3 Mayıs 2024 Cuma

Kadınlar Meclis'ten seslendi: İsyanda, direnişteyiz

HDP Kadın Parlamento Grubu toplantısında bir araya gelen çok sayıda kadın; isyan ve direnişle özgürleşeceklerinin altını çizdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Parlamento Grubu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, gündemiyle toplantı. HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan'ın katılımıyla gerçekleşen toplantıya, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Hülya Gerçek, Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü Ayşe Erdem ve üyesi Gülcan Günay, Türkiye İşçi Partisi (TİP) üyesi Merve Turgan, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Cansel Aslan ve İstanbul İl Eşbaşkanı Gürşenay Dalveren, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi Nergiz Görnaz ve Nilüfer Irmak, Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil ve Kadın Sekreteri Döne Gevher, Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (SES) Eş Genel Başkanı Selma Atabay, Tüm Belediye ve Yerel Yönetim Hizmetleri Emekçileri Sendikası (Tüm Bel-Sen) Kadın Sekreteri Nazife Bayrak Tosun, Kadınlar Birlikte Güçlü üyesi Özgül Saki, Yeni Demokrat Kadın üyesi Deniz Akbıyık, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar Atiye Arıkan ve Günizi Satar, Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) Genel Merkez yöneticisi Sevgi Kişin Sazan, Batıkent Yeni Yaşam Derneği üyeleri Tülay Sönmez Aytekin ve Fatam Koçyiğit Öner, Barış Annesi Hatice Ay katıldı.

HDP sıralarında İzmir İl Örgütü'ne yönelik faşist saldırıda katledilen Deniz Poyraz ve hasta tutsak Aysel Tuğluk'un fotoğraflarının yanı sıra Kürtçe ve Türkçe "Eşbaşkanlık mor çizgimizdir", "Birlikte değiştireceğiz, emek sömürüsüne son vereceğiz", "Birlikte değiştireceğiz kadın yoksulluğuna hayır", "Birlikte değiştireceğiz, kadın tutsaklara özgürlük", "Birlikte değiştireceğiz yaşasın kadın dayanışması" yazılı dövizler konuldu.

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, kadınları Kürtçe ve Türkçe selamladı. HDP olarak bu yıl 8 Mart'ı, Deniz Poyraz'a ve Garibe Gezer'e adadıklarını söyleyen Buldan, direnen tutsak kadın  siyasetçileri de selamladı. 

BULDAN: KADINLARI SAVAŞIN MAĞDURU HALİNE GETİREMEZSİNİZ
8 Mart'ın aynı zamanda bütün dünya kadınları olarak emperyalist savaşlara hayır dedikleri bir gün olduğunu dile getiren Buldan, Rusya'nın başlattığı emperyalist savaşta hayatını kaybeden kadınları andı. AKP hükümetinin içerideki ve dışarıdaki savaş politikalarını reddettikleri gibi dünyanın herhangi bir yerindeki savaşı da reddettiklerini söyleyen Buldan, "HDP olarak, kadınlar olarak halkların bir arada özgür ve barış içerisinde yaşayabileceği koşulların sağlanması yönündeki her türlü barışçıl adımı desteklemeye devam edeceğiz. Sürekli krizlerden beslenen AKP hükümeti şayet bu savaşta da barışın ve uzlaşının tarafında saf tutmazsa, hali hazırda büyük bir ekonomik krizin altında ezilen halkımız çok daha ağır bedeller ödeyecektir. Halkımızın daha da zor durumlara düşürülmemesini önemsiyor ve hükümeti de bu konuda önemle uyarıyoruz. İçeride sizin zamlarınıza, sömürünüze, baskılarınıza karşı zaten mücadele vermekte olan halkımızı dışarıdaki savaşın da mağduru haline getirmeyin, diye bir kez daha uyarmak istiyoruz" dedi. 

Milyonlarca kişinin geçim derdi yaşadığını dile getiren Buldan, SMA'lı çocukların hayata bağlanabilecekleri ilaçlara ve olanaklara erişemediklerini belirtti. 

Eşitsizlik ve adaletsizliğin en büyük şiddet olduğuna dikkat çeken Buldan, kadın katliamlarının sayılarla ifade etmenin zor olduğunu ancak bu sayının katlanarak artığını ifade etti. 

'GÜLİSTAN'IN FAİLLERİNİN ZIRHINI KALDIRIN'
Kadınlara yönelik saldırıların arttığını belirten Buldan, adalet arayan Emine Şenyaşar'ı hiçbir saldırının susturamayacağının altını çizdi. Buldan, "Yine Dersim'de iki yılı aşkın bir süredir kaybedilen Gülistan Doku'nun bulunması için faillerin koruma zırhını kaldırın ve etkin bir soruşturma yürütün. Ve bu konuda kamuoyunu bilgilendirin" dedi. 

'KÜRT KADINLARININ MÜCADELESİYLE BAŞ EDEMEYECEKSİNİZ'
Semra Güzel'e yönelik kumpasa ilişkin de Buldan şunları söyledi: "Semra vekilimizin dokunulmazlığının kaldırılması meselesi; Kürtlerin ve kadınların siyaset dışı bırakma politikasıdır. Kürt kadınlarının ortak hakikatini yok saymadır. Semra vekilimizin dokunulmazlığını kaldırmaya sizin parmaklarınızın gücü yetmez, çünkü Semra Güzel halkın ve kadınların vekilidir, iradesidir. Biz gücümüzü; haklılığımızdan alıyoruz. Biz gücümüzü; kadınlardan alıyoruz, gençlerden alıyoruz, ezilen milyonlardan alıyoruz. O nedenle dokunulmazlıkları kaldırsanız dahi mücadelemizle hiçbir zaman baş edemeyeceksiniz" diye konuştu.

Kadınlara dayatılan yoksulluk, işsizlik ve her türlü emek sömürüsüne karşı örgütlülüğü ve dayanışmayı büyütme çağrısı yapan Buldan, "Haklarımıza ve kazanımlarımıza yönelik saldırılar karşısında mücadeleyi daha fazla yükseltme zamanıdır diyoruz. Üçüncü yolda buluşma yeni yaşamı kadın öncülüğünde inşa etmenin zamanıdır diyoruz. Üçüncü yol kadın özgürlük mücadelesinin yoludur. Üçüncü yol farklılıkları yok sayanlara karşı bir arada ortak yaşamın yoludur. Kürt sorunu vardır ve bu sorun diyalog ve müzakere yoluyla çözmekten yana olanların yoludur. Kirli savaş siyasetine karşı barışı en güçlü şekilde savunanların yoludur. Kadın ittifakıyla, kadın dayanışmasıyla üçüncü yolda demokrasi ittifakında buluşacağız. Kadın sözü ve kararıyla bu ittifaka yön verecek öncülük edecek olan da yine biz kadınlar olacağız" dedi. 

'ŞİMDİ KADIN ZAMANI'
Buldan, şöyle devam etti: "Elbette ki biz kadınların ittifakı kısa vadeli, seçim odaklı bir ittifak değildir. Bizler zaten kadın örgütlülüğümüzü ve mücadelemizi tüm kadın yapılarıyla ortaklaşarak büyütüyoruz. Gün bu kararlı mücadeleyi daha fazla büyütme ve sözümüzü birleştirme günüdür. Bu ittifakı, bu dayanışmayı büyütmek için çok fazla gerekçemiz var sevgili arkadaşlar. Kadın özgürlük mücadelesinde yaşamını yitiren kadınlara sözümüz var. Erkek devlet şiddeti ile katledilen arkadaşlarımıza sözümüz var. Susmadığı için, biat etmediği için cezaevlerinde rehin tutulan yoldaşlarımıza sözümüz var. Aysel'e, Garibe'ye, Deniz'e, Pınar'a, İpek Ateş'e ve daha nice yoldaşımıza sözümüzü buradan bir kez daha yineliyoruz. Erkek egemen iktidarın kadınlara ve kazanımlarına yönelik çoklu saldırısı karşısında mücadelemizi çok boyutlu yürüteceğiz. Kadın ittifakı ve dayanışmasıyla biz kadınlar kazanacağız.

Amelia Eartt'ın dediği gibi; ‘En zoru harekete geçmektir, gerisi kararlılıktır' Biz zoru geçeli çok oldu. Şimdi kararlılıkla yolumuza devam etme zamanı. Ve biz kadınlar bu yolda asla durmayacağız, pes etmeyeceğiz, bir tek adım geri atmayacağız. Ben bu vesile ile buradan bütün kadınlara bir çağrıda bulunmak istiyorum. Bu hafta boyunca 8 Mart etkinliklerimiz devam edecek. Hepinizi kadınların bu değerli buluşmasına çağırıyorum. Gelin hep birlikte taleplerimizi hep bir ağızdan bir kez daha haykıralım, ellerimizi birleştirelim, günümüzü kutlayalım. Ben bu düşünce ve duygularımla siz değerli halkımızı ve bütün dünya kadınlarını bir kez daha selamlıyor günümüz kutlu olsun diyorum. Birlikte değiştireceğiz, şimdi kadın zamanı! Jin,jıyan,azadî…"

Buldan'ın konuşması, sık sık "Semra Güzel onurumuzdur", "Jin jiyan azadî" sloganları ve alkışlarla kesildi.

HDP Kadın Parlamento Grubu, KESK Eşbaşkanı Şükran Kablan ve Kadınlar Birlikte Güçlü'den Özgül Saki'nin konuşmasıyla devam etti. 

KABLAN: İSYANDAN DİRENİŞE, DİRENİŞTEN ÖZGÜRLÜĞE
Şükran Kablan, KESK olarak bu yıl 8 Mart şiarını "İsyandan direnişe, direnişten özgürlüğe" olarak belirlediklerini kaydetti. den Kablan, şiarın şimdiden korku saldığını belirtti. İsyanı ve direnişi bir arada kullanarak kadınlara yöneltilen tüm saldırılara karşı duracaklarını belirten Şükran Kablan, "8 Mart'ta savaşa, yoksulluğu, homofobiye, kapitalizmin krizini kadınların sırtına yüklemelerine karşı en güçlü sesi yükselteceğiz. Unutmasınlar ki hem faşizme karşı savaşta, hem sokakta en başta biz kadınlar yer almışızdır. Hem de işçi emekçi direnişlerinde makineleri ilk kapatan biz kadınlar olmuşuzdur" dedi.

KBG: BU İSYAN BİTMEYECEK
Kadınlar Birlikte Güçlü adına kürsüye çıkan Özgül Saki de, "Burada bağımsız, feminist bir kadın olarak konuşuyorum. Mücadelemizin birlikte olduğunu hissediyorum. Mücadelemiz feminist bir dünya kuruncaya kadar bitmeyecek" diye belirtti. Saki, bu yıl coşkulu bir şekilde alanlarda olacaklarını söyleyerek, şöyle devam etti: "Mücadelede yalnız değiliz, birlikte güçlüyüz. Bu yıl İstanbul'daki 8 Mart pankartında ‘Feminist bir dünya kuruluncaya kadar bu isyan bitmeyecek' dedik. Feminist bir dünya kuruncaya kadar bu isyan bitmeyecek. Bu isyanımızı coşkuyla birlikte enerjimizi güçlendirerek meydanlarda olacağız" diye konuştu.

Konuşmaların ardından HDP Kadın Parlamento Grubu'na katılan kadınlar toplu fotoğraf çekerek, "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Jin, Jiyan Azadi" sloganları ve alkışlarla programı sonlandırdı.