7 Mayıs 2024 Salı

Kadınlar Kadıköy'de haykırdı: Katledilen kadınlar için yaşamlarımız için isyandayız

Kadıköy rıhtımda bir araya gelen çok sayıda kadın, kadın katliamına karşı ses çıkardı. Katledilen kadınların isimlerinin sayıldığı eylemde, kadınlar isyanda olduklarının altını çizdi. Kadın katillerini koruyan, aklayan, "kadın katili yoktur" diyenleri bildiklerinin altını çizen kadınlar; katledilen kadınlar için, yaşamları için mücadele edeceklerini vurguladı. 

Katledilen Azra Gülendam Haytaoğlu şahsında katledilen kadınlar için Kadıköy Rıhtım'da buluşan çok sayıda kadın, isyanını haykırdı.

Katledilen kadınların isimleri ve fotoğraflarıyla; Aleyna Çakır'ı katleden ve Esra Hankulu'nun şüpheli ölümünden sorumlu Ümitcan Uygun'un "katil" yazan fotoğrafı ve dövizlerle rıhtıma yürüyüş yapan kadınlar, "Katledilen kadınlar isyanımızdır", "Geceleri de sokakları da istiyoruz" sloganlarıyla yürüdü. 

"Kadınlar katledilirken bu devlet İstanbul Sözleşmesi'nden çıktı. Hayatlarımız için isyandayız" yazılı pankartın açıldığı eylemde kadınlar, "Kadın katliamını engellemek yerine katilleri korumaya devam ediyorlar. Ama bizim de bunu kabullenmeye niyetimiz yok" dedi. 

Eylemde, katledilen kadınların isimleri sayıldı, "İsyandayız" diye yanıtlandı. 

'HAYATLARIMIZ İÇİN İSYANDAYIZ'
Basın metnini okuyan Havva Cuştan, Antalya'da 5 gündür haber alınamayan Azra Gülendam Haytaoğlu'nun Mustafa Murat Aydın tarafından katledildiğinin ortaya çıktığını hatırlattı. "Bana bir şey olmaz", "3-5 ay yatar çıkarım" güvencesini erkeklere verenler, İstanbul sözleşmesinden çekilenler, iktidar, yargı ve polislerin bu cinayetin sorumlusu olduğuna dikkat çeken Cuştan, "Hayatlarımız için isyandayız! Yine 2 Ağustos'ta Maraş'ta cumartesi gününden bu yana kendisinden haber alınamayan Emine Gökkız ormanlık bir alanda ölü olarak bulundu" dedi. 

'KORUYANLARI, AKLAYANLARI BİLİYORUZ'
Aleyna Çakır'ın katili Ümitcan Uygun'un evinde bir kadının daha şüpheli şekilde yaşamını yitirdiğini söyleyen Cuştan, "İşte bu yüzden biz kadınlar bugün öfkemizle, isyanımızla sokaklardayız. Biz kadınlar bu ülkede her gün öldürülürken, her gün erkek şiddetiyle karşılaşırken, İstanbul Sözleşmesi'ni bir gecede feshederek, tacizcileri tecavüzcüleri katilleri cesaretlendiren devletin, kadına yönelik şiddeti "tolere edilebilir" düzeyde bulanların da en az failler kadar suçlu olduklarını biliyoruz. Bizler failleri de failleri koruyanları da aklayanları da biliyoruz. Kadın cinayeti yoktur diyenleri tanıyoruz" ifadelerini kullandı. 

'MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ'
Azra için, Emine için, Esra için sokakta olduklarının altını çizen Cuştan, "Katledilen bütün kadınlar için isyandayız. Hayatlarımız için, haklarımız için isyandayız. Bizler bir kişi daha eksilmeyene dek sokaklarda olmaya, mücadele etmeye devam edeceğiz" diye vurguladı. 

KADINLARIN DİRENİŞİ POLİS BARİKATINI AŞTI
Açıklama sonrası kadınlar, yürüyüşe geçti.

Kadınları yürüyüşü polis barikatıyla kesildi. Kadınlar polise, kendilerinin değil kadın katillerinin engellenmesi gerektiğini kaydetti. 

Kadınların ısrarı polis barikatını aştı. Kadınlar, "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Kadınların isyanı barikatı aşıyor" sloganıyla Khalkedon Meydanı'na yürüdü. 

Burada halka yönelik konuşma yapan kadınlar, katledilen kadınlar için yaşamları için sokakta olmaya mücadeleye devam edeceklerini kaydetti. 

Eylem; alkış, zılgıt ve sloganlarla sona erdi. 

Kitle dağılırken ismi öğrenilemeyen bir kadın gözaltına alındı.