19 Mayıs 2024 Pazar

Kadınlar Karşıyaka'dan haykırdı: İsyanımız var

Kadınlar Birlikte Güçlü, Karşıya Çarşı'yı sloganlarıyla inletti. Erkek egemen sisteme boyun eğmeyeceklerini vurgulayanlar kadınlar, haklarından ve yaşamlarından vazgeçmeyeceklerini haykırdı. 

İzmir Kadınlar Birlikte Güçlü'nün çağrısıyla Karşıya Çarşı'da kadınlar bir araya geldi. 

Halklar halinde konuşlanan kadınlar, yaptıkları konuşmalarla neden bugün sokakta olduklarını aktardı. Kadınlar, "Biz kadınlar neden buradayız? Biz kadınlar 8 Mart'a giderken her gün taciz edilmekten bıktığımız için buradayız, her gün tecavüze uğramaktan bıktığımız için buradayız, her gün en az beş kadın katledildiği için buna isyanımız var demek için buradayız" dedi.

İktidarın; "ekonomik kriz, çıplak arama yok", "kadınlar talimatla hamile kalıyorlar", "kadın cinayetleri azadı" yalanlarını teşhir eden kadınlar, 2021 yılının başında 48 kadının erkekler tarafından katledildiğini duyurdu. 

Kadınlar, eylemde kendi oluşturdukları "Ayağa Kalk" isimli dans performansını da sergiledi. 

Erkek egemen politikalara, nefret söylemlerine, homofobiğe, tranfobiğe, çocuk istismarına artık tahammüllerinin olmadığını haykıran kadınlar, şu ifadeleri kullandı: 

"Çıplak arama yok diyenlere karşı ses çıkar. Ahlaklı, onurlu kadın zırvalarına karşı ses çıkar. Yalanlara, dolanlara, İstanbul Sözleşmesi'ne saldıranlara karşı ses çıkar. Mücadalemize kayyum atamaya çalışanlara karşı ses çıkar. Aşağı bakmamızı, itaat etmemizi isteyenlere karşı ses çıkar. Erkek egemenliğine karşı ses çıkar. Erkekleri koruyanlara, aklayanlara karşı ses çıkarıyoruz. Kadın cinayetlerine karşı ses çıkar. Şiddeti önlemeyenlere karşı ses çıkar.

Haklarımıza göz dikenlere karşı ses çıkar. Homofobiye, Transfobiye karşı ses çıkar. Cinsiyetçiliğe karşı ses çıkar. Tacize karşı ses çıkar. Tecavüze karşı ses çıkar."

"Kadın cinayetleri politiktir", "Trans cinayetleri politiktir", "Erkek adalet değil gerçek adalet", "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz" sloganlarının yükseldiği eylemde; "Gülistan Doku nerede?" diye soruldu. 

İzmir Kadın Platformu'nun eylemi alkış, zılgıt ve sloganlarla erdi.