24 Nisan 2024 Çarşamba

Kadınlar Nagihan için sokağa çıktı: İsyanımızı örgütlü güce dönüştüreceğiz

Nagihan Akarsel'in katledilmesini protesto eden kadınlar pek çok kentte sokağa çıktı, "Bizler Nagihan gibi hakikate yürüyoruz" dedi.

Özgür Kadın Hareketi (TJA), Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi ve Jineoloji Editörü Nagihan Akarsel'in katledilmesini protesto etmek amacıyla pek çok kentte eylem yaptı. Yapılmak istenen protesto yürüyüşünün polislerce engellenmesi üzerine kadınlar Halkların Demokratik Partisi (HDP) Nusaybin İlçe Örgütü önünde bir araya geldi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay'ın da aralarında bulunduğu kadınlar, eylemde "Jin ber bi azadîya xwe ve dimeşin" yazılı pankart açarak, "Jin, jîyan, azadî" ve "Bijî berxwedana jinan" sloganlarını attı.

'ÖZGÜRLÜK YÜRÜYÜŞÜ ENGELLENEMEZ'
HDP Sözcüsü Ebru Günay, iktidarın kadın mücadelesinden korktuğunu belirterek, "Kadınların özgürleşmesinden korkan iktidar, kadın katillerini, kadın katliamlarını destekliyor. Faillerle yan yana, omuz omuza durarak, aslında biz kadınlara nerede durduklarını, biz kadınlara düşmanlık yaptıklarını anlatmaya çalışıyorlar. Ama biz kadınlar Nusaybin'den bir kez daha söylüyoruz; bizler sizin belirlediğiniz sınırlarda mücadele etmeyeceğiz. Bizler özgürlük için yola çıkmış, direnen Kürt kadınlarıyız. Bizler özgürlük için yola çıkmış, mücadele etmiş dünya kadınlarıyız, İranlı kadınlarız, Rojavalı kadınlarız, Başurlu kadınlarız. Yani kadınların özgürlük taleplerinin yükseldiği her yerdeki kadınların sesiyiz, çığlığıyız ve mücadelesiyiz. Özgürlük yürüyüşümüzü asla engelleyemeyeceksiniz. Çünkü bizler Nagihan arkadaşımızın yürüdüğü gibi hakikate yürüyoruz" dedi.

'ÖFKELİYİZ, İSYANIMIZI ÖRGÜTLÜ GÜCE DÖNÜŞTÜRECEĞİZ'
Jîna Mahsa Amini'nin katledilmesiyle İran'da "Jin, jîyan, azadî" sloganı atan kadınların saçlarını bayraklaştırdığını söyleyen Günay, Jîna ve İranlı kadınların öncülük ettiği özgürlük isyanına tahammül edemeyenlerin, Süleymaniye'de hakikat için öncülük eden Nagihan Akarsel'i katlettiğini söyledi. Jîna ile Nagihan Akarsel'i katledenlerin aynı güçler olduğunu belirten Günay, Jîna ve Nagihan Akarsel'i katledenin Kürt kadınlarının özgürlük mücadelesinden korkan erkek devlet aklı olduğunu ifade etti. Günay, "Nagihan'a, Jîna Amini'ye, Gurbetelli Ersöz'e bizim sözümüzdür ki, biz özgürlük mücadelesini daha da büyüteceğiz. Biz sizin isyanınızı daha da büyüteceğiz. Bugün öfkeliyiz, bugün isyandayız ama öfkemizi ve isyanımızı bizler özgürlük için örgütlü bir güce dönüştüreceğiz. Bizler daha da büyüyeceğiz. Özgürlük mutlaka bu topraklarda kazanacak. Erkek devlet aklı mutlaka kaybedecek" diye konuştu.

Açıklama zılgıt ve sloganlarla sona erdi.

Bingöl, Siirt, Manisa ve İzmir'de de açıklamalar yapıldı.

Bingöl'de HDP binası önündeki açıklamada, Akarsel'in fotoğrafı ve "Hakikat kalemini susturamazsınız. Jin jîyan azadî" yazılı pankart taşındı. HDP Bingöl İl Eşbaşkanı Mihriban Ekinci, katliamı "faşist, erkek egemen saldırılarının bir tekrarı" olarak nitelendirdi. Ekinci, devamla şunları söyledi: "Nagihan'ın savunduğu, taşıdığı, geliştirdiği özgürlük ve direniş fikrini savunma ve daha da ileri taşıma günüdür. Gün öfkeyi ve acıyı örgütleme, bu öfkeyi ve acıyı mücadele gerekçesine dönüştürme ve jineoloji düşüncesi etrafında kadın özgürlüğünü, kadın aydınlanmasını sağlama günüdür. Nagihan Akarsel isyan sebebimiz olmaya devam edecektir."

HDP Siirt Kadın Meclisi parti binası önünde yaptığı açıklamada Zekiye Altan konuştu. "Nagihanların kalemi yerde kalmayacaktır" diyen Altan, Akarsel'in kadınların özgürleşmesini yaşam felsefesi haline getirdiğini söyledi.

HDP Manisa İl Örgütü, Kürdistan Kadın Gazeteciler Günü ve Jineoloji Araştırma Merkezi üyesi ve gazeteci Nagihan Akarsel'in katledilmesine ilişkin Yunus Emre ilçe binası önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamada sık sık "Jin jîyan azadî" sloganlarını attı.

'MÜCADELEMİZ SÜRECEK'
HDP İzmir İl Örgütü, DBP Ege Bölge Temsilciliği ve TJA İzmir, Konak İskelesi önünde açıklama yaptı.

Açıklamada konuşan HDP İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay, "Biz yeni bir yaşam isteyenler, demokrasi barış, kadın özgürlüğü isteyenler tüm insanlar için hak savunuculuğundan asla geri adım atmayacağız. Toplumda herkesin insan onuruna yakışır yaşam sürmesini istiyoruz. Mücadelemiz hep sürecek. Tıpkı Jîna'nın saç teliyle tüm coğrafyada mücadeleyi ateşlediği gibi. Nasıl ki İzmir'de Deniz Poyraz'ı katlettiler, İran'da Jîna'yı katlettiler. Süleymaniye'de Nagihan'ı katletmek de aynı amaçlar içindir. Kadınları susturmak, toplumsal ve siyasi yaşamdan uzaklaştırmak, kadınların emeğine kimliğine hükmetmek içindir" ifadelerini kullandı.