29 Mart 2024 Cuma

Kadınlar Kartal'da haykırdı: Mücadelemizi de isyanımızı da yükselteceğiz

Kadın katliamlarına karşı Kartal Meydan'da açıklama yapan Kartal Kadın Dayanışması, kadınlara ne olduğunu sormaktan vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

Kartal Kadın Dayanışması, kadın cinayetlerine karşı oturma eylemi yaptı.

Kadınlar Kartal Adalar İskelesi önünde biraraya geldi. Buradan sahil boyunca yürüyerek katledilen kadınların isimlerini ve hayat hikayelerini paylaşmak isteyen kadınlar, polisler tarafından 2911 Sayılı Kanun gerekçe gösterilerek engellendi.

Kadınlar bunun üzerine Kartal meydanda, mor kurdela ile kadınların fotoğraflarını açtı.

Basın metnini okuyan Serenay Giray ve Yeşim Güzel, 2020 yılının 6. ayında 100'den fazla kadının katledildiğine dikkat çekti. Giray ve Yeşim katledilen Aleyna Çakır, Miray Yılmaz, Ayşegül Aktürk, Carmen Florentina Aydoğan, Güler A., Hatice Çelik, Nargül Yıldız, Aslıhan Alkılınç, Gülsüm Taç, Özlem Çakar, Nermin Yumuşak, Nasiba Mamatklova, Eda Nur Şahin ve Hülya K.'nın isimlerini saydı, kadınlar bu esnada "burada" diye haykırdı.

'DEVLET, KADINLARIN İSYANINI DUYMADI'
Pandemi sürecinde kadına yönelik şiddetini arttığını vurgulayan Giray ve Güzel, "Kadına yönelik şiddete karşı hiçbir önlem almadan 'evde kal' çağrısı yapan erkek egemen devlet, kadınların isyanını duymadı. Sorumlular, kadınları evlerinde şiddet ile baş başa bırakarak hiçbir önlem almadı, birçok kadının koruma kararı ya da sığınak talebi ve diğer şikayetleri işlem yapılmaksızın reddedildi" dedi.

'KADINLARIN AKIBETİNİ SORMAYI BIRAKMIYORUZ'
Kameralar ile dolu Dersim'de kaybolan ve aylardır akıbeti öğrenilemeyen Gülistan Doku'yu hatırlatan Giray ve Güzel, "Ocak ayından beri Dersim'de Gülistan Doku, Mardin'de Şefika Yasa bulunamıyor. Ankara'da Nadira Kadirova'ya ise bir milletvekilinin evinde ne olduğu sorulamıyor. Dosyalar kapatılıyor. Kadınların akıbetini sormayı bırakmıyoruz" diye konuştu.

İktidara seslenen Giray ve Güzel, İstanbul Sözleşmesi'nin ve 6284 Sayılı Kanunun derhal uygulanmasını istedi.

Açıklama, "Kadınlar birlikte birlikte güçlü", "Kadınlar artık susmayacaklar, susmayacaklar", "Erkek vuruyor devlet koruyor" sloganları, alkış ve zılgıtlarla sona erdi.