19 Mayıs 2024 Pazar

Kadınlar İstanbul Sözleşmesi için meydanlarda

Ankara ve Adana'da sokağa çıkan kadınlar, İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmeyeceklerini söyledi. Kadınlar, meydanları terk etmeyeceklerini de vurguladı.

Ankara'da Orta Doğu Teknik Üniversiteli (ODTÜ) ve 100. Yıl mahallesinden kadınlar İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmediklerini söylemek için halk pazarında eylem yaptı. "Sözleşmeyi değil cinayeti engelle", "Aile değil kadınız kadınlar isyanda" sloganları attı.

Kadınlar adına açıklama yapan Rüya Özgür, "İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz" demek için meydanları terk etmediklerini söyledi. Kadınların haklarına sahip çıkmak için meydanları doldurduğunu belirten Özgür, faşizmin kurumsallaşmasına karşı dünyanın her yerinde kadınların sesinin yankılandığını söyledi.

KADINLAR KARARI TANIMIYOR
Kadınların Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesi kararını tanımadıklarını belirten Özgür, "Özgürlüğümüzü, emeğimizi, geleceğimizi, hakkımız olanı alana kadar sokakları terk etmeyeceğiz" dedi.

İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararı alanların kadınların, LGBTİ+'ların özgürleşmesinden korktuğuna dikkat çeken Özgür, "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz diyen kadınlardan korkuyorlar. Sokaklara, meydanlara, alanlara çıkmamızdan korkuyorlar, gökkuşağının renklerinden korkuyorlar" şeklinde konuştu.

'FAŞİZME GEÇİT VERMEYECEĞİZ'
Adana Kadın Platformu, İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesine karşı Gençlik Meydanı'nda açıklama yaptı. Platform adına Buket Altınok, basın açıklamasını okudu.

Kadınların korunmadığına dikkat çeken Altınok, İstanbul Sözleşmesi için mücadele etmeye devam edeceklerini söyledi. Altınok, kadınların canı pahasına da olsa bu hukuksuzluklara ve inşa etmek istenilen faşizme geçit vermeyeceklerini belirterek, "Haklarımızı korumak için korkmadan, çekinmeden ve bıkmadan mücadele edeceğiz. Adana'da her perşembe başka bir yerde eylemdeyiz. Kararınızı tanımıyor, sözleşmeye sahip çıkıyoruz. İstanbul Sözleşmesi kalıcıdır, gidici olan erkek egemen zihniyetiniz ve sizsiniz" dedi.