25 Nisan 2024 Perşembe

Kadınlar haykırıyor: Çocuk istismarına izin vermeyeceğiz

Çocuğa yönelik tecavüz faillerini aklamayı hedefleyen yasa tasarısına karşı kadınlar sokağa çıkıyor. Ankara'da mor kurdelelerle fiziki mesafeyi koruyan kadınlar "Çocuk istismarına izin vermeyeceğiz" sözleriyle tasarıya tepki gösterdi.

Kadınlar Birlikte Güçlü içerisinde yer alan kadın örgütleri "İstismarı aklama, İstanbul Sözleşmesini uygula" şiarıyla bir çok kentte sokağa çıkıyor. Kadınlar, çocuğa yönelik tecavüz faillerini aklamayı hedefleyen yasa tasarısını protesto ediyor.

Ankara'da Uğur Mumcu Parkı'nda buluşan kadınlar, çocuğa yönelik tecavüz faillerini aklamayı hedefleyen yasa tasarısına tepki gösterdi. Koronavirüs nedeniyle mor kurdalelerle fiziki mesafeyi koruyan kadınlar adına Dilek Yıldız basın metnini okudu. 

Her seferinde kadınların karşı çıktığı yasa tasarısının bayramdan sonra Meclis gündemine getirilmeye çalışıldığını söyleyen Yıldız, yasa tasarına göre bir çocuk cinsel istismar failiyle evlendirildiyse çocuğu istismar eden kişinin çocuğun kocası olarak eve dönebileceğini; çocuk ve istismar faili arasında 15 yaş fark olabileceğini yani 30 yaşında bir erkeğin 15 yaşındaki bir çocuğa tecavüz ettiğinde, çocuk tecavüz edenle evlenirse, tecavüz faili artık çocuğun kocası olduğu için suçsuz görüleceğini vurguladı. 

Yasa tasarısının tecavüzleri koruduğunu ve cinsel istismara uğrayan çocukları cezalandırdığının altını çizen Yıldız, "Adalet Bakanlığı'nın verilerine göre, Türkiye'de çocuk istismarıyla ilgili dava sayısı son 10 yılda 3 kat arttı. Türkiye'deki cinsel suçların yüzde 46'sı çocuklara karşı isleniyor. 2002'den bu yana 18 yaşın altında 440 bin çocuk doğum yaptı. 15 yaşın altında cinsel istismara uğratılarak doğum yapan çocuk sayısı 15 bin 937 olarak kayıtlara geçti. Bakanlık tarafından duyurulan bu veriler bile bu topraklarda yaşanan çocuk  istismarı vakalarının korkunç boyutlarda olduğunu gösterirken bizler bu verilerin gerçek sayıların çok altında olduğunu biliyoruz" diye konuştu. 

Çocuk istismarının meşrulaştırılmasına, bir tek çocuğun bile zarar görmesine göz yummayacaklarını vurgulayan Yıldız, şu talepleri sıraladı:

- "Yasa tasarısı, yalnızca akran ilişkisinden kaynaklı yaşanan mağduriyetleri giderecek biçimde düzenlenmeli,

- Cinsel istismarı önlemek için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı,

- Aile rızasıyla 17, mahkeme kararıyla 16 olan evlilik yaşı, hiçbir gerekçeyle esnetilemeyecek biçimde 18 yaş altına yasaklanmalı,

- Devletin sorumluluğunun, tecavüzcüleri değil çocukları korumak olduğu unutulmamalıdır."

Açıklama, "Yaşasın kadın dayanışması", "İstismarı aklama suçluları yargıla" sloganlarıyla sona erdi.

KARABURUN KADIN PLATFORMU: İSTİSMARIN AFFI OLMAZ
Karaburun Kadın Platformu açıklamasını Karaburun Cumhuriyet Meydanında yaptı. "Çocukların hayatını karartmayın", "İstismarın affı olmaz", "Çekin ellerinizi çocuklarımızdan" dövizlerinin yer aldığı açıklamada kadınlar sık sık ‘yaşasın kadın dayanışması" sloganları attı.

Kadın ve çocukların hayatına dönük olumsuz kararların son yıllarda sıklıkla gündeme geldiğine değinen kadınlar, salgın koşullarında bile saldırıların hız kesmediği ifade etti. Kadınlar, tecavüzlerin affedilmesinin planlandığı ve çocuklarına yönelik cinsel istismar suçu işleyenlerin bu çocuklarla evlendirip aklamanın tasarlandığını belirterek, "Böylece ne 14 yaşını tamamlamamış kız çocuklarına karşı cinsel istismar suçu işlemiş olan, bu çocuklardan 15-20 yaş büyük erkekler, ne de suçu azmettiren aileler ceza alacak. Bu yasal düzenlemenin bayram sonrasında meclis açıldığında gündeme getirilmesi planlanıyor. Bu yasa tasarısını değil meclise, aklınıza bile getirmeyin. Kadınların örgütlü gücü, her defasında, erkek egemen düzenlemelerin önünde set olur; kadınların ve kız çocuklarının kazanımlarının bir çırpıda geri alınmasına müsaade etmez. Bilin ki bu sözde af tasarısına da asla izin vermeyeceğiz. Kız çocuklarının hayatlarını karartmanıza asla müsaade etmeyeceğiz" dedi.