17 Mayıs 2024 Cuma

Kadınlar katledilen Cansu Geyik için yürüdü

İzmir Çınartepe'de katledilen Cansu Geyik için mahallede yürüyüş düzenleyen kadınlar, "Kadınların birliğinden korkun" diye haykırdı.

İzmir'in Konak ilçesi Çınartepe mahallesinde 21 Mayıs günü katledilen Cansu Geyik için kadınlar eylem yaptı. Çınartepe son durakta toplanan kadınlar, "Cansu'nun katili hesap verecek", "Kadınların öfkesi katilleri boğacak", "Adalet yerini bulacak", "Cansu bizim isyanımızdır" sloganlarını atarak Gültepe Nikah Salonu'na yürüdü.

"Cansu'nun ve katledilen tüm kadınların ayak sesiyiz. Bizden korkun" ve "Kadınlar bu karanlığın hesabını soracak" pankartlarının açıldığı eylemde, "Asla yalnız yürümeyeceksin", "Eşit ve özgür günler için kadınlar birlik olmalı", "Kadınlar bu saldırıyı durduracak" ve "Cansu'nun katili patron düzeni" dövizleri taşındı. Açıklamaya Cansu Geyik'in ailesinin yanı sıra kentte bulunan kadın örgütleri, siyasi partiler de katıldı.

ADLİ KORUMA KARARI VARDI
Basın açıklamasını Geyik'in ailesinden kadınlar okudu. Geyik'in annesinin katliam saldırısından ağır yaralı kurtulduğu hatırlatılan açıklamada, "Adli koruma kararı olan Cansu'nun anne babasının evinde öldürülmesini aklımızda, yüreğimizde kabul etmiyor. Cansu'nun gencecik hayatı kurtarılabilir miydi? Evet kurtarılabilirdi. Bu çağda, bunca olanağın içinde, güvenlik önlemlerinin bunca geliştiği bir zamanda kadınların katledilmesi önlenebilir mi? Evet önlenebilir" denildi.

Yılından başından bu yana yüzden fazla kadının katledildiği belirtilen açıklamada, şüpheli kadın ölümlerine de dikkat çekildi. Kadınların her geçen gün güçlendiği ve istemediği durumlarla karşılaştığında hayır demeyi öğrendiği kaydedilen açıklamada, "Yaşadığımız şiddet zayıflığımızın değil yapılmasını istemediğimiz şeylere karşı durmamızın ve güçlenmemizin bir sonucudur" denildi.

'GÜÇLENECEĞİZ'
Özsavunmada bulunan kadınların en ağır cezaları aldığı vurgulanan açıklamada, "Bizdeki gücü görüyorlar. Biz kadınları bastırabilecekleri hiçbir fırsatı kaçırmıyor, cesaretlendireceklerini düşündükleri her durumdan kaçınıyorlar. Biz kadınların gelişmesini istemiyorlar, dayanışmamızı, birbirimize destek olmamızı, cinayetleri durdurmak için el birliği yapmamızı, okumamızı, birbirimizden öğrenmemizi istemiyorlar. Ama biz birlik olacağız, güçleneceğiz, yalnız kalmayı da yalnız bırakmayı da kabul etmeyeceğiz. Cansu'nun elinden alınan hayatının, çocuklarıyla yaşayacağı güzel günlerin herhangi bir sayı gibi silinip gitmesini asla kabul etmeyeceğiz" ifadeleri yer aldı.

'BİZDEN KORKUN'
Kadınlara güçlerini birleştirme çağrısı yapılan açıklamada, "Bize uzanacak olan her el titremeli. Korkmalı. Hiçbir şey eskisi gibi olmayacak. Bundan sonra gücümüz elverdiğince her kadın yakınımızın, arkadaşımızın, hiç tanımadıklarımızın yanında olacağız ve birbirimize güçlü bağlarla bağlanacağız. Cansu'nun adını bu mücadelede yaşatacağız. Bizler, Cansu'yu katleden Metin Aydoğdu başta olmak üzere, kadınlara uzanan ellerin cezasız kalmaması için, onların indirimlerle ya da türlü yollarla salıverilmemeleri için hep birlikte mücadele edeceğiz. Cansu'ya ve üç çocuğuna söz veriyoruz" diye belirtildi.

Açıklama sloganlarla son buldu.