25 Nisan 2024 Perşembe

'Kadınlar saldırılara boyun eğmeyecek'

HDP ve HDK Kadın Meclisleri ile TJA, 8 Mart çalışmalarını başlattıklarını duyurmak için basın açıklaması yaptı. İktidarın kadın kazanımlarına giderek saldırdığını vurgulanan eylemde, kadınların direneceği belirtildi.
HDP ve HDK Kadın Meclisleri ile TJA Koordinasyonu 8 Mart Dünya Emekçi kadınlar Günü çalışmalarının startını vermek amacıyla Beşiktaş Hakan Pastanesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya HDP Milletvekili Züleyha Gülüm de katıldı. Eylemde "Jin, jiyan, azadî", "Kadın, yaşam, özgürlük", "Yaşasın kadın dayanışması" sloganları atıldı.
 
Eylemde söz alan HDP Milletvekili Gülüm, 8 Mart'ın New York'lu kadınların bedenleriyle ödediği bir tarih olduğunu anımsattı, "Ondan sonra 8 Mart her yıl 'dünya kadınlar günü' ilan edildi. Biz bunu kutluyoruz ama mutluluk içinde olmuyor bu. 8 Mart dünyanın her yerinde bedel ödemesi gereken bir süreç olarak devam ediyor. Her gün ezilmişliği yaşıyoruz, her alanda erkek - devlet şiddetine maruz kalıyoruz. Yargı erkek adaletiyle sürüyor, yargının aklı erkek akıl. Kadınlar yaşamlarını savundugunda ağır cezalalarla karşı karşıya kalıyorlar. Birçok ev işi bizden soruluyor, bunun karşılığı olmuyor. Hiçbir hak verilmiyor. Bunun için yıllarca mücadele ettik bu mücadele sonucu birçok kazanımları oldu" dedi.
 
İktidarın nafaka hakkını elllerinden almaya çalışıtıklarına dikkat çeken Gülüm, "Çocuklara cinsel istismar uygulayan erkekleri devlet 'mutlu evlilik' adı altında affetmeye çalışıyor. Yapmak istedikleri tasarıdan bahsederken aslında gerçekleri gizliyorlar. Bu af tasarısı 9 yaşından 15 yaşına kadar kız çocuklarının tecavüz edilerek zorla evlendirilmesini kapsıyor. Bunu 'mutlu yuva' altında bize sunuyorlar. 15 yaş altı bir kız çocuğunun evliliğe rızası olamaz. Seçim yatırımı yaptırmayacağız çocuklarımızı" diye konuştu.
 
İktidarın sürekli kadın kazanımlarına saldırdığını vurgulayan Gülüm, geçtiğimiz günlerde polis saldırısı esnasında Ankarada genç bir kadının taciz edildiğini hatırlatarak şunları söyledi: "Kadını taciz eden polisi bu iktidar koruyor, kadının tacizini gözden kaçırmaya erkeği korumaya çalışıyor. İktidar böyle davrandıkça cinsel saldırı suçları da artıyor. Biz buna hep birlikte 'dur' diyeceğiz."
 
BARIŞIN OLMADIĞI ÜLKEDE KADINLAR DA KAZANAMAZ
 
DTK Eşbaşkanı ve HDP Milletvekili Leyla Güven'in açlık grevinin 109. gününde olduğunu hatırlatan Gülüm, "Leyla Güven yılarca kadın mücadelesi verdi, bu ülkenin barışı, demokrasisi için mücadele ediyor. Sadece o değil, Selma Irmak da Sebahat Tuncel de aynı taleple açlık grevlerini sürdürüyorlar. Barış için yaşıyorlar, barışın olmadığı ülkede kadınların kazanımı mümkün değil. Seçimlerde kadın kazanımlarına saldırılarınıza karşı duruyoruz. Sokakları da, meydanları da meclisleri de terk etmiyoruz" şeklinde konuştu.
 
Basın metnini okuyan HDP Kadın Meclisi İl Sözcüsü Aysun Çeper, 8 Mart'ın tarihçesini anımsatarak şunları kaydetti: "Uluslararası düzeyde Dünya Emekçi kadınlar günü Olarak kabul edilmesi ise Clara Zetkin'in önerisi ile olmuştur. Eşit ücret için direnirken yaşamını kaybeden bu kadınların, sosyalist kadın öncülerden Clara Zetkin, Roza Lüxenburg'un yarattığı kadın özgürlük mücadelesinin birikimiyle mücadeleyi yükselten Sara'lar, Seve'ler, Arin Mirkan'lar, eşitlik, özgürlük ve emek mücadelesinde biz kadınlara cesaret veriyor, yolumuzu aydınlatıyor."
 
LEYLA GÜVEN KADINLARA ÖNCÜ OLUYOR
 
Kadın öncülerin eylemi ve mücadelesinin kendileri için öğretici olduğuna dikkat çeken Çeper, "Bugün ise bu öncü duruş, bu mücadele geleneği Leyla Güvenin büyük direnişi ve zindanlardaki 300'ü aşkın açlık grevcisinin eylemleri ile devam etmektedir. Buradan HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven'in direniş eylemini selamlıyor, taleplerinin kabul edilmesini istiyor, taleplerini destekliyoruz. Kürt kadınlarına, Türk kadınlarına öncülük yapmış ve parlamento üyesi seçilmiş bir kadının sesinin tüm Türkiye'de, tüm dünyada duyulmasını ve cevap verilmesini bekliyoruz."
 
Türkiye'deki bugüne kadar gelen tüm siyasi iktidarların kadınları yok saymaya çalıştığını işaret eden Çeper, "Buna karşı kadın örgütleri ve kadın kurumlarının, feministlerin mücadelesi ile belli kazanımlar elde edilmiştir. Bizler kazanımlarımızı büyütmek, yasal güvenceleri çoğaltmak hedefiyle mücadeleyi sürdürüken, AKP iktidarı kazanılmış hakları da elimizden almaya ve kadınları şiddet, yoksulluk, güvencesizlik sarmalında derinleşen eşitsiz koşullarda 'makbul' kadınlar olarak yaşamaya zorlamaktadır" dedi.
 
Ekonomik krizin tüm toplumu etkilediğine dikkat çeken Çeper, en fazla etkilenenlerin kadınlar olduğunu vurguladı. İşten çıkarılanın ilk kadınlar olduğunu söyleyen Çeper, bu 8 Mart'ta en fazla ifade edecekleri yoksulluk olduğunu belirtti.
 
DİRENİŞ RUHUYLA 8 MART'TAYIZ
 
Çeper sözlerini şu biçimde sonlandırdı: "Kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesi ne kadar arttıysa, kadın hareketine ve mücadelesine saldırılar da o kadar artmaktadır. Bu nedenledir ki bu saldırıları dirençle karşılamak ve mücadele etmek bizlerin en önemli görevidir. Bunun için direniş ruhundan gücümüzü alacağız. Bu direniş ruhuyla, her yıl olduğu gibi bu sene de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne giderken iki hafta boyunca çeşitli eylemlikler, etkinlikler ve kutlamalar gerçekleştireceğiz. Bizler, TJA, HDP ve HDK olarak, 3 Martta Bakırköy de yapacağımız Dünya Kadınlar Günü Mitingine ayrıca bugünden başlayan iki hafta boyunca olacak olan tüm etkinlik, eylemlilik ve kutlamalarımıza tüm kadınları davet ediyoruz."
 
Açıklamanın ardından kadınlar Leyla Güven için "Leyla" şarkısını söylemek istediler, polisin izin vermemesi sonucu kısa süreli bir gerginliğin ardından kadınlar eylemlerini sonlandırdı.