5 Mayıs 2024 Pazar

Kadınlar Siirt'ten seslendi: Şimdi kadın özgürlüğü zamanı

Siirt'te düzenlenen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü mitinginde, direnişin daha yeni başladığı, mücadelenin süreceği vurgulandı.

Siirt'te Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi ve Tevgera Jinên Azad (TJA) öncülüğünde "Zaman, kadın özgürlük zamanı" şiarıyla düzenlenen Newroz alanındaki mitinge yağışlı havaya rağmen çok sayıda kadın katıldı. Alanda kurulan sahneye Türkçe ve Kürtçe olarak "Hasta tutuklular onurumuzdur", "Şimdi kadın özgürlük zamanı" ve "Birlikte başaracağız" pankartları asıldı. Kadınlar alana, "Jin jiyan azadî" sloganı ile girerken, halaylarla mitingin başlamasını bekledi. Mitinge HDP Sözcüsü Ebru Günay, yerine kayyum atanan Siirt Belediyesi Eşbaşkanı Berivan Helen Işık, HDP İl Eşbaşkanı Belkıs Beştaş Epözdemir'in yanı sıra Barış Anneleri Meclisi üyeleri de katıldı.

Tertip Komitesi Başkanı Cemile Altan yaptı. Altan, Botan'ın mücadeleci, onurlu, barış ve özgürlük isteyen kadınlarının 8 Mart'ını kutladığı belirterek, alandakileri selamladı. Kadınlar olarak mücadele edip, çok ağır bedeller ödeyerek bugünlere geldiklerini söyleyen Altan, mücadelelerinin her geçen gün daha da büyüğünü ifade etti.

Ardından konuşma yapan HDP İl Eşbaşkanı Belkıs Beştaş Özdemir ise şunları söyledi: "Belediyemize kayyum atandı, gözaltına alındık, tutuklandık. Ama kayyumlar bunu iyi bilsin. Nasıl ki diğer sefer onları yıktıysak bir kez daha onları yıkacağız. Kayyumlar sadece kadın iradesine değil, tüm Kürt halkının diline kültürüne karşıdır. Hiçbir zaman bu zihniyeti kabul etmeyecek, her gün mücadelemizi büyüteceğiz. Gün kadın özgürlük günüdür ve kadının iradesinden korkun."
 
Ardından Barış Anneleri Meclisi hep birlikte sahneye çıkıp, "Bijî Serok Apo" sloganı attı.

GÜNAY: DİRENMEYE DEVAM EDECEĞİZ
HDP Sözcüsü Ebru Günay, "Bugün bizim için direniş daha yeni başlıyor. Mücadele ve özgürlük yürüyüşümüz daha yeni başlıyor" dedi. Bu yıl 8 Mart'ı yoldaşları Garibe Gezer ve Deniz Poyraz'a adadıklarını söyleyen Günay, "Onların direnişi, kararlılığı ve mücadele azmi bizlere her yerde yol gösterecektir. Buradan Garibe Gezer şahsında bütün tutsak kadınlara, Figen Yüksekdağ'a, Gülten Kışanak'a, Sebahat Tuncel'e, Ayla Akat'a selam gönderiyoruz. Aysel Tuğluk'a buradan Siirt'ten selam göndermek istiyorum. Direnen bütün kadınların, tutsak bütün yoldaşlarımızın 8 Mart'ı kutlu olsun. Onlar içeride, bizler dışarıda direnmeye devam edeceğiz" dedi.

Günay, "Birlikte değiştirebiliriz. Şimdi kadın özgürlüğü zamanı diyoruz. Kadın özgürlüğü dolu bir yarın için mücadele ediyoruz.  Bizler kazanmalarımızı koruyacağız, bin bir emek ve mücadeleyle kazandığımız haklarımızın hepsini sonuna kadar kullanacağız" diye belirtti.

'BU TOPRAKLARDA BARIŞ, ÖZGÜRLÜK VE DEMOKRASİ KONUŞULSUN'
Günay, Kürt kadınlarına yönelik yürütülen baskı ve işkence politikaları üzerinde durdu. Bu politikaların yürütülen savaşın sonucu olduğunu bildiklerini söyleyen Günay, "Bu savaş da İmralı'da sayın Öcalan üzerinde yürütülen tecritten kaynaklıdır. Bir kez daha Siirt'ten sesleniyoruz; barışçıl bir dünya için, demokratik bir Türkiye için İmralı'da sayın Öcalan üzerinde devam eden tecrit kaldırılsın ve bu topraklarda barış, özgürlük ve demokrasi konuşulsun" diye kaydetti.

İstanbul Sözleşmesi'nden çıkılmasına ve Rusya-Ukrayna savaşına tepki gösteren Günay, "Kürdistan'da her zaman savaş var ve Kürt anası ve kadını bu savaşı çok iyi biliyor. Bu savaşın bitmesi, barışın sağlanmasının anahtarı ise İmralı'da bulunan sayın Abdullah Öcalan'dadır" dedi.

Günay'ın konuşmasının ardından miting, sahne alan Sanatçı Ruken Demir'in seslendirdiği şarkılarla sona erdi.