19 Mayıs 2024 Pazar

Kadınlar Özgecan Aslan için sokakta

Kadınlar, Özgecan Aslan'ın katledilmesinin 6. yılında Kadıköy'de eylem yaptı, "Helin Palandöken'in, Özgecan'ın, Cansel'in, Emine Bulut'un, Şule Çet'in, İpek Er'in ve katledilen, şiddete maruz bırakılan bütün kadınlar için isyandayız" dedi.

Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi, Sosyalist Kadın Meclisleri, Anarşist Kadınlar, HDP Kadıköy Kadın Meclisi ve Kadınların Kurtuluşu Özgecan Aslan'ın katledilişinin 6. yılında İstanbul'da eylem yaptı.

Kadıköy'de Süreyya Operası önünde toplanan kadınlar, "Fatma Altınmakas isyanımızdır", "Özgecan Aslan isyanımızdır" sloganlarını attı. Eylemde, katledilen kadınların isimleri okundu kadınlar, "Burada" diye haykırdı.

YAŞAMAK İSTİYORUZ
Emine Bulut'un katledilirken söylediği son sözlerinin hatırlatıldığı eylemde, "Bizler ölmek istemiyoruz. Bizler yaşamak istiyoruz" denildi.

Eylemde, Özgecan Aslan'ın resminin olduğu "Özgecan Aslan isyanımızdır" yazılı pankartın yanı sıra, "Koruyan erkek devlet", "Şüpheli Zainal Abakarov", "Yasta değil isyandayız" dövizleri taşındı.

Eylemde kadınlar adına Yaşamak İstiyoruz İnisiyatifi'nden Sinem Tuğcu açıklama yaptı.

Özgecan'ın erkek şiddeti ile katledilmesinin üzerinden 6 yıl geçtiğini hatırlatan Tuğcu, "O gün erkek şiddetine, tacize, tecavüze ve erkek egemen sisteme karşı sokakları, meydanları dolduran öfkemizi, isyanımızı bugün; 'Gülistan Doku nerede' diyerek, hayatını savunan 'Melek İpek serbest bırakılsın' talebimizi yükselterek, 'Musa Orhan tutuklansın, İstanbul Sözleşmesi uygulansın' diyerek sürdürüyoruz" dedi.

İSYANIMIZ SOKAKTA
Bindiği minibüsün şoförü tarafında katledilen Özgecan'ın o dönem bir kadın isyanını doğurduğunu kaydeden Tuğcu, kadınların isyanının sokaklarda sürdüğüne işaret etti.

Erkek yargının kadınları katleden erkekleri cezasızlıkla ödüllendirdiğine dikkat çeken Tuğcu, aynı yargının özsavunmasını uygulayan kadınlara ağır cezalar verdiğini, mücadele eden kadınlara ev hapsi kararları uyguladığını kaydetti.

Tuğcu şunları söyledi: "Erkekleri 'tahrik indirimi' ile koruyan yargı, AKP'nin suçlarını aklama bürosuna dönüşmüş durumda. Taciz, tecavüz ve kadın katliamı devlet politikası olarak biz kadınları bastırmanın, sindirmenin aracı ve adına kader dedikleri suçlara razı olmamız için uygulanır durumda iken biz kadınlar bugün bir kez daha Özgecan Aslan'ın ölüm yıl dönümünde, katledilen kadınlar için sokakta, isyandayız.

"Helin Palandöken'in, Özgecan'ın, Cansel'in, Emine Bulut'un, Şule Çet'in, İpek Er'in ve katledilen, şiddete maruz bırakılan bütün kadınlar için isyandayız.

"Çilem'den Fikriye'ye hayatını savunan her bir kadının cüretiyle isyandayız.

"Boğaziçi direnişinde gözaltına alınarak çıplak arama işkencesi dayatılan kadınların, transların isyanıyız. Alışın buradayız!

"Özgürlükçü bir yaşamı kurana kadar isyandayız. 

"İsyandayız ve kadınların isyanı ve öfkesi olmaya devam edeceğiz. Bir kişi daha eksilmemek için sokakları terk etmeyeceğiz!"

Açıklamanın ardından, katillerin peşinde olduklarını belirten konuşmalar yapan kadınlar, "Yaşasın kadın dayanışması" sloganıyla eylemlerini sona erdirdi.