Tümkaya yaptı. Kadınlar işsizliğe, yoksulluğa, güvencesiz çalışmaya ve erkek şiddetine karşı eşit, özgür ve güvenceli bir gelecek mücadelesi çağrısında bulundu. Eylemde sık sık, "İstanbul Sözleşmesi yaşatır", "Katliamları durdur, sözleşmeleri uygula" sloganı atıldı.

Tarsus Kadın Platformu, 25 Kasım dolayısıyla Yarenlik Alanı'nda açıklamada yaptı. Platform üyelerinin katıldığı açıklamayı Fadime Çalgan okudu: "Tüm dünyada yaşanan saldırılara rağmen dünyanın dört bir yanında faşist iktidarları sarsıyoruz. İran'da 'Bizi zorla kendi cennetinize götüremezsiniz' diyerek sokakları isyan alanlarına çeviren Arjantin'de 'bir kişi daha eksilmeyeceğiz' diyerek adliye binasını ateşe verenleriz. Kürtaj yasaklarına karşı Polonya'da, ABD'de 'benim bedenim benim kararım' diyen milyonlarız. "İstanbul Sözleşmesi bizimdir!" diyerek Türkiye'nin tüm kentlerinde sokakları terk etmeyenleriz" dedi.

İtaat etmeyeceklerini, isyan ederek mücadeleyi yükselttiklerini kaydeden Çalgan, "Baskılara boyun eğmiyor, kadın katliamlarına, savaşlara, yoksulluğa, militarizme, homofobiye, doğa ve yaşam alanlarımızın talanına karşı sokakları terk etmiyoruz. Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz. Yaşasın kadın dayanışması" dedi.

Balıkesir Burhaniye'de de kadınlar 25 Kasım eylemi gerçekleştirdi. AKP-MHP ittifakının Mirabel kardeşleri katleden Trujillo diktatörlüğünü aratmayan politikalar sürdürdüğünü söyleyen Burhaniyeli kadınlar, tekçi, gerici, cinsiyetçi, militarist ve homofobik uygulamalar ve politikalara karşı mücadele çağrısı yaptı.

Bandırma Emekçi Kadın Platformu çağrısıyla kadınlar Bandırma Cumhuriyet meydanında bir araya geldi. Bir araya gelen kadınlar Sokak tiyatrosunda İran'da ahlak polisi tarafından öldürülen Mahsa Amini'yi canlandırıldı. Eyleme katılan kadınlar şiddete karşı sözlerini kısa ifadelerle bildirdiler.

Edremit Altınoluk'ta Kadınlar Cumhuriyet Meydanı'nda toplandı. Kadınlar, "25 Kasım kadınların diktatörleri al aşağı etmek için birlikte mücadele ettikleri bir gün. Biz de eşit özgür, şiddetsiz, insanca bir yaşam için yükselen mücadelenin bir parçası olacağız" dedi.

Karadeniz ve İç Anadolu illerinde de kadınlar sokağa çıktı.

Hopa Parkı'nda buluşan kadınlar, sloganlarla Hopa Meydanı'na yürüdü. Kadınlar dayatılan yoksulluğa, giderek derinleşen şiddete ve savaş politikalarına karşı sloganlar attı.