4 Mayıs 2024 Cumartesi

Kadınlar İzmir'de Garibe Gezer için sokağa çıktı

Kandıra 1 F Tipi Hapishanesi'nde katledilen Garibe Gezer için Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde bir araya gelen kadınlar, Garibe Gezer'in katledilmesinin ardından delillerin kaçırıldığı belirtildi ve sürecin takipçisi olunacağı söylendi.

İzmir'de Kadınlar Birlikte Güçlü, Kandıra 1 Nolu F Tipi Hapishanesi'nde katledilen Garibe Gezer için Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde açıklama yaptı. "Garibe Gezer isyanımızdır, hapishanelerdeki tecrit uygulamalarına karşı tutsak kadınların yanındayız" pankartının açıldığı eylemde, Garibe Gezer'in fotoğraflarının olduğu dövizler taşındı. 

'GARİBE ÖLDÜRÜLDÜ'
Basın metnini Nihal Akyıldız ve Mehtap Alişan okudu. Hapishanelerin uzun bir süredir hak ihlali ve işkence merkezi haline geldiğini söyleyen Akyıldız, "Yaşatılanlarla,tecrit koşullarında her gün biraz daha öldürülüyordu Garibe. Sonuna kadar direndi ama sonunda artık anısıyla mücadelemizde yaşayacak. Garibe öldürüldü, bunu çok iyi biliyoruz" ifadelerini kullandı.

Mehtap Alişan ise Gezer'in 2016 yılında haksız bir şekilde tutuklandıktan sonra Bünyan Kadın Kapalı Hapishanesi'nden hücre cezası nedeniyle  Kandıra 1 Nolu F tipi hapisanesine sürgün edildiğini hatırlattı. Alişan, "33 gün hücrede tutulduktan sonra tek başına bir hücreye götürülmüştü. Arkadaşlarının yanına gitmek için yazdığı dilekçeler cevapsız bırakılmıştı" diye belirtti.

'GARİBE'Yİ BEDENEN, RUHEN VE FİKREN ÖLDÜRMEYE ÇALIŞTILAR'
Hücre'nin  Garibe'nin aktardığı bilgiye göre dışkıların olduğu, her türlü yaşam  belirtisinden uzak ve izole bir alan olduğunu aktaran Alişan, "Kendisini bedenen, ruhen, fikren öldürmeye çalışan bu hücreye itiraz etmiş ve itirazını kapı dövme şeklinde duyurmuştu. Kapı dövme olayından sonra tehdit edilip, yerlerde yarı çıplak şekilde sürüklenerek; 4 saat süngerli odada bekletilmişti. Süngerli oda sonrasında tekrar hücreye götürülen Garibe'ye memurlar tarafından cinsel saldırı gerçekleşmişti. Yaşatılan bu cinsel saldırı sonrasında Garibe intihar girişiminde bulunmuştu" diye belirtti

'TAKİPTE OLACAĞIZ'
Garibe'nin sürekli dayanışma çağrısında bulunduğunu hatırlatan Alişan  "Garibe yaşam doluydu. Son telefon görüşmesinde de ailesine iyi olduğunu belirtmesine rağmen bugün aramızda yok! Garibeyi kaybettik-kaybettirildi. Garibeyi tam tecrit-izolasyon ve her gün öldürme amacıyla kurulmuş olan ceza infaz sitemi, fiziki-psikolojik-cinsel saldırılar neticesinde kaybettik. Yaşatılan bu acının sorumlularının tespiti için süreci takip etmek isteyen avukatlara hem otopsi sürecinde hem de hapisane girişinde engeller oluşturulmuştur. Saklanan her neyse sorumlular oradadır. Sorumluların hesap vermesi adına ilgili infaz kurumundaki tüm sorumluların derhal görevden alınması ve haklarında etkin soruşturma başlatılması gerekmektedir. Takipte olacağız" ifadeleri kullandı.

Tutuklu siyasetçi Aysel Tuğluk'un durumunda dikkat çeken Alişan, hasta tutsakların sesi olacaklarını kaydetti.

Açıklama "Katillerden hesabı kadınlar soracak", "Aysel Tuğluk onurumuzdur", “Erkek devlet yıkılacak elbet" sloganıyla ve zılgıtlarla son buldu.