29 Mart 2024 Cuma

Kadınlar Kadıköy'de haykırdı: Kazanılmış haklarımızdan vazgeçmeyeceğiz

Kadıköy Eminönü İskelesi önünde bir araya gelen kadınlar çocuk istismarı affına karşı mücadele edeceklerini kaydetti.

TCK 103 Çocuk Cinsel İstismarı Affına Karşı Kadın Platformu, cinsel istismar yasası ve İstanbul Sözleşmesi'ne karşı Kadıköy'deki Eminönü İskelesi önünde eylem yaptı.

"6284'ü- İstanbul Sözleşmesini uygula" ve "İstanbul Sözleşmesi'ni uygulayın, çocuk istismarı affından vazgeçin" yazılı pankartların açıldığı eylemde, Covid-19 salgını nedeniyle mor kurdelalarla fiziki mesafe kuralları uygulandı. Kadınlar; kadınlar ve çocuklara yönelik şiddet ve istismarı teşhir eden dövizler taşıdı.

'MECLİS KAPANANA DEK GECE YARILARINA KADAR YASAYI İNCELEYECEĞİZ'
Basın metnini okuyan Gamze Abay ve Cemile Baklacı, çocuk istismarına yönelik affın 15 Temmuz'da Meclis kapanmadan öne çıkacağını açıkladığını ve bu nedenle kadınlar olarak Meclis açık kaldığı sürece gece yarınlarına dek yasayı izleyeceklerini kaydetti.

İstanbul Sözleşmesi'ne karşı çıkmanın şiddet uygulayan teşvik ve tüm kadınlara tehdit olduğunu vurgulayan Abay ve Baklacı, "TBMM Boşanma Komisyonu Raporu'ndan beri İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasaya karşı sistematik bir karalama kampanyası yürütülüyor. Bu kampanya nedeniyle ne İstanbul Sözleşmesi ne de 6284 sayılı yasa etkili bir biçimde uygulanıyor. Numan Kurtulmuş'un son açıklaması da, sözleşmeyi ve yasayı uygulamamak için zaten direnmekte olan tüm kamu görevlilerine en üst düzeyden bağlayıcı bir 'talimat' niteliği taşıyor" dedi.

'İSTANBUL SÖZLEŞMESİ VE 6284 ETKİN BİR ŞEKİLDE UYGULANSIN'
İktidara seslenen Abay ve Baklacı, kadınlara ve kız çocuklarına yönelik fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik şiddet ile ayrımcılığı körükleyen söylemlerin derhal sonlanmasını; İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasanın etkin bir biçimde uygulanmasını ve işlevli bir Alo Şiddet Hattının, ülke çapında yeterli sayıda kadın danışma merkezi, sığınaklar, cinsel şiddet kriz merkezleri ile şiddetle mücadelenin ulusal mekanizmasının yeterli sayı ve nitelikli destek kapasitesine ulaştırılmasının sağlanmasını istedi.

Af girişiminin engellemekle kalmayarak bir daha gündeme gelmemesi gerektiğini vurgulayan Abay ve Baklacı, devletin asli görevinin çocukların cinsel istismara maruz kaldığı şartları ortadan kaldırmak, koruyucu ve önleyici hizmeti kurumsallaştırmak olduğunu söyledi.

'KADINLARIN KAZANILMIŞ HAKLARINI TEHDİT ETMEKTEN VAZGEÇİN'
Abay ve Baklacı, şöyle devam etti: "Çocuk cinsel istismarcılarına yönelik af girişimlerinden tamamen vazgeçin ve bunu kamuoyuna derhal ilan edin! İstanbul Sözleşmesi'ni ve 6284 sayılı Şiddet Yasası'nı karalamaktan vazgeçin! Kadınlara ve kız çocuklarına karşı şiddeti durdurun. Kadınların kazanılmış haklarını tehdit etmekten vazgeçin."

"Kadınlar birlikte, birlikte güçlü" sloganlarının atıldığı eylemde, dört yıl önce katledilen Nucrcan Arslan'ın 16 Temmuz'da görülecek duruşmasına katılım çağrısı yapıldı.